Открийте ни и в

САЩ

Лиз Чейни: Републиканци гласуваха против импийчмънта на Тръмп от страх за живота си

Чейни беше една от само 10-те републиканци от Камарата която гласува, че Тръмп трябва да бъде подведен под отговорност за щурма на Капитолия

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Конгресменът от Републиканската партия Лиз Чейни, чиято критика към бившия президент Доналд Тръмп доведе до свалянето й от републиканското ръководство на Камарата, заяви в петък, че няколко членове на партията в Конгреса са гласували против импийчмънта на Тръмп от страх за собствения си живот.

Пред CNN тя заяви, че има “повече членове, които вярват в същността и политиката и идеалите, отколкото са готови да го кажат”. Чейни цитира вота за импийчмънт по-рано тази година, в който тя беше една от само 10-те републиканци от Камарата която гласува, че Тръмп трябва да бъде подведен под отговорност за щурма на Капитолия.

ОТ РЕДАКТОРА: Отстраняването на Лиз Чейни – иде ли краят на Републиканската партия?

“Ако погледнете например гласуването за импийчмънт, имаше членове, които ми казаха, че се страхуват за собствената си сигурност – страхуват се, в някои случаи, за живота си”, каза тя. “И това ви казва нещо за това къде се намираме като държава, че членовете на Конгреса не могат да гласуват или да смятат, че не могат, поради собствената си сигурност.”

Часове по-рано в петък, конгресменът от Републиканската партия Елизе Стефаник, гласен съюзник на бившия президент, който има по-малко консервативни резултати от гласуването от Чейни, беше избрана за председател на конференцията на партията.

Embed from Getty Images

Ключовата разлика между двете жени е, че Стефаник подкрепи неоснователните твърдения на Тръмп за широко разпространени измами на изборите през 2020 г., докато Чейни многократно ги опровергава, карайки републиканците от Камарата да се оплакват, че тя подкопава посланието на партията за популяризиране на политиката на Тръмп.

Републиканците избраха Елиз Стефаник на мястото на Лиз Чейни

Чейни заяви, че ролята й на член на Конгреса я задължава да се противопостави на широко разпространената лъжа за измама по време на изборите и тя вярва, че „имахме колапс на истината в тази страна“.

„Видяхме еволюция на, знаете ли, обща ситуация, в която теориите на конспирацията са широко разпространени, където добри хора в много случаи са били подвеждани и вярват на неща, които не са верни“, продължи Чейни. “И така, мисля, че всички ние сме длъжни да гарантираме, че правим всичко възможно, за да предадем истината, да отстояваме истината и да отстояваме конституцията и нашите задължения.”

Тръмп и неговите лъжи, целящи да подкопаят федералната избирателна система, са “постоянна опасност” за страната, каза Чейни.

“Той може да опита, но няма да успее”, каза тя на въпрос дали според нея Тръмп ще се опита през 2024 г. да се изчисти от хората от партията като нея и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, който беше категоричен в защитата на резултатите от президентски избори, както и целостта на държавната избирателна система.

Лиз Чейни призова републиканците да зарежат „култа към личността на Тръмп“

Тя посочи “ролята, която хората трябва да играят в защитата на системата, и колко важно е това”.

Чейни, която не присъства на събранието в петък, за да гласува за наследника си, също каза пред Tapper, че би гласувала за единствения конкурент на Стефаник, републиканския представител на Тексас Чип Рой.

“Мисля, че за нас е важно да имаме хора в ръководството, които са консервативни и мисля, че за нас също е много важно да имаме хора в ръководството, които са отдадени на истината и ангажирани с Конституцията,” каза тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА