Открийте ни и в

На път

Леко на педала за газта. Как да удължите живота на вашия камион и да спестите гориво?

Вижте какво съветват експертите

публикувано

на

Леко на педала за газта. Как да удължите живота на вашия камион и да спестите гориво?

Една от основните цели на всеки шофьор на камион е да стигне от точка А до точка Б, да спести гориво и да удължи живота на камиона си. Ето и какво съветват експертите, за да стане това:

За да имаме по-нисък разход на гориво, съответно трябва да държим двигателя на по-ниски обороти и да не натискаме педала на газта ненужно. Това обаче води след себе си и други проблеми. Колкото на по-ниски обороти работи един съвременен двигател, толкова повече се натоварва DEF системата (Diesel Exhaust Fluid), което от своя страна води също до разход. За това трябва да се намери златната среда между скоростта и оборотите.

Един от сервизите, които могат да са ви полезни е Merx Truck and Trailer.

DEF системата, както е известна тя в Северна Америка е течен реагент, използван за пречистване на изгорелите газове на дизеловите двикатели по т.нар. метод на слективната каталитична неутрализация. Тя представлява воден разтвор, състоящ се от 32,5% високоочистен карбамид и 67,5% деминерализирана вода. Реагентът AdBlue позволява да се намали с 90% съдържанието на азотни оксиди (NOx) в ауспуха на дизеловите двигатели.

Реагентът AdBlue се впръсква в ауспуха, като в резултат от селективната каталитична реакция азотните оксиди и амонякът се преобразуват в безвредните азот и водна пара.

Понякога вдигането на оборотите на камиона позволява натрупания нагар в системата „да се издуха“, но това води и до по-висок разход на гориво.

Круиз контрол

Шофирането на круиз контрол е също много удачно, когато искаме да пестим гориво. Тогава двигателя работи на оптималните за него обороти, а скоростната кутия избира оптималната предавка за зададената скорост и избрания режим на движение. Експертите обаче съветват да не използваме тази опция на камиона, когато времето е дъждовно или пътят е заснежен.

Съпротивление

Фендерите и фейрингите за камиона са от изключителна важност за спестяването на гориво. Антикрилата помагат за по-малкото съпротивление на машината спрямо въздушния поток.

Много от шофьорите избират да слагат и от двата полезни аксесоара. Едните са на влекача, а другите на ремаркето. Все по-модерни стават антикрилата на задните врати на ремаркето, които по време на движение са отворени, а когато се наложи разтоварване или паркиране, се прибират.

Много важни са фейрингите между влекача и товарния отсек, които значително намаляват съпротивлението. Някои водачи поставят подобни антикрила и на двигателя, близо до гумите и на шасито на влекача.

Отопление

За да спестите от гориво, също трябва да се погрижите кабината ви да е топла, но това да не натоварва основния мотор. Тогава водачите избират APU системата (Auxiliary Power Unit). Тя може да бъде дизелова или електрическа.

Тази, която се захранва с гориво представлява външен двуцилиндров двигател, свързан с основния двигател. Тя е полезна с това, че поддържа и температурата на двигателя, освен тази в кабината. Нейният разход е около 1 галон на час.

Качествено гориво

Експерите съветват шофьорите да разчитат само на качествено гориво и да избягват бензиностанциите, където то може да е по-евтино, но и да няма никакъв контрол над това какво съдържа.

Гуми

За препоръчване е да не се опитвате да спестявате за steering гуми, тъй като те са най-важните гуми за камиона и за разхода на горивото. Скъпите брандове гуми като Michelin и BFGoodrich са направени от по-мек материал, който при поддържане на правилно напомпване и ротация при всяка смяна на маслото, ще мине два пъти повече мили в сравнение с по-евтини брандове гуми. Колкото един бранд е по-евтин, толкова по-твърд е материала от който са направени, което води до „счупване“ на гумата при ниски температури или по-голямо натоварване. Drive гумите е добре да не са по-стари от година – две.

На всяка гума има 4 цифри показващи датата на производство (първите две – показват броя на седмицата от годината , вторите 2 цифри показват годината на производство). Животът на материала на една гума не е по-дълъг от 3 години. И колкото по-стара е тя, толкова е по-лесно материала, да се напука, износи, скъса и тн.

За препоръчване е използването на self-inflated system за гумите на ремаркето.

Поддръжка

Идеално е, разбира се, поддръжката на камиони да се повери в ръцете на професионалисти, които ще извършат цялостното сервиз на камиони. Можете да го направите в Merx Truck and Trailer. Специализираните сервизи за камиони ще ви предложи своите услуги и съоръжения на следните локации:

Melrose Park:  5200 Proviso Dr, Melrose Park, IL 60163 (Hwy 290/294),  Tel: (847) 378-5558

Channahan, IL : 22600 S Frontage Rd W, Channahon, IL 60410 (Hwy 55/80).   Tel: (815) 600-8689

Schaumburg: 700 Estes Ave Schaumburg, IL 60193, Tel: (630) 350-9989

Merx Truck And Trailer предлага опитен сервизен екип от професионалисти на камиони, както и собствени складове за резервни части. Те не се използват само за ремонт, но могат да бъдат закупени и за собствен ремонт.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено