Открийте ни и в

САЩ

Лошото време е убило стотици през 2021 г. в САЩ

Бедствията, сред които урагани и торнада, са стрували $1 млрд.

публикувано

на

Почти 700 души са загинали по време на метеорологични катастрофи в САЩ през миналата година. Такъв голям брой жертви страната не е давала на лошото време от 2011 година. Това се казва в доклад на Американската национална агенция за атмосферни и океанографски изследвания.

В документа се казва, че 2021 година е била белязана от екстремни метеорологични феномени във всички щати – по-специално изключителна горещина и опустошителни метеорологични събития.

В доклада има данни за жертвите от 48 щата, без Аляска и Хавай. Жертвите са 688, което е над два пъти и половина повече в сравнение с жертвите през 2020 г., когато те са били 262.

Човешката дейност е в основата на опасните климатични промени, изразяващи се в по-силни метеорологични събития по целия свят, са сред заключенията на американските учени.

Данните показват, че 20 от метеорологичните феномена миналата година са причинили щети в САЩ в размер на над 1 милиард долара. Сред тях са четири урагана, три торнада, наводнения, два пожара и

горещи или студени вълни

В документа освен това се споменава, че 2021 г. е била четвъртата най-гореща година за 127 години на измервания със средна температура от 12,5 градуса по Целзий за цялата континентална част на САЩ.

А декември е бил най-топлият, регистриран в историята на измерванията, с температури от 3,7 градуса по-високи от средното. Средната температура за 2021 г. е била с около 1,3 градуса по-висока от средната за 20-и век.

Подобни са констатациите и в наблюденията на европейската служба за наблюдение на Земята „Коперник“. „Изненадващо е колко рекорда бяха подобрени през 2021 г.“, коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на службата, като тя даде като примери горските пожари в Европа и горещата вълна в Канада.

„Тъй като атмосферата се затопля, това означава, че екстремните събития стават все по-вероятни“, добавя тя. По думите й емисиите продължават да нарастват, така че очакването е, че през 2022 г. ще бъдат подобрени още рекорди.

Миналото лято беше най-горещото, регистрирано някога в Европа, а континентът претърпя няколко свързани с времето бедствия, включително опустошителни наводнения в Германия и Белгия през юли. Средиземноморието преживя сериозни горещи вълни, като беше постигнат и нов рекорд за максимална температура за Европа от 48,8 градуса по Целзий, отчетен в Сицилия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА