Открийте ни и в

Любопитно

Лицевото разпознаване греши при азиатци и африканци

публикувано

на

сн. Indiamart

Системите за лицево разпознаване допускат много грешки, когато анализират субекти, чиито цвят на кожата не е бял. Това пише в доклад на американското правителство, цитиран от Франс прес.

Това важи най-много за тъмнокожите и за хората с азиатски черти. При тяхното разпознаване изкуственият интелект допуска сто пъти по-често грешки, отколкото при белите хора.

Изследователите от Националния институт за стандарти и технологии към американското правителство установиха и неправилно определяне на пола на чернокожите жени при 35 процента от случаите.

Агенцията припомня, че лицевото разпознаване е широко използвано от властите, силите на реда, летищата, банките, търговската мрежа и училищата.

Правозащитни организации и учени се опитват да ограничат влиянието на тези технологии. Те изтъкват факта, че алгоритмите допускат много грешки и невинни хора могат да попаднат заради тези несъвършенства в затвора. Освен това базите данни могат да бъдат лесно използвани от хакери с криминални цели.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Първи случай на котка с коронавирус в Европа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж потвърди за първия случай на котка с коронавирус, обяви Стивен ван Гухт, председател на научната комисия за коронавируса към правителството, информира „Политико“.

Той поясни, че стопанинът е заразен с коронавируса и котката е била в близък контакт със собственика.

Една седмица след като мъжът развил симптоми, котката имала проблеми с дишането, а също диария и повръщане.

Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва често, отбеляза Гухт и подчерта, че в този случай котката е жертвата на вирусно заболяване, предадено от човека.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Зъбите са като архив на живота

публикувано

на

от

Виж цялата статия
pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че зъбният цимент може да послужи като архив на цялостния живот на възрастен човек, съобщи ЮПИ.

Материалът, от който са формирани зъбите, е изграден на пластове, като пръстените в стволовете на дърветата. Докато се формират нови пластове, данни за храненето и начина на животпопадат като в капан и е възможно по-късно да бъдат анализирани от учени.

Досега специалистите се осланяха на зъбния емайл и дентина, за да изследват колко дълго е живяла популация хора и кога за пръв път е консумирала млечни продукти. Зъбният емайл и дентинът обаче имат своити лимити.

„Зъбният емайл и дентинът могат да информират единствено за периода, свързан с развитието на зъбите през тийнейджърските години – заяви ръководителката на изследването Паола Черито от Нюйоркския университет. – Фокусирах вниманието си върху зъбния цимент заради потенциала му да хвърли светлина върху събития в живота, от поникването на зъбите до смъртта.“

От поникването на зъби в устата се формира зъбен цимент. За целите на изследването Черито и колегите й анализирали пластове зъбен цимент от 50 човешки зъба, взети от скелети на хора на възраст между 25 и 69 години и допълнени с медицински данни за въпросните индивиди и с данни за начина им на живот.

Учените използвали усъвършенствани технологии, за да изследват отделни „пръстени“ зъбен цимент и да свържат промени в микроструктурите и образците тъкани от него със събития в живота. Това дало възможност да се идентифицират признаци за раждания на деца, менопауза и други физиологични стресори сред пластовете зъбен цимент. „Не знаехме, че част от организма може да послужи като биологичен архив на целия живот“, отбеляза Черито.

Според нея нови технологии за анализ на зъбния цимент може да се използват за изследване еволюцията на човешките репродуктивни способности. Анализът на зъбния цимент може също да помогне на археолози да изследват живота в древността.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънтифик рипортс“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Новият марсоход на НАСА ще oтведе над десет милиона души на Марс

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ravelandleisure.com

Новият марсоход на НАСА ще занесе над десет милиона имена на Червената планета, съобщи ДПА.

Американската космическа агенция покани хората по света да запишат имената си, които да бъдат изпратени в космоса с новия апарат, който в началото на март получи наименованието „Пърсивиърънс“ („Постоянство“). НАСА е получила 10 932 295 заявки.

Имената са въведени в три чипа и са прикрепени към алуминиева пластина на марсохода миналата седмица.

По план „Пърсивиърънс“ трябва да бъде изстрелян от Кейп Канаверал през юли или август и да кацне на повърхността на Марс през февруари следващата година. Апаратът ще търси следи от древни микроби и ще изучава климата на Червената планета.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada