Открийте ни и в

Любопитно

Леонардо провел кастинг за модели за „Тайната вечеря“

И още малко известни истории за големите шедьоври на света

Люба Момчилова

публикувано

на

Koлeкциoнepи oт цeлия cвят дaвaт милиoни дoлapи, зa дa пpитeжaвaт някoи oт нaй-пpeкpacнитe и извecтни кapтини нa вeлики xyдoжници. Гoлямa чacт oт нaй-прочутите oт тяx ca пpитeжaниe нa мyзeи, кoитo мнoгo pядкo ги пpoдaвaт. Но дали притежателите им знаят историята им на създаването, е спорен въпрос.

А всяко откритие, всяко произведение на изкуството има своя собствена история и живот. Доста често случките и събитията около появата на световноизвестните шедьоври са доста забавни и любопитни.

От „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, през Айфеловата кула до „Вълшебникът от Оз“ и „Извънземното“ – ето няколко велики шедьовъра, които със сигурност ще ви накарат да се замислите върху това колко преходно е всичко и как някои неща съществуват може би само поради щастлива случайност.

Кастингът на Да Винчи

 Според старинен (и вероятно апокрифен), но красив разказ, Леонардо да Винчи рисувал „Тайната вечеря“ в продължение на седем години. Изображенията на дванайсетте апостоли и Иисус били на действителни личности. Говори се, че, когато се разбрало за намерението на художника да се заеме с картината, много младежи изявили желание да бъдат избрани за модели. След дълги размисли Леонардо се спрял за образа на Иисус на деветнайсетгодишен младеж. Работил шест месеца върху изписването на главното действащо лице.

През следващите шест години продължил да търси и рисува единайсетте апостоли, като оставил последен Юда. Намирането на подходящ за образа мъж със суров и студен израз му отнело седмици. Трябвало му лице на човек, способен да предаде най-добрия си приятел. Научил, че в римски затвор има осъден на смърт за обир и убийство на мъж, отговарящ на изискванията. Със специално разрешение затворникът бил преместен в Милано.

Месеци наред мъжът позирал мълчаливо пред художника. Когото Леонардо нанесъл последната мазка върху платното, се обърнал към пазачите и им заповядал да го отведат. На излизане обаче злодеят се отскубнал от стражите и изкрещял към художника: „Погледни ме! Не ме ли познаваш?“.

Леонардо се вгледал в него и отвърнал: „Никога не съм те виждал, преди да те срещна в килията в Рим.“ Разплакан и като отправял молитви към Бога, престъпникът му казал: „Маестро, аз съм младежът, когото избрахте, за да нарисувате Христос на същата картина“.

Метафизиката на Аристотел – в кладенец

Значителна част от творчеството на гръцкия философ Аристотел ни е известна благодарение на щастлива случайност. Към 80 г. пр. Хр. завоювалите Мала Азия римски легионери открили в един кладенец гръцки ръкописи и ги предали на генерал Сила. Образованият воин веднага разбрал, че са важни, и наредил незабавно да бъдат изпратени в Рим. Там учените установили, че са копия на оригиналните трудове на Аристотел, за които дотогава само се е предполагало. След спешното им пренаписване заради опасения, че могат да се разпаднат, друг гръцки философ – Андроник от Родос, се заел да ги подреди и издаде. Той дава заглавието, под което трудовете са известни – „Метафизика“, т.е. онова, което е след физиката.

Жълтата спалня в Арл на Ван Гог

 През май 1888 г. Ван Гог взема малко ателие в Арл, Южна Франция, където решава да се скрие от неразбиращите го парижки художници и критици. В една от четирите стаи на имота Винсент оборудва спалня. През октомври всичко е готово и той решава да рисува „Спалнята в Арл“, пише и сайтът ©10-те най. Колоритът и уютът на стаята са много важни за художника. Всичко трябвало да навежда на мисълта за почивка. Но платното е издържано в тревожни жълти тонове. Изследователите на Ван Гог смятат, че това несъответствие се дължи на факта, че художникът пиел билката напръстник – средство против епилепсия, което предизвиква у пациента сериозни промени във възприятието на цветовете, като цялата действителност пред очите на болния се вижда в жълто-зелени тоналности.

Айфеловата кула – в Барселона?

Днес Айфеловата кула можеше да се намира в сърцето на Барселона, където сега се издига скромна триумфална арка. Когато Айфел представил проекта си на местните власти по случай Световното изложение през 1888 г., кулата им се сторила странна, прекалено висока и много скъпа. В Париж я одобрили само с един глас в повече с намерение да бъде разрушена след известно време, както настоявали различни обществени среди. Намерил се само един човек, проявил далновидност, който я спасил, като убедил останалите, че може да послужи като кула за далекосъобщения.

Свободата не носи корсет

 Според изкуствоведа Етиен Жьоли, Дьолакроа нарисувал лицето на жената от знаменитата си картина, като заимствал чертите на реално съществуващата парижка революционерка – перачката Анна Шарлота. Тя излязла на барикадите след гибелта на брат си, убит от кралските войници, и унищожила девет гвардейци. Художникът изобразява тази смела жена с гола гръд. Според неговите представи това е символ на храброст и самоотверженост. Дьолакроа рисува тържеството на демокрацията – голата гръд показва, че свободата е като простолюдието – не носи корсет.

Енеида“ за унищожение

 Великият древноримски писател Публий Вергилий Марон оставил указания след смъртта му ръкописът „Енеида“ да бъде изгорен, тъй като нямало да има време да го изглади и го смятал за недовършен. Император Август, който поръчал произведението на Вергилий, заповядал да не се изпълнява последната воля на поета. Наредил други автори да обработят поемата, ако е необходимо да се усъвършенства, и да бъде публикувана. Благодарение на него това велико произведение достига до наши дни.

Картина на Гоген спасява живота му

 Най-известното платно на Гоген „Кои сме“ съдържа една особеност – разглежда се не отляво надясно, а отдясно наляво като кабалистичните текстове, от които художникът се интересувал. В този ред се развива алегорията на духовния и физически живот на човека – от зараждането на душата му – спящото дете в долния десен ъгъл, до неизбежността на смъртния час – птицата с гущера в ноктите си в долния ляв ъгъл.

Гоген рисува картината в Таити, където бяга няколко пъти от цивилизацията. Но този път отшелничеството му причинява депресия. След като завършва картината си, която трябвало да е нещо като духовното му завещание към поколенията, Гоген взема кутийка с миша отрова и тръгва към планината, за да умре. Но великият творец не взел достатъчно количество от смъртоносното прахче и останал жив. На сутринта той, клатушкайки, се стигнал до своята колиба и заспал. Когато се събудил, усетил мощен прилив на сили и жажда за живот. През следващата 1898 г. започва светъл период в творчеството му и земните му дни.

Извънземно със светещ пръст

 В разговор между режисьорите Джоузеф Л. Манкиевич и Стивън Спилбърг първият споделил: „Сънувах нещо изненадващо, но много хубаво. Един извънземен с доста неприятна външност ми говори за дома си. Трябваше да му помогна да се върне и със светещ пръст ми показа искряща звезда. Уплаших се много, но накрая грозното същество вдъхна в сърцето ми нежност.“ Спилбърг останал поразен и настоял да направи филм за това. Манкиевич се присмял на младия си колега и му казал, че ще бъде пълна глупост, която нямало да заинтересува никого. Спилбърг поискал идеята и Манкиевич с удоволствие я преотстъпил без ангажименти. За изненада на всички, се появил филмът „Извънземното“.

Тадж Махал на търг в Лондон

 Около 1830 г. по решение на англичаните било предвидено разрушаване на Тадж Махал в Индия, за да може мраморната му фасада да се пренесе в Лондон и да се продаде на търг. В момента, когато разрушителните работи щели да започнат, от Лондон пристигнала заповед това да не се прави, защото дни преди това на търг мраморни късове от разрушени индийски сгради, обявени за продан, не постигнали очаквания финансов резултат. Така бил спасен уникалният паметник за поколенията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Facebook закрил страница на френски град заради „нецензурното“ му име

Инцидентът подложил на изпитание нервите на кмета на града,, който на няколко пъти се обръщал към Facebook да бъде възстановена страницата на града му.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Закрита в края на март и пусната отново този вторник, страницата във Facebook на френския град Бич пострада от алгоритъма на Facebook, който счете името му за обидно, предава Франс прес.

На френски език името на града се изписва Bitche. Алгоритъмът на социалната мрежа явно го е объркал с обидната дума на английски език Bitch. На езика на Шекспир тя означа „кучка“ и „жена с леко поведение“.

„Facebook цензурира нашата страница +Ville de Bitche+ с мотива, че тя нарушава правилата на платформата“, написа кметът на града Бенот Кифер.

Facebook Канада притеснен от закон като в Австралия

Той обжалва решението на социалната мрежа и във вторник тя бе отново качена и свободна за достъп от страна на потребителите. От „Facebook-Франция“ признаха за грешката и за неправилното разчитане на данните от страна на софтуера. Той автоматично забранява думи и изрази с обидно съдържание.

Инцидентът подложил на изпитание нервите на кмета на града,, който на няколко пъти се обръщал към Facebook да бъде възстановена страницата на града му.

Докато била цензурирана, в ход бил пуснат по-неутрален акаунт – „Кметство 57230“ с отправка към пощенския код на френския град Бич с население около 5000 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Пилот показа гениталиите си по време на полет и отива на съд за това

Съдебният документ на говори за обстоятелствата или за това кой е станал свидетел на ексхибиционизма.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

Федералните власти повдигнаха обвинения на бившия пилот на Southwest Airlines за „непристойно излагане на показ“ по време на полет миналия август.

Майкъл Хаак е би един от пилотите в командната кабина при полет от Филаделфия до Орландо, Флорида.

Според иска, подаден във федералния районен съд в Мериленд, Хаак е показал гениталиите си в акт, който е започнал, продължил и завършил докато самолетът от полет 6607 от 10 август е бил във въздуха.

Крадец съди стопанка на немски овчарки, кучетата го изнасилили по време на обира

Съдебният документ на говори за обстоятелствата или за това кой е станал свидетел на ексхибиционизма.

Според говорителка на Southwest Airlines нито един пътник не е присъствал на случката и пилотите са били единствените на борда, които знаели какво е станало. Тя подчерта, че откакто е научила за случая, компанията съдейства на разследването.

Още не се знае дали Хаак има адвокат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Уил Смит бойкотира щата Джорджия заради нов закон, ограничаващ избирателни права

Миналия месец беше одобрен текст срещу изборните измами, който засилва контрола върху избирателите, гласуващи по пощата. Той предизвика критики и призиви за бойкот.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Уил Смит /ляво/ и Антоан Фукуа няма да снимат в Джорджия /сн: БТА, АР/

Следващият филм на Уил Смит „Освобождаване“ („Emancipation“), посветен на историята на робството в САЩ, няма да бъде заснет, както беше предвидено, в щата Джорджия, в знак на протест срещу новия закон, който ограничава избирателните права на малцинствата, и особено на афроамериканците, предаде АФП.

Щатът Джорджия е сред най-предпочитаните за снимане на филми в САЩ заради предлаганите данъчни стимули. Там са създадени филмите на „Марвел“ и сериалът „Живите мъртви“.

Миналия месец обаче беше одобрен текст срещу изборните измами, който засилва контрола върху избирателите, гласуващи по пощата. Той предизвика критики и призиви за бойкот.

Лавинообразно: Републиканците в 47 щата предлагат закони, за да ограничат гласуването

Уил Смит и режисьорът на филма Антоан Фукуа се присъединяват към това протестно движение.

„Съвестта ни не ни позволява да подкрепим икономически една власт, която прилага ретроградни избирателни закони, целящи да ограничат достъпа до урните… За наше съжаление се чувстваме длъжни да преместим снимачната площадка от Джорджия в друг щат“, пишат те в комюнике.

Освен засиления контрол, новият закон предвижда и по-малък брой урни за бюлетините на улиците.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
САЩ напът да одобрят трета ваксина – на Johnson & Johnson

Ваксината на "Johnson & Johnson" предпазва и от най-тежките последици на COVID-19 след една инжекция и може да бъде съхранявана...

Затвори