3D принтирана капсула позволява на неизлечимо болни хора сами да отнемат живота си – това не е холивудски сюжет, а съвсем реална възможност в Швейцария, след като властите обявиха, че устройството на име Sarco не нарушава законовите разпоредби.

Темата за асистираното самоубийство е изключително дискусионна в целия свят. Защитниците на правото на подобно действие посочват, че така хора в терминална фаза на онкологични, дегенеративни и др. заболявания могат да прекратят страданията си и по този начин да намалят товара, който близките им трябва да носят. Срещу това, обаче, има както медицински, така и правни и религиозни аргументи.

Създателят на първата „машина на смъртта“ в света е защитникът на правото на евтаназия д-р Филип Ничке (наричан от противниците си д-р Смърт) и организацията му „Екзит Интернешънъл“. Капсулата е с вид на ковчег с прозрачни панели, поставена е върху наклонена платформа. При натискане на бутон от вътрешната ѝ част, тя се изпълва с азот, който отнема живота на човека вътре.

Капсулата разполага и с бутон за аварийно спиране и люк за евакуация.

В сряда беше обявено, че тя е преминала необходимите юридически проверки, което би позволило технологията да се използва в законните клиники за асистирано самоубийство в Швейцария, пише „Евронюз“.

Създателят на капсулата Ничке заявява, че целта му е не да продава копия от машината, а да позволи на всеки да изтегли дизайна и да го отпечата сам с триизмерен принтер.