Открийте ни и в

България

Лидерът на македонското ВМРО от Благоевград: Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено

Искаме да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония.

публикувано

на

Откриха македонския културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград. На откриването присъства лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, както и представители на президентската институция на страната. Няма провокации и ескалация на напрежението, полицейското присъствие в района е засилено.

Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос.

Това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който пристигна в Благоевград за откриването на македонски културен център „Никола Вапцаров”. В същото време ВМРО протестира срещу откриването на клуба.

Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България, продължи Мицкоски.

Сребрист джип убил Боряна - българската звезда в Tesla (СНИМКИ)

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България, попита той.

Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб, каза още Мицкоски.

“Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата, искаме да минаваме без митници в преносен смисъл. Имаме си програма. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се казват Никола Вапцаров, той е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това”, заяви Атанас Мазнев, един от инициаторите за отварянето на частния клуб.

Златния касиер от Троян: да изнесеш 21 млн. от банка. Присъдата вече е ясна - 14 г. затвор

“Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, в която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицкоски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо – тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицкоски тук вреди на тези отношения”, допълни евродепутатът Ангел Джамбазки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено