Открийте ни и в

Български истории

Лилия Славова: Една талантлива актриса, емигрирала в САЩ на военен самолет (ВИДЕО)

Заради съпруга си разузнавач българката години живее под чуждо име, разделена с детето си и лишена от професията си

публикувано

на

„Станах с изгрева на слънцето, за да посрещна една приятелка. А скоро си лягах преди изгревите“ – звънкият смях на Лили кънти в слушалката. Да й се чуди човек как след изключително драматичен живот, достоен за роман или филм, е запазила младежката си енергия и жизненост.

А животът й… Трудно е да се опише. Режисьор, хореограф, кукловод, преподавател, драматург, дори сценограф. Директор на студия, директор по образователната част, координатор, мастер учител, директор на летни лагери, лектор, член на борд, председател и собственик на частно театрално студио „Звезди“, член на всички артистични гилдии в САЩ… И всичко това – след като я качват на военен самолет в Щатите.

Родена е в самия център на София, на уличката „Света София“ 10, близо до катедралния храм „Света Неделя“, в стара еврейска къща, където семейството й обитава таван от 155 квадрата. Баща й, инж. Петър Славов, е строил всички големи язовири като „Цонево“, „Жребчево“, „Черни Осъм“ и до IV клас Лилия израства по обектите.

Конфискуваха крадено Бентли за $500 000 на български посланик в Пакистан (ВИДЕО)

Майка й, юрист, сама жена с 2 деца, изпраща Лилия на 8 месеца при нейната майка в Първомай, Иванка Запрянова, която я отглежда до 7-годишна. Бившата учителка всеки ден кара Лили да чете, а на 4 години тя

рецитира над 100 стихотворения

наизуст. В София таванът се превръща в истински културен салон с пиано. В хола има завеса и правят представления като деца. Лили свири на цигулка и виола, учи и оперно пеене.

В началното училище, а после в 33-та гимназия, има късмет да попадне при две народни учителки – Надежда Кисьова и Невена Донева, които силно я подкрепят в рецитаторския й талант, дават й главни роли в пиески, участва в рецитали, режисира постановки на празненства.

Тя има проблеми при кандидатстването си във ВИТИЗ заради антикомунистическото си семейство и записва куклена режисура при проф. Атанас Илков. Но след първата година като кукловод Енчо Халачев я вижда на сцената и й казва, че е „страшно глупаво да се крие зад параван“. Трябва да се върне две години назад, за да запише актьорско майсторство, но проф. Киркор Азарян решава, че това не е необходимо и я кани в първия си клас, който води заедно с Тодор Колев.

При засилени мерки за сигурност: Индия върна на България трима крадци

Следват десетки роли – във ВИТИЗ, а после и в новопостроения Врачански театър, където се събира трупа от приятели. „Това бяха най-хубавите години, ние не спяхме, ние дишахме и „ядяхме“ театър“, вълнува се Лилия. Тъй като вече е омъжена за първата й любов, актьорът Красимир Ранков, и има син Светослав, отива при съпруга си във Враца. Година по-късно двамата се разделят и тя остава самотна майка с дете. След 5 години се връща в София като свободна актриса – нещо нечувано за онова време.

За късмет среща Георги Русев в едно кафене, а с него е режисьорът Йосиф Венков, който й предлага главна роля в Пернишкия театър. Там остава само година, защото една среща преобръща напълно живота й – с Паско Божков. Запознават се в компания, той е очарован и я кани на среща в Клуба на кинодейците. Изненадва я с думите: „Сега ние с вас, госпожице, ще се оженим и ще имаме дете, но няма да живеем

в тази ш*бана държава“

„Бях шокирана от тази дума – казва Лили. – Един много елегантен мъж, член на партията, секретар на Комитета по труда и работната заплата, с ранг на заместник-министър. И изведнъж – „ш*бана държава“…“

Разменят си телефоните и той с месеци я ухажва, а тя му казва, че без химия не става. „Химията ще се появи“ – отвръща той. Тогава тя прави редовни записи в радиото заедно със Стефан Данаилов, който се оказва близък приятел на Паско Божков. Иска съвет за Паско, а Данаилов отсича: „Вземай го!“.

От метач до един от най-богатите българи в САЩ - историята на Фил Филипов

Тъй като и двамата са самотни родители, си мечтаят за още едно дете и го планират. Но синът му от първия брак Ивайло се разболява тежко и заминава за Германия на лечение. Паско урежда Лилия да отиде при сестра си Женя, виолистка, емигрирала в Западна Германия. Близък на Паско генерал урежда на Лили разрешение за Мюнхен и Западен Берлин.

Междувременно Лилия разбира, че е бременна с планираното бебе. В Германия обаче Паско сякаш е изчезнал. Когато й се обажда, двамата си разменят по една изненада – той вече не е в Германия, а тя му съобщава, че е бременна. След първоначалния шок Паско й съобщава, че е в Америка и че желае тя да отиде при него. Разбира, че Паско е

политически емигрант

но казва, че ако не се върне и й обясни какво става, не тръгва.

Качват я на самолет до военната база във Франкфурт, а Паско също лети до там от Щатите. След 48 часа с военен самолет пристигат в американската военна база Andrew’s Airport в щата Мериленд.

Животът на Лили се преобръща. Тя отказва политическо убежище, но споделя живота на Паско като политически емигрант. Въвеждат за тях така наречената agenda – пълна промяна на самоличността, измислена история на живота им, фалшиви документи. Седем пъти променят имената им. Живеят в защитени жилища, които сменят на няколко седмици, тъй като Паско Божков е „компрометиран“ като разузнавач и трябва да бъде „протектиран“.

Заради целия стрес Лили ражда дъщеря си в 6-ия месец, тежаща само 853 грама. Детето оживява, като няколко месеца е в кувьоз, а после продължава да е свързано с кабели, които Лили носи в една чанта. „Днес Ванели е прекрасна млада дама и на 3 септември ще я омъжваме за българин“, споделя Лили.

Първият дом на Лили и Паскал е в мъничка къща, като фургонче, в Западна Вирджиния. Гледат домати, краставици и всякакви плодни дървета, за да разтоварят стреса от непрекъснатото наблюдение. След промените през 1989-а тя успява да си прибере и своя син Светослав от България.

Когато вече са си събрали трите деца, й откриват рак на гърдата, който метастазира. Тя претърпява

общо 22 операции

тъй като не желае химио- и лъчетерапия, а Паско получава инфаркт. Днес Лили благодари на рака, че най-после, на 36 години, се научава да казва „не“ за неща, които не й харесват. Въпреки тежката битка, и до днес тя запазва оптимизма си. „Аз и като дете бях такава, викаха ми „слънчо“, казва Лили.

В Америка са принудени да сключат брак, макар тя да не желае да се омъжва отново заради разочарованието от първия. Но това е важно, за да не я депортират. „Двамата бяхме тъжни, защото Ванели беше на монитори и кабели 2 години, не беше ясно кога ще прибера сина си от България, а всички служители от ЦРУ тропаха хоро“, смее се тя.

Американка търси българските роднини на починала своя пациентка

Още на първия си кастинг Лилия Славова получава роля във филм – „True Colors“ на Хърбърт Рос. Така става член на Гилдията на киноактьорите – SAG-AFTRA, а от един театър – „Scena“, я канят за ролята на Медея. Там участва в много спектакли. Тя е един от създателите, режисьор и преподавател в театрите „Classica – Synetic“ и „Ambassador“. Има собствено актьорско студио „Stars“, създава и първия във Вашингтон куклен театър.

Снима се в общо над 35 филма с малки роли и се среща със звезди като Джийн Хекман, Михаил Баришников, Том Круз, Матю Макконъхи, Сандра Бълок, Мелани Грифит, Клинт Ийстууд, Деми Мур, Стивън Спилбърг.

От 2013 г. пет поредни години тя е режисьор и продуцент на конкурса

„Мис България в САЩ“

заедно с Боряна Павлова. Спонсори стават създателите на телевизия BiT – братята Павел и Румен Вълневи – и по-късно други двама братя – Кристиян и Павел Пенев.

Най-големият й успех според нея е, че през 2004-та получава най-високия грант, даван от Конгреса за образователна програма в САЩ – за театър. Разработва програма, с която вдига процента на преминаване на стандартизираните тестове на децата в щатите Вашингтон, Мериленд и Вирджиния. За проекта получава субсидия от половин милион долара, а после грантът е удвоен от други финансови организации.

Няколко години Лилия Славова е в журито на филмовия фестивал в Кан за късометражни филми и с това допринася много български заглавия да стигат до финал и да печелят награди.

За да поддържа форма, Лилия и днес поставя спектакли по свой сценарий и режисура. Последният й проект е с хумористични истории от живота на известни композитори. Шеговитото работно заглавие е „Музикален спектакъл за 5 ръце и един крак“. „Кракът е мой“, смее се Лили.

Тя има огромен успех още с първите си студенти, които обучава, и разбира, че в преподаването й е силата. Излъчва лекциите си по zoom на студенти от Канарските острови, Индия, Англия, Монголия. Може да преподава спокойно от Варна, където прекарва летните месеци. Живее в Уест Палм Бийч, на 5 минути от дома на Доналд Тръмп. Избира Флорида, за да е по-близо до децата си Светослав и Ванели.

Паскал си отива през 2015-та, на 75 години, в къщата им във Варна с изглед към морето. Последните години той предпочита да живее там, а сега Лилия го е превърнала в гостоприемен дом за приятели – през лятото едни идват, други си отиват.

„Преподаването – това е, за което работя, нито за парите, нито за още слава – казва Лилия. – От успехите на моите студенти получавам повече удовлетворение, отколкото от собствената си работа. Да си почивам? Аз никога няма да бъда просто пенсионерка, за мен това е невъзможно.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено