Открийте ни и в

СВЯТ

Лицемерно: Участниците в срещата за климата в Египет кацнаха с 400 частни самолета

Многобройни публикации в социалните мрежи критикуваха делегатите за пътуването с частен самолет, тъй като въздушният транспорт се счита за един от най-големите причинители на глобалното затопляне

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Делегатите за климата бяха обвинени в лицемерие, след като 400 частни самолета пристигнаха в Египет за срещата на върха за климата на ООН COP27.

Многобройни публикации в социалните мрежи критикуваха делегатите за пътуването с частен самолет, тъй като въздушният транспорт се счита за един от най-големите причинители на глобалното затопляне.

Публикациите и докладите включваха различни оценки за броя на такива самолети, докарали делегати на срещата в морския курорт Шарм ел-Шейх.

Climate Action Against Disinformation, група, която анализира тенденциите за фалшивата информация в социалните мрежи, написа в четвъртък, че разказите за предполагаемо „лицемерие и елитаризъм“ са били един от основните фокуси на климатичните скептични послания по време на COP27.

18-годишната внучка на Виолета Донева: Сатаната ме преследва!

Египетски източници потвърдиха широко разпространените твърдения, че около 400 частни самолета са кацнали по време на COP27. Някои медии цитираха по-малък брой полети, въпреки че може да е имало частни полети, които не са регистрирани от службите за наблюдение.

Една подвеждаща публикация на испански език твърди, че в Егтипет са кацнали около 1500 частни самолета. Тя беше придружена от стара снимка на самолети от авиационен форум в Лас Вегас.

„Повече от 400 частни самолета кацнаха през последните няколко дни в Египет“, каза източник, близък до египетските авиационни власти, пожелал да остане анонимен, пред АФП в четвъртък. „Имаше среща преди COP27 и служителите очакваха тези самолети и направиха някои уговорки на летището в Шарм ел-Шейх, за да ги посрещнат.“

На 6 ноември Ахмед Муса, водещ на токшоу, близък до египетското ръководство, се похвали в ефир, че „летището на Шарм ел-Шейх посреща повече от 300 частни самолета”.

На 5 ноември стотици климатични активисти, някои на велосипеди, окупираха гейта за частни самолети на летище Схипхол в Амстердам, призовавайки те да бъдат забранени. Протестът беше организиран от екологичните групи Greenpeace и Extinction Rebellion.

Пътниците на частни самолети произвеждат много повече затоплящи планетата емисии на глава от населението, отколкото тези на търговските полети.

Според европейската група за чист транспорт „Транспорт и околна среда“ частен самолет може да отдели два тона въглероден диоксид за един час и е пет до 14 пъти по-замърсяващ на пътник от търговския самолет.

Онлайн калкулатор за емисии, предоставен от Международната организация за гражданска авиация, показва, че пътник на търговски полет в премиум класа ще произведе общо около половин тон CO2 по време на полет от Лондон до Шарм ел-Шейх.

Над 33 000 участници са регистрирани на COP27, където делегатите провеждат разговори на високо ниво за увеличаване на финансирането за развиващите се страни, за въздействие на глобалното затопляне.

Учените казват, че изменението на климата, причинено от хората, изгарящи изкопаеми горива, влошава опустошителните бедствия, включително наводнения, горещи вълни и суши, които вероятно ще се засилят през идните десетилетия, ако емисиите не бъдат намалени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено