Председателят на фракцията на републиканците в Камарата на представителите, Лиз Чейни от Уайоминг, призова съпартийците се да се разграничат от това, което тя нарече „култ към личността на Тръмп“. Тя се зарече да продължи да говори свободно въпреки острите реакции на някои нейни колеги. Чейни бе изложена на засилващи се атаки от републиканските законотворци, задето гласува за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп.

В свое статия народната представителка заяви, че поддържа критиките си към Тръмп и призовава партията да отстъпи от твърденията за откраднатите избори от 20202 година.

По думите й експрезидентът се стреми да разруши „критични елементи на нашата конституционна структура, които правят демокрацията работеща“. Републиканската лидера се зарече да продължи да застъпва „базовите принципи... които защитават свободата“.

Някои републиканци подеха опита да отстранят Чейни от лидерската й роля и да я заменят с поддръжницата на Тръмп Елис Стефаник от Ню Йорк.

Чейни писа, че сега републиканците трябва да решат дали ще последват Тръмп в опита му да делегитимира и неутрализира резултатите от изборите от 2020 година „с всички последствия, които това може да има“.

Според нея Тръмп никога не е изразил съжаление за броженията от 6 януари и сега намеква, „че на нашите избори и на нашата законова и конституционна система не може да се има доверие да изпълнят волята на хората“.

Чейни подчерта, че този подход е „особено вреден“ в момента, когато в световен мащаб САЩ трябва да се справят с предизвикателствата на Китай и неговите твърдения, че демокрацията е провалила се система.

„Републиканската партия е на повратна точка и привържениците й трябва да решат дали избират истината и верността към Конституцията“ - писа тя.

Републиканката призова своите съпартийци да подкрепят вървящото сега криминално разследване от Департамента по правосъдието на атаките от 6 януари, както и евентуална „паралелна двупартийна проверка“ от комисия, която да има правото да призовава свидетели, за да разследва бунтовете на Капитолия.