„Много, много съм щастлива! - казва Лора. - Национален фонд „Култура“ ще финансира изцяло нашия фестивал „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица! Този път получаваме цялата сума!“ А какво е „Неотъпкана пътека“?... Представете си девствената природа около Ковачевица - перлата на възрожденската ни архитектура и култово място за пристан и вдъхновение на български творци - художници, поети, писатели, музиканти. Там, на 1050 м надморска височина всяка година в началото на август вековните борове и ели са огласяни от божествените звуци на роял, цигулка, виолончело, флейта, кларинет... И тази година, за четвърти път, от 4 до 7 август, в Ковачевица ще се проведе фестивалът за класическа камерна музика „Неотъпкана пътека“.

Как организаторът Лора Чекоратова от Ню Йорк успява да заведе българи, световноизвестни музиканти, от САЩ, Европа и света, в това село високо в полите на Родопите? „Родопите през техния поглед

изглеждат магично

казва Лора. - Вдъхновяват ги природата, чистият въздух и атмосферата на това райско кътче. Прекрасно е, че селото е резерват и че това гарантира да се запази непокътната тази великолепна възрожденска архитектура, красотата му, обликът му. Хубаво е, че има запазено читалище и сцена.“ В основата на организацията на фестивала стоят четирима приятели, като тримата от тях са заедно от деца - Лора, нейният съпруг, цигуларят Георги Вълчев, Никола Таков, също цигулар, техен кум и най-добър приятел от Испания. С Мариана Карпатова, мецосопран от град Гоце Делчев, се запознават като студенти.

Тази година програмата на фестивала е с фокус

френска камерна музика

с арфа, флейта и кларинет от Дебюси, Сен Санс, Равел и Форе, както и от съвременни композитори като Юко Уебаяши, Добринка Табакова и Даниел Паджет, чиито български премиери ще бъдат в Ковачевица. Този път са поканили и чужди изпълнители. Музиканти със световни кариери ще пътуват до родопското село - като американската флейтистка Каръл Уинсенс, преподавател в легендарната консерватория „Джулиард“ в Ню Йорк. „Тя има голям афинитет към България и няма търпение да дойде. Много се интересува от фолклор, от природа, а ние искаме да й покажем нашето красиво и феноменално село“, казва Лора. До Ковачевица ще пътуват и Никола Тюлие, арфист на оркестъра към френското радио в Париж; виолончелистът Александър Сомов, водач на челите на филхармоничния оркестър на Страсбург, Франция; виолистът Румен Цветков, основател на музикалния фестивал „MurciArt“ в Испания, с почетен президент Пласидо Доминго; Вангел Тангъров - солист и първи кларинетист на операта в Остин, щата Тексас. Организаторите Лора Чекоратова (пиано), съпругът й Георги Вълчев и Никола Таков (цигулка), както и Мариана Карпатова (мецосопран) също ще изнасят концерти.

Лора Чекоратова: „Неотъпкана пътека“ от сърцето на Ню Йорк до сърцето на Родопите 

За последните детайли по организацията на фестивала на терен Лора и Георги са пристигнали от Ню Йорк

заедно с двете си деца

преди повече от месец. Работата по организацията е целогодишна, казва тя. Първото издание през 2018-та подготвят още през 2017-та, като регистрират фондацията „Неотъпкана пътека“. Не зависят от държавата, имат по-големи и по-малки корпоративни и индивидуални спонсори. Провеждат и различни кампании, за да организират спокойно фестивала. Те самите не получават нищо. Правят го абсолютно на доброволни начала. „Ковачевица е много специално село, с хората, които живеят и творят там - една цяла арт общност - казва развълнувана Лора. - Има много история в това село и в читалището, изградено от будни българи по време на Възраждането. В Ковачевица има много традиция, интелигенция, създала читалището, където в момента правим концертите...“

В залата с великолепна акустика и тази година ще звучи оригинален професионален роял. Изпитание е да се достави непокътнат по тесните пътища до селото високо в планината, но Лора и приятелите й си наемат роял от София, който се закарва с микробус. Тази година ще качат в Ковачевица и арфа заради колегата им от „Джулиард“ Никола Тюлие, пристигащ специално за концерта. „Арфата и флейтата са емблематични инструменти във френската музика, каквато ще представим тази година“, обяснява Лора. Разбира се, ще има и

творби на български композитори

Номинираната за „Грами“ Добринка Табакова също ще пристигне и ще бъде представена нейната пиеса „Морени“.

Как изглежда Ковачевица от космополитния Ню Йорк, който ври и кипи от всякакви културни събития? „Прекрасно - казва Лора. - Ако имаше подобно село в Европа или Америка, там щяха да се провеждат непрекъснато фестивали. Залата е невероятна, много красива и с великолепна акустика.“ Още от самото начало през 2018-та организаторите виждат, че красивото читалище има нужда от ремонт. Миналата есен при наводнение от покрива му „текат водопади“, местните хора пишат на Лора, а тя заедно с приятели организира от Ню Йорк кампания за дарения за ремонта. Включват се повече българи, с малки суми, и събират 20 000 лева, с които изграждат чисто нов покрив на читалището. Организират и кампания „Подари стол“ като един от начините да набират средства за фестивала. Купуват 150 стола, като на гърба на всеки от тях дават възможност на спонсори, срещу определена сума, да оставят свои послания и името си.

„В България има 4000 читалища - невероятен ресурс! Те са интелектуалното сърце на всяко населено място. Надяваме се с нашите кампании да върнем хубавата традиция на дарителството от времето на Възраждането, да вдъхновим повече хора да се погрижат за читалището в своето село. Аз самата съм започнала своето обучение по пиано от читалището, вземах книги от библиотеката“, вълнува се Лора. Сърцето и душата на „Неотъпкана пътека“ Лора Чекоратова е пианист с бляскава кариера. Ражда се в семейството на инженери с пиетет към класическата музика. Баща й свири на пиано и е пръв приятел с бащата на виртуоза Васко Василев, който е с 4 години по-голям от Лора. Тя има добър слух и изящни дълги пръсти и

на 4 години сяда зад пианото

На 9 години вече изнася първия си рецитал. Завършва музикалното училище „Любомир Пипков“ и е приета в най-прочутото висше музикално училище в света - консерваторията „Джулиард“ в Ню Йорк, където попада на 17 години. Там учи при най-зверска конкуренция на таланти от цял свят. Чак тогава си дава сметка колко добре е подготвена от София. Минава с лекота през бакалавъра и магистратурата и става първата българка, докторант в „Джулиард“. Преди да се роди синът й Иван, е с бляскава кариера като пианист. На 22 години на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон печели 3 награди – първата, приза за най-млад финалист и този на публиката. Успешно дебютира в „Кенеди център“, прави рецитали в музея за съвременно изкуство „Phillips Collection“, после в Чикаго, Минеаполис, Александрия, Прага, Рим, Монте Карло... Свири в „New World Symphony“ в Маями, участва в различни фестивали в Европа. Когато се ражда и второто й дете - Мина, тя се съсредоточава върху преподаването и организирането на културни събития, а съпругът й Георги продължава да изнася концерти с успех по световните сцени. Лора става артистичен директор на уникална организация с 33-годишна история – „Салон на виртуозите“. Канят млади музиканти, съвсем в началото на кариерата им, но с потенциал, като най-добрите подкрепят със стипендии. Лора е и един от „моторите“ на концертите на българските музиканти в легендарната „Карнеги хол“. Там откриват сезона на станалите традиция концерти към българското генерално консулство в Ню Йорк.

Събират се хора не само от българската общност, но и от цял свят. „Цял екип сме, пианистката Павлина Доковска е лидерът, ние с Ани Стойчева сме съпредседатели“, пояснява Лора. Тя преподава пиано на талантливи деца в подготвителния клас на „Mannes“ - една от трите консерватории в Ню Йорк заедно с „Джулиард“ и „Манхатън скул“. „Манес“ е към „The New School“ – университетът на Ню Йорк Сити. Децата й Иван (на 15) и Мина (на 12) много обичат музиката. Иван свири на цигулка, а Мина на флейта. И двамата помагат при организацията на фестивала. Следващата задача на Лора и нейните съмишленици от „Неотъпкана пътека“ е да развиват любовта към класическата музика в района на град Гоце Делчев. „Това лято Мариана Карпатова ще направи отново, за трети път, лагер за обучение по класическо пеене за деца от региона, като после изнасят концерти в домове за сираци и за възрастни хора... Искаме повече хора от малките населени места да имат достъп до културата и с фестивала „Неотъпкана пътека“ проправяме пътека към тази наша кауза. Пътека от сърцето на Ню Йорк до сърцето на Родопите“, казва българката.