Открийте ни и в

САЩ

Лекари в Тексас: За аборт по медицински показания, жените трябва да започнат да умират

Лекарите очакват повече смъртни случаи, свързани с бременността

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Пациентката е била бременна в седмата седмица в Тексас и е имала бъбречна недостатъчност – това, което много лекари биха сметнали за животозастрашаващо състояние. Но абортите там са забранени след откриване на сърдечен ритъм на плода (около шест седмици след началото на бременността), освен ако „лекар смята, че е налице спешна медицинска ситуация“.

Пълната забрана на абортите трябва да влезе в сила в Тексас след около месец, предизвикана от отмяната на делото Роу срещу Уейд.

„Помислих си: „Не трябва да ѝ назначаваме час“, разказа д-р Джесика Рубино, доставчик на аборти в Женския здравен център в Остин. Тя казва на персонала си да изведат жената от щата и да я свържат с друга клиника, защото тя няма да може да направи аборт в Тексас.

“Ще трябва да изчакам, докато тя наистина започне да умира.”, казва д-р Рубино, която вече не извършва никакви аборти, поради опасения от правна вина според закона на Тексас.

Сегашната забрана на аборт, след появата на сърдечен ритъм в Тексас позволява на гражданите да съдят всеки, който помогне на някого да направи аборт след около шестата седмица.

Ако делото е успешно, ищците могат да получат до $10 000. След това има задействащ закон – предназначен да влезе в сила 30 дни след като Върховният съд издаде решението си – който прави аборта престъпление без изключения за изнасилване или кръвосмешение.

Извършващите процедурата могат да бъдат глобени с най-малко $100 000 за всяко нарушение.

Адвокатите също предупредили д-р Рубино, че в Тексас има стара забрана на абортите, която никога не е била официално отменена след първоначалното решение на Роу.

Wanted: Абортираща жена. $10 000 награда за „ловците“ на нелегален аборт, според мракобесен закон в Тексас

„Моят адвокат ми каза: „Освен ако не са на тази маса и умират пред теб, не можеш да им направиш аборт, защото нарушаваш закона“, казва тя и добавя: „Как трябва да помагам на хора от затвора ?”

Много лекари сега са изправени пред подобно затруднение. Повечето забрани за аборти, които влязоха в сила от петък или скоро ще станат закон, правят изключения за животозастрашаващи ситуации, които възникват по време на бременност. Но няма ясна правна дефиниция за това кои условия отговарят на изискванията за тези изключения или колко тежки трябва да бъдат, за да може лекарят да извърши аборт без отговорност.

„Какъв трябва да бъде рискът от смърт и колко неизбежен трябва да бъде той?“, пише в The New England Journal of Medicine Лиза Харис, професор по репродуктивно здраве в Мичиганския университет. „Може ли абортът да е допустим при пациентка с белодробна хипертония, за която цитираме 30 до 50% шанс да умре с продължаваща бременност? Или трябва да е 100%?“

Харис каза пред NBC News, че лекарите в щатите, където абортът вече е незаконен (което не е случаят в Мичиган), вероятно ще „чакат до последната минута, когато е ясно, че пациентът ще умре, за да направят процедурата, а това просто не е идеално време за всякакъв вид намеса.”

Експертите очакват в резултат на това повече смъртни случаи на бременни.

Вече около 700 жени умират всяка година от усложнения, свързани с бременността в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Около 3 от 5 от тези смъртни случаи са предотвратими.

Проучване от миналата година установи, че щатите, които ограничават достъпа до аборти, имат по-високи нива на майчина смъртност от тези, които не го правят.

Харис каза, че едно състояние, което вероятно може да се квалифицира като заплаха за живота на бременна жена, е извънматочна бременност, която разкъсва фалопиевата тръба. Това се случва, когато плодът се развива извън матката и може да причини вътрешно кървене и да изисква незабавна операция. Инфекцията в матката също може да бъде незабавно животозастрашаваща. Същото важи и за пациенти, които започват да имат кръвоизлив поради проблеми като продължаващ спонтанен аборт или травматично нараняване.

„Често правилото е, че тя трябва да бъде изложена на непосредствен риск от смърт“, каза Присила Смит, директор на Програмата за изследване на репродуктивното правосъдие в Юридическия факултет на Йейл. “Това означава, че излагате хората на риск от смърт точно тогава, вместо тази бременност да застраши живота й, ако продължи.”

Но има много обстоятелства, при които не е ясно дали пациентът е близо до смъртта. „Не е като превключвател, който се изключва или включва, който казва: „Добре, този човек кърви много, но не достатъчно, за да го убие“, и след това изведнъж има достатъчно кървене, за да го убие“, каза Харис . „Това е континуум, така че дори как някой знае къде се намира човек в този процес е наистина трудно.“

Когато бременните жени бъдат диагностицирани с рак или пациентки с рак забременеят, понякога трябва да решат дали да прекратят бременността, за да се подложат на операция, радиация или химиотерапия, тъй като тези лечения могат да навредят на плода. Тази ситуация вероятно няма да се квалифицира като достатъчно животозастрашаваща, каза Смит.

Dayton Daily News съобщи за един такъв случай още тази седмица: жена, чиито лекари казали, че трябва да прекъсне бременността си, преди да получи химиотерапия, и която ще трябва да напусне щата, за да го направи.

Съдия отмени разпореждане в петък, което блокира забраната на Охайо за аборти след откриване на сърдечен ритъм на плода. „Има толкова много здравословни състояния, които може да съществуват преди бременността или може да са възникнали за първи път по време на бременност“, каза Харис. „Тук има и много неясноти, тъй като пациентката може да е добре за момента в ранна бременност, но може да не е добре по-късно по време на бременност, когато бременността натоварва много повече всички системи на тялото.“

Тя каза, че продължава да се тревожи за пациенти с белодробна хипертония – високо кръвно налягане, което засяга артериите в белите дробове и сърцето. „Може ли пациент да поиска аборт, за да избегне 50% шанс да умре?“ тя каза. — За мен това изглежда като много голям шанс.”

Смит каза, че все още няма много правни норми около въпроса, тъй като малко съдебни дела са го разгледали. Но дори и да имаше, медицинските проблеми са много променливи. Например, каза Харис, “редовното високо кръвно налягане не е нещо, което би попаднало в тази категория на животозастрашаващи ситуации, но за някои хора може – всеки човек и всяко тяло е различно.”

Повечето забрани за аборти правят престъпление извършването или опитът за извършване на процедурата, което означава, че лекарите и клиниките са тези, които вероятно ще бъдат обвинени и съдени, а не отделни пациенти.

"Америка да го д..а! Отричам се от гражданството си!" - гняв, шок и безизходица след забраната на абортите

Смит каза, че смята, че много щати със забрана за абортите имат „ревностни прокурори“, които „ще направят каквото могат, за да затворят клиники и или да хвърлят лекари в затвора, или да им отнемат лицензите“. Така че лекарите могат да сгрешат със собствената си правна безопасност, когато вземат решения относно грижите за пациентите.

Рубино каза още преди отмяната на Роу, нейната практика в Тексас не е била уверена, че може да осигури достатъчно финансиране, за да покрие разходите или глобите от граждански искове.

“Никой не знаеше колко пъти ще ме съдят”, каза тя. „За колко аборта ще ме съдят? Могат ли няколко души да ме съдят за един и същи?“

Ако клиниките спрат да извършват спешни аборти, болниците пак може да го направят, но Харис каза, че някои болници нямат много лекари, които могат да извършат спешна процедура за дилатация и евакуация – често срещан метод за аборт след първия триместър.

Ако в тези случаи лекарите вместо това прибягнат до голяма коремна операция, това би довело до „голям риск за пациента и много по-висока цена от усложнения и заплаха за способността за забременяване в бъдеще“, каза Харис.

Рубино очаква повече смъртни случаи, свързани с бременността, в нейния щат. „Ако сте бременна в Тексас и не напуснете щата и сте болна, имате медицински усложнения, просто ще умрете от бременността си“, каза тя. — Предполагам, че натам сме се запътили.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА