Открийте ни и в

Здраве

Лекарство за астма намалява заразяването от COVID-19 и усложненията му

Това става ясно от ново проучване на изследователи от Индийския научен институт

публикувано

на

covid
Сн: pixabay

Лекарство, използвано за лечение на астма и алергии, може да се свърже и блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, и да намали вирусната репликация в човешките имунни клетки. Това става ясно от ново проучване на изследователи от Индийския научен институт.

Одобреното от Американската агенция по храните и лекарствата лекарство, наречено Montelukast, съществува от повече от 20 години и обикновено се предписва за намаляване на възпалението, причинено от състояния като астма, копривна треска и сенна хрема. В Съединените щати Montelukast се продава под търговското наименование Singulair.

В проучването, публикувано наскоро в списание eLife, изследователите показват, че лекарството се свързва силно с единия край (“С-терминал”) на белтъка на SARS-CoV-2, наречен Nsp1, който е един от първите вирусни белтъци, освободени в човешките клетки. Този белтък може да се свърже с рибозомите – машината за производство на белтъци – в имунните ни клетки и да спре синтеза на жизненоважни белтъци, необходими на имунната система, като по този начин я отслаби. Следователно таргетирането на Nsp1 може да намали щетите, нанесени от вируса.

“Честотата на мутациите в този протеин, особено в С-крайната област, е много ниска в сравнение с останалите вирусни протеини”, обяснява Танвир Хюсеин, доцент в катедрата по молекулярна репродукция, развитие и генетика (MRDG) на IISc, и главен автор на изследването.

Тъй като Nsp1 вероятно ще остане до голяма степен непроменен във всички варианти на вируса, които се появят, се очаква лекарствата, насочени към този регион, да действат срещу всички такива варианти, добави той.

“Клиницистите са опитали да използват лекарството и има доклади, в които се казва, че Montelukast е намалил хоспитализацията при пациенти с COVID-19”, казва Хюсеин, като добавя, че все още трябва да се разберат напълно точните механизми, по които то действа.

Екипът му планира да работи с химици, за да провери дали могат да променят структурата на лекарството, за да го направят по-ефикасно срещу SARS-CoV-2. Те също така планират да продължат да търсят подобни лекарства със силна антивирусна активност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА