Открийте ни и в

Вашите пари

Лихвите по ипотеките най-ниски от повече от година насам

Молбите за рефинансиране са се покачили с 28.4%

публикувано

на

ГЕРГАНА ТОДОРОВА

Тъй като лихвените проценти по ипотечните кредити спаднаха до най-ниските си нива за повече от година преди 2 седмици и все още се задържат така ниски, се забелязва, че собствениците на жилища и тези, които тепърва са на пазара като нови купувачи, започват да подават документи към банковите си агенти, за да могат да рефинансират вече закупените преди време жилища, както и да подават заявления за Пре-квалификационно писмо (за което вече сме говорили доста), което ще им послужи за нов заем, преди лихвите да започнат да се покачват отново.

Според Асоциацията на ипотечните банкери броят на общите молби за ипотека се е покачил с 28.4% само миналата седмица в сравнение с предходната година и с 18% спрямо предходната седмица.

Молбите за рефинансиране, в които собствениците на жилища обикновено се опитват да договорят по-ниски цени, достигнаха най-високи нива. Поразително 58% повече от миналата година. Те също скочиха с 38,5% от предходната седмица.

Междувременно заявленията за взимане на нови заеми, използвани за закупуване на нови жилища,

са се повишили с 9,8%

 спрямо миналата година и нараснаха с 4,1% спрямо предходната седмица.

Хората наводниха офисите на кредиторите в цялата страна, защото средната ставка за 30-годишен заем с фиксирана лихва падна до едва 4,06% според Фреди Мак. Това е най-ниският процент от януари 2018 г. – и значителен спад от момента, когато лихвите се понижиха малко под 5% през ноември 2019 г.

Това може да звучи като незначителна промяна на лихвения процент, но дори една допълнителен процентен пункт може да добави повече от сто долара към месечното ипотечно плащане за жилище на цена от около $300 000. И това може да се превърне в хиляди, ако не и десетки хиляди долари за цялото времетраене на един 30-годишен заем.

„Клиентите, особено тези, които рефинансират, наистина са чувствителни към лихвите“, казва главният икономист Даниел Хейл от realtor.com®. „Обикновено има смисъл (за собствениците на жилища да рефинансират ипотеките си), ако получават по-ниска лихва, защото това наистина ще им спести пари.“

По-ниските лихвени ставки „подават ръка“ и помагат за намаляване разходите по ипотеките на новите купувачи на жилища, които се притесняват да правят високи месечни ипотечни плащания, така, че това е още една причина защо е добре хората да се възползват от момента сега, а не след време, когато лихвата се увеличи и въздейства отрицателно на „покупателната сила“ на един нов купувач.

„Заявленията за покупки се увеличават с всяка измината година и особено много за последните четири седмици, което сигнализира за здравословно търсене, навлизащо в натоварения сезон на пролетните покупки“, казва в изявление Джоел Кан, вицепрезидент по икономическото и индустриалното прогнозиране на асоциацията на ипотечните банкери.

Единственият недостатък на рефинансирането на ипотеката е, че

не е евтино да се направи

в крайна сметка. С нея са свързани всякакви разходи, така че има смисъл само ако хората планират да останат в жилищата си поне през следващите няколко години.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Пари по време на пандемия: Стратегия за работещи

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравейте, скъпи приятели и читатели! Преди всичко, искрено се надявам да намирам всички вас в добро здраве и силен дух. И двете са жизненоважни в борбата срещу този коварен вирус, който налегна не само нашето физическо и психическо здраве, но и нашата икономика.

В последните няколко дни говорих с десетки хора и в тази статия ще се опитам внимателно да анализирам някои важни стъпки, които всеки от нас да може да вземе под внимание и евентуално да направи, за да подобри не само своята финансова позиция, а и позицията на цялото ни общество в тези времена на неочаквани трудности.

В следващите редове ще разделя стратегиите и подходите на хората в две категории – работещи и безработни. Да започнем с работещите.

Плащане на данъци

 Ако в момента работите и ситуацията ви не се е променила драстично, опитайте се да си платите и подготвите данъците навреме, без да се налага да използвате удължението от 3 месеца за плащане, което се дава на всички нас като част от оздравителния икономически план на правителството.

Жестът, който държавата прави към нас и ни дава възможност за отлагане до три месеца без наложени лихви и глоби, е важен в този момент, но тези от нас, които имат възможност да си платят навреме, е социално-отговорно да го направят, защото не можем само да искаме от държавата, а и да даваме и да сме насреща, когато се налага да сме единни. Тези пари, които ще отидат за данъци, ще помогнат отчасти и на хората, които са заболели или ще заболеят, по този начин и ние можем да сме съпричастни към социалния проблем, който ни застигна.

Плащания по заеми

Същото се отнася и с плащанията по заемите – нека се опитаме да бъдем навреме и дори да правим плащания по заемите си във възможно най-кратък срок въпреки паниката и суматохата. Нека не забравяме, че компаниите и институциите, на които дължим пари, също зависят от нас да сме възможно най-отговорни в този тежък момент, за да могат и те да запазят своя персонал на техните работни места възможно най-дълго.

Засягам тази тема, защото има силен психологически момент в тази ситуация и ефектът на доминото ще влезе в сила – къде повече, къде по-малко. И този психологически ефект се изразява в следната нагласа – „Защо съседът да не си плаща заема по къщата и колата, докато трае суматохата, а аз да продължавам да плащам?! С какво той е по-привилегирован от мен и аз да не съм по-глупав от него, случайно?! Щом ти дават аванта – взимай, пък после ще го мислим!“.

За съжаление чувахме такива коментари след кризата през 2008-ма и годините след това, ще ги чуем някъде и сега. Но тук не сме прави, вместо да се опитаме поне да сме отговорни, и щом работим и имаме свежи пари, които продължават да влизат при нас, нашата първа отговорност е да си плащаме сметките.

Инвестиране и пенсионно осигуряване

Друга много важна тема, която дискутираме с хората в последните седмици. В момента, ако работите, продължавайте да внасяте пари към пенсионните и инвестиционните ви сметки, защото моментът е ЗЛАТЕН за придобиване на по-голям брой акции на по-ниски цени. Като казвам акции, говоря за фондове, а не за индивидуални акции на компании.

Определено в момента бих стоял надалеч от индивидуални акции, защото не знаем какво ще бъде позиционирането на всяка една компания, след като нещата се поуспокоят, и колко помощ всяка една от тях ще вземе от правителството и под каква форма точно.

Поради тази причина бих посъветвал да продължаваме да внасяме във фондовете на 401К или IRA (Traditional + Roth) с пълна сила и дори, ако можем, още повече в този момент. Не бих препоръчал да се правят защитни промени – преместване в по-консервативни фондове с цел намаляване на риска. Не е времето за това, разберете го, хора!

В момент на спад никога не се продава актив с по-голям цялостен потенциал за растеж, за да се купи актив с по-голяма сигурност и по-малък потенциал за растеж. Тъкмо обратното, сега могат да се купят фондовете с висок растежен потенциал на разпродажба от 20-30% по-ниска цена, отколкото преди месец. Това е от огромно значение да бъде осъзнато от всички, които са изпаднали в паника и бързат да продават.

Спестяване

Ако все още работите, обърнете голямо внимание и на своите спестявания. Това е от огромно значение и това значение го осъзнаваме в моменти като този. И като семейства, и като бизнеси – ние трябва да се стремим към спестяване на поне 10% от доходите си с цел поне 3 до 6 месеца от текущите ни разходи да бъдат покрити.

В тази извънредна ситуация видяхме колко финансово крехки сме като общество – в личен и в бизнес план. Всички толкова сме затънали в заеми, че не можем да преживеем две седмици или месец без свежи пари, толкова сме затънали в сметки, че нямаме пари да си платим текущите разходи като храна и дом, ако не сме на работа и не вадим свежи пари.

Това, лично аз, го отчитам като грешка не само на нас, а и на системата, в която живеем, защото ни дава възможност да имаме всичко днес, а да плащаме за него утре, вдругиден и още сто години напред.

Но нещата в този аспект няма да се променят откъм системата, защото икономиката има полза от лесния достъп до кредит – произведените продукти и услугите се продават много по-бързо и това дава шанс на икономиката да се развива с по-бързи темпове, въпреки че всички са затънали до гуша в заеми – икономиката нагледно върви. Докато нещо неочаквано като този вирус не излезе на хоризонта и ни върне в реалността, че трябва да се осъзнаем за това, което правим и дали го правим по най-добрия начин.

Самите ние и нашите семейства трябва да поемем личната ни отговорност и да променим разглезените си финансови навици, които натрупахме в последните 10 години на хубава икономика, но навици, които ни държат обгърнати в изкуствен лукс на ръба на финансовата пропаст, по-близо до просешката тояга, отколкото до трона на краля. И в моменти като този си даваме сметка за това по най-болезнения възможен начин.

Очаквайте продължение!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

BREAKING: Рекорд – близо 3.3 млн. души в САЩ подадоха за безработица миналата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия

3,283,000 американци подадоха молби за помощ за безработица само за седмица до 21 март, сочат нови данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. В това число не са включени независимите контрактори, фриленсърите и тези, които работят за себе си – всички в т.нар. gig economy.

Рекордният ръст на изпадналите в затруднение се дължи на масовото затваряне на бизнеси и призивите хората да останат по домовете си заради опита да се ограничи разпространението на коронавируса.

„Тези числа са само „върха на айсберга“ тъй като те не включват останалите без работа през тази седмица“, отбелязва Дайан Суонк, главен икономист в Grant Thornton.

„Бизнесите не бяха подготвени за това внезапно спиране на кешовите плащания“, обяснява тя.

Само в Калифорния над 100 хиляди души остават без работа всеки ден, отбелязва пък губернаторът на щата Гевин Нюсон.

Икономистите очакват американската икономика да изпадне в рецесия през второто полугодие, преди да тръгне отново нагоре по-късно през годината след забавянето на разпространението на вируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Прицкер отпуска 90 млн. долара помощ за малките бизнеси

публикувано

на

Виж цялата статия

Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер обяви в сряда, че ще отпусне 90 милиона долара облекчения за малките бизнеси в щата. Финансовите средства имат за цел да помогнат на бизнеси, засеганти от пандемията с коронавирус.

Помощта включва 60 милиона долара за финансиране на заеми с ниски лихви за суми до 50 хиляди долара за бизнеси извън Чикаго.

Друга щатска програма пък предлага 20 милиона долара субсидии в размер до 25 хиляди долара за малки и средни бизнеси в предградията на Чикаго

Т.нар Hospitality Grant Program ще предлагa 14 милиона финансова помощ за барове, ресторанти и хотели.

Полицията в Чикаго ще глобява нарушилите карантината

„Тези средства ще осигурят на малките бизнеси, които са на ръба на оцеляването, така нужния работен капитал, за да продължат да плащат заплати и сметки“, каза Ерин Гътри, директор на Отдела по търговски отношения в щата.

Кандидатстването по тези програми ще бъде през сайта на Illinois Department of Commerce and Economic Opportunity.

В сряда Прицкер обяви и други финансови мерки предприети от неговата администрация, сред които разширяване на застраховката при безработица, прекратяване на спирането на електричество и вода при непплатени сметки и помощ за закупуване на храна. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada