Открийте ни и в

Православие

Лекарят римлянин св. Сампсон Странноприимец хранел бедни и сираци, лекувал болни

Чудесните изцеления продължили и след смъртта му през 550 година

публикувано

на

На 27 юни Православната църква почита Преп. Сампсон Странноприимец.

Св. Сампсон Странноприемец е лекар, по произход римлянин. Построил в Константинопол дом, в който приемал странници, бедни и болни, които лекувал чудесно.

След смъртта на родителите си Сампсон наследил голямо богатство, което той употребил за полза на ближните. Всички свои роби пуснал на свобода, раздавал щедри милостини, подслонявал и хранел сиромаси и странници.

Той обичал усамотението, но грижейки се преди всичко за ближните, Сампсон се заселил в Цариград и построил дом, където приемал бедни, болни и странници.

Сам лекувал болните и с Божия сила вършел много чудеса. От смирение той скривал тия прояви на особената Божия милост към него. Но неговият свят живот станал известен и патриархът го ръкоположил за свещеник.

Излекувал и опасно заболелия император Юстиниан, който по негово искане построил голяма болница и страноприемница, които преподобният управлявал до дълбока старост.

Чудесните изцеления продължили и след смъртта му през 550 година.

На гроба му се стичали неизлечимо болни, които оздравявали чрез молитвите си към Бога и преподобния, помазвайки се с целебно миро, което изтичало от гроба на светеца.

Затова лекарите в Константинопол го считат за свой покровител.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА