Открийте ни и в

Вашето здраве

Лекарство и ваксина срещу Алцхаймер с отлични резултати на първите тестове

Смята се, че само в САЩ има около 5,8 милиона болни от Алцхаймер

публикувано

на

Успешно преминаха изпитанията на ново лекарство срещу Алцхаймер. Препаратът не само лекува хората от заболяването, което довежда до загуба на умствени способности., но има и свойствата на ваксина.

Според професор Марк Кар от Institute of Structural and Chemical Biology в Лестър ако лекарството премине и през клинични изпитания върху хора и покаже същите резултати, това ще бъде „трансформиращ“ скок в лечението на болестта.

Според първите резултати при мишки на поведенческите тестове показват подобрение в паметта и мисленето, което потвърди един нов подход, който досега не е бил тестван в лечението на Алцхаймер.

Смята се, че само в САЩ има около 5,8 милиона болни от Алцхаймер.

Новият препарат атакува определен протеин който има свойството да става усукан и лепкав и постепенно блокира нормалната мозъчна функция, което довежда до заболяването.

Британски учени са създали нов тест за ранно откриване на болестта на Алцхаймер

Амилоидният протеин в мозъка се нагъва в мозъка в структури, наподобяващи фиби. Те смущават комуникацията между невроните в мозъка и това довежда до разстройване на нормалните умствени функции.

След откриването на фибестия амилоиден протеин учените създадоха подобен, който да използват във ваксина. Те смятаха, че това ще активира тялото да произведе антитела, които търсят фибовидния протеин и научават тялото да се бори срещу него.

Голямо предимство е, че при този подход другите амилоидни протеини, които са необходими за тялото, остават незасегнати.

Учените са окуражени от резултатите, но предупредиха, че все още има път да се измине до постигането на ваксината срещу Алцхаймер.

Бостънската болница Brigham and Women’s Hospital съобщи, че ще започне първите в историята изпитания на ваксина. Опитите ще бъдат с назално приложена ваксина, която „може да предотврати и забави прогресирането на заболяването“, съобщиха учените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено