Открийте ни и в

България

Лена Бориславова: При мерките няма да се ръкводим от натиск, а от медицински данни

В четвъртък членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на COVID кризата

публикувано

на

Сн.: Архив

Това, зад което заставаме, е не да се ръководим от натиск, а от истински медицински и математически данни и други модели, които могат да допринесат наистина за решаване на проблема, заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков пред БНТ.

Темата за COVID кризата е чувствителна и това, което правителството предприема, е всеки гражданин да бъде чут и изслушан от управляващите, да има възможност да представи своята гледна точка. Но сме против всяка ескалация на конфликт, който поставя в риск живота на гражданите, допълни тя.

Бориславова заяви, че премиерът Петков, както и здравният министър Сербезова са заявили своята готовност да влязат в диалог с всички граждани, за да се бъдат чути и да бъде взето най-доброто решение за справяне с тази криза.

От думите й стана ясно, че в четвъртък членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет за нов модел за управление на COVID кризата: А именно – да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние заради усложнения от COVID-19. Водещ в плана ще е процентът легла в интензивните отделения, които са свободни”.

Тя допълни, че предложението е страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи.

Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

“Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето. Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас”, допълни Бориславова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА