Открийте ни и в

България

Летните ремонти започват: Ще текат от понеделник до петък на обяд

Ремонтите ще бъдат обявявани няколко седмици преди започването им на сайта на АПИ

публикувано

на

Сн.: БТА

Започват летните ремонти по пътищата. С цел да не се нарушава големият поток от автомобили по магистралите към Черноморието през летния сезон, Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) се е разбрала с пътните фирми текущи ремонти да се правят от понеделник до петък на обяд, за да може трафикът за морето, който е най-засилен през почивните дни, да не бъде затруднен от ремонтните работи по магистралите “Тракия” и “Хемус”. Това обяви председателят на АПИ Тодор Василев по време на изслушване в Комисията по туризъм към парламента по повод задаващото се лято и засиления трафик от София и други големи градове към Черноморието, както и по крайбрежните пътища във Варненска и Бургаска област.

Василев увери, че ремонтите ще бъдат обявявани няколко седмици преди започването им на сайта на АПИ, за да може хората да са известени и всеки да си направи план за пътуването. По думите му в района на Южното и Северното Черноморие се предвиждат доста ремонти.

Шефът на АПИ посочи, че “доста масирани” били действията, които агенцията е предприела в цялата страна за текущи ремонти и поддръжка на пътища, което със сигурност ще затруднява движението. “Опитали сме се да направим организация, за да може минимално да се затруднява придвижването през летния сезон”, увери Василев.

Депутатът от “Продължаваме промяната” Димитър Ташев отбеляза, че от месец насам са започнали сериозни задръствания от Бургас към Слънчев бряг заради северния обход на града и запита с оглед и на предвидения ремонт на пътя между Бургас и Царево дали ще има големи задръствания в Бургаска област през лятото на влизане в Бургас, на излизане към Южното Черноморие и на път за Слънчев бряг.

Василев обясни, че в четвъртък са се срещнали с изпълнителя на проекта за обхода в Бургас, като в момента се разработва нова временна организация на движението във връзка с предстоящия летен сезон с цел минимално да се затрудни придвижването на туристите, особено между петък и неделя и сетне в пика на сезона, когато всеки ден движението е натоварено. “Ще направим най-доброто на база възможностите. Със сигурност движението няма да е оптимално както при ремонтиран и пуснат път, но ще успеем да прецизираме максимално потоците”, увери шефът на АПИ и допълни, че за пътя Бургас – Царево до няколко дни трябва да бъде публикувана процедурата за избиране на изпълнител на ремонта.

Депутатът от “Демократична България” Васил Зашкев от своя страна отбеляза, че туризмът не е само морски и през лятото и в този смисъл попита Василев какво е състоянието на пътищата към големите зимни курорти Пампорово, Боровец и Банско, както и дали има развитие по отношение на пътя София – Самоков – Боровец.

Шефът на АПИ увери, че е обърнато внимание на зимните курорти, включително – на пътя от София до Банско, който минава през Симитли. По думите му щял да се прави текущ ремонт на този път и до есента ремонтът щял да бъде завършен. За пътя до Боровец той каза, че имало проект, но той бил стар и трябва да се реновира. Пътят до Самоков не позволявал само текущ ремонт, а той трябва да е основен. “В момента сме предприели работа по обезопасяване на срутищата по пътя. Има какво да се желае по този път и правим организация за основен ремонт”, поясни Тодор Василев.

На вметка на Зашкев, че и през юли и август се ходи на зимни курорти и дали АПИ ще успее да ремонтира пътя преди юли и август, Василев отговори, че само лятото могат да се извършват ремонтите, като ще бъде създадена организация на движението, за да има възможно най-малко проблеми за пътуващите. “Със сигурност движението към зимните курорти през лятото не е със същия интензитет като през зимата. Целта е до започването на зимния сезон пътищата да са ремонтирани”, посочи председателят на АПИ.

Василев уточни още на въпрос от бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова, че към днешна дата АПИ е подписала споразумения за абсолютно всички договори за текущ ремонт и поддръжка с пътните строители освен с две фирми, но имали уверения, че утре ще сключат споразумения и с тях. По думите му договорите не са изтекли, като част от тях са изтичали в края на април, а останалите изтичат в края на юни и именно по два от тях предстои подписване на споразумения. “С всички фирми сме провели срещи с цел да получат информация от нас за обема и предстоящата работа, за да можем да седнем и да подготвим работата. Пуснали сме задания”, обясни още Василев.

Депутатът от “Продължаваме промяната” Богомил Петков разкритикува бившите управляващи от ГЕРБ, като отбеляза, че под прикритието на текущи ремонти и поддръжка на пътищата са се правили основни ремонти и се е избягвало пускането на обществени поръчки, а от друга страна са били възлагани дейности, много по-големи от тези по договор. Той попита Василев какъв процент са изплатени до момента от сумите по договорите за текущ ремонт и поддръжка, за които парламентът даде зелена светлина през април незабавно да бъдат изплатени първите 50% (около 650 млн. лв.), а останалата част – след проверка на договорите от междуведомствена комисия между Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Василев обяви, че около 55% от 650-те млн. лв. вече са изплатени на пътните фирми до момента (до вчера).

“Целим максимално бързо да изплатим средствата”, увери той и допълни, че в момента “наистина стриктно” подбирали пътищата, които могат да бъдат ремонтирани.

Депутатът Любен Дилов-син от ГЕРБ запита докъде е стигнало проектирането на обиколния път на Айтос. Според Василев това бил изключително сложен за решаване казус, като на този етап общината не е направила план откъде да мине този обход. Дилов каза, че имал информация, че имало такъв план, но Айтос била “сложна община” не само в географско и релефно отношение, но и като етнически състав. Според Дилов имало неразбирателство, като обиколният път на Айтос не бил част от градската инфраструктура и в този смисъл не е работа на общината, а на държавата да го планира и строи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено