Открийте ни и в

България

Любен Гоцев – от агент на ДС в САЩ до кръстник на мафията

Любен Гоцев е бил и разузнавач под прикритие и в централата на ООН в Ню Йорк.

публикувано

на

За Любен Гоцев, който почина на 90 години преди дни, се носят много легенди, а фактите се подреждат и анализират най-вече от приближените му. За него се казва, че е Кръстникът на българската мафия, сценаристът на прехода, бил е дипломат, депутат, разузнавач на високо ниво в Държавна сигурност и агент под прикритие дори в централата на ООН в Ню Йорк. Бил е и началник на отдела за САЩ и Канада във Външно министерство от времето на комунизма.

Той е и човекът, подозиран, че е раздавал куфарчета с пари в началото на прехода, един от лидерите на кръга „Монтерей“, сочен за кадровика на властта през последните 30 години, определян като покровител на силовите групировки, един от хората, изиграли важна роля за връщането на бившия цар в България, и човек с влияние върху премиера Бойко Борисов.

Ето как „Дневник“ се опитва да отдели фактите от слуховете:

До 10 ноември 1989 г. и след началото на прехода към демокрация Гоцев има кариера за завиждане. Роден на 3 март 1930 г. в бедно работническо безпартийно семейство – баща му изработва конски седла и юзди, той стига до върховете на социалистическата власт, а успява да се задържи по високите етажи и след падането на авторитарния режим на БКП начело с Тодор Живков.

ДС кариера

Според биографията му, написана по случай рождения му ден тази година от бившия шеф на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност за „борба с идеологическата диверсия“ – Димитър Иванов, Гоцев започва да се издига благодарение на партийната си дейност. Завършил е строителния техникум „Христо Ботев“, става чертожник в Дирекцията по трамваите и осветлението към Столичната община, но през това време е и инструктор в районния комитет на БКП. Издигнат е до офицер във Вътрешните войски и през 1950 г. е изпратен да учи в Московския държавен институт за международни отношения, където взел шест години следване за пет. Там според Иванов „придобива езикови и професионални умения в най-сложната за времето си сфера на дипломацията – отношенията със западните страни“. Сред състудентите му са бъдещият външен министър и президент Петър Младенов, бъдещият премиер Андрей Луканов, първият дипломат непосредствено след 10 ноември Бойко Димитров, разказва Иванов.

Любен Гоцев като офицер. Сн. agentibg.com

Когато се връща в България, вече е назначен в Министерството на външните работи. Едновременно с това е служител на външното разузнаване. Щатен служител е на Първо главно управление (ПГУ) на ДС в продължение на 22 години (1961-1983), през част от които работи под дипломатическо прикритие в САЩ и като началник на отдел „Четвърти“ (Западна Европа, САЩ и Канада) в МВнР. Зам.-началник на ПГУ в периода 1974-1983 г. Според Иванов прекарва „три десетилетия в тежките условия, включително в чужбина, като разузнавач под дипломатическо прикритие“ – бил е дори в централата на ООН в Ню Йорк.

В разследването си за убийството на Георги Марков журналистът Христо Христов разказва как в началото на 1978 г. Министерството на външните работи привиква два пъти тогавашния посланик на Великобритания Джон Клоук, за да му постави ултиматум на Марков, който по това време е служител на българската секция на ВВС, да спре нападките срещу Тодор Живков, в противен случай НРБ ще вземе мерки да направи това. На срещите присъства и Гоцев – тогава началник на отдел в МВнР и зам.-началник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, работещ под дипломатическо прикритие. Същата година през септември Марков е убит, а архивите на ДС пазят документи за „острото мероприятие“, на което е подложен.

При такова конспиративно шпионско минало няма как бъдещето да е по-различно.

Позиции в началото на прехода

След 10 ноември 1989 г. е назначен за първи зам.-министър на вътрешните работи, избран е за народен представител от БСП в Седмото Велико народно събрание, за кратко е министър на външните работи в кабинета на БСП с премиер Андрей Луканов (1990), посланик е в Хага (1991-1992).

Димитър Иванов акцентира върху изключителния му успех като шеф на предизборния щаб на БСП на първите свободни избори след падането на комунизма в Източна Европа. Успехът е изключително печален. Само в България бившите комунисти спечелват пълно мнозинство на тези избори – навсякъде в доскоро социалистическите държави гражданите избират свои необвързани с тайните служби представители.

След като се пенсионира, Гоцев се занимава с частен консултантски бизнес (1993-1999), легендира го Иванов. Известно е, че е член на надзорния съвет на Международна ортодоксална банка „Св. Никола“ АД от 18 февруари 1997 г. до 13 април 1998 г., известна като „банката на първаците“ заради това, че в ръководните й органи преобладават бивши офицери от Първо главно на ДС.

Така по времето на първоначалното разпределение на капиталите в младата ни демокрация, в годините на рекета от мутрите с бухалките и бързото забогатяване Гоцев не е пасивен.

През 1998 г. той взема участие в основаването на „генералското движение“ в БСП – безспорен властови център, който дърпа конци в бившата комунистическа партия и тайно или явно подкрепя политически кандидатури. Като тази на Георги Първанов за президент. Или тази на Бойко Борисов за премиер.

Яков Джераси – един от организаторите на плана „Шипка“ за завръщането на Симеон Сакскобургготски в България, разказва през 2003 г. в „Медиапул“, че важна роля за първото посещение на царя у нас през 1996 г. е имал и Любен Гоцев. Според Джераси бившият разузнавач от ДС е бил връзката между кабинета на БСП и монарха. „Царят нямаше и пряк достъп до БСП. Седесарите бяха най-големите подкрепачи на царя в тези времена, БСП не беше.“ Идеята била завръщането да се осъществи, като се вземат хора от БСП, които

да бъдат „кандърдисани“ за царя

разказва Джераси…

На въпрос какво мисли за Бойко Борисов, наречен от бившия премиер от левицата Сергей Станишев „кадрова грешка на БКП“, Гоцев отговаря:

„Това е мнение на Станишев. Защо е грешка – не знам от какво изхожда Станишев. Ако приемем нещата така, то в нашата партия не само Бойко Борисов е грешка. Има и много други. Всички знаят, че навремето Бойко Борисов е напуснал службите, защото е бил член на БКП и е искал да си остане такъв. Казал, че остава в БКП и напуска службите.“

Друг представител на „Монтерей“ – Виктор Вълков, неглижира в интервю за Миролюба Бенатова през 2014 г. познанството им с Борисов, но призна, че се познават отдавна и че е посещавал някои от сбирките. Същото се знае и за Младен Михалев-Маджо – един от малкото оцелели представители на групировките от 90-те.

По тази тема през 2014 г. говори и бащата на Илия Павлов – Павел Найденов. Той заявява пред „Блиц“: Ген. Любен Гоцев общуваше със СИК и ВИС! Беше близък и с Маргините, и с Младен… Той им беше като ръководител, така да се каже… Те се съветваха с него и той им е давал сигурно ценни съвети! Те бяха млади момчета и имаха нужда от опорна точка… Младите момчета тогава искаха да се опрат до някого, да му имат доверието и донякъде да се възползват от това приятелство.“

На откриването на Първа източна международна банка, известна като „банката на СИК“.

Подобни неща твърди и Георги Стоев, автор на книги за Маджо и Гоцев, в интервю за „Нова тв“ през ноември 2006 г.: „Силовите групировки бяха създадени от ДС под ръководството на бившия шеф на разузнаването генерал Любен Гоцев, а той изпълняваше нарежданията на Луканов.“ Стоев е застрелян през април 2008 г.

 Маргините срещу Гоцев

В този контекст името на Любен Гоцев изненадващо, но съвсем закономерно се появи и в криминално дело. През 2005 г. Красимир и Николай Маринови, известни като Братя Маргини и едни от ръководителите на групировката СИК, бяха обвинени заедно с няколко души като организирана престъпна група. След това бяха съдени на три инстанции за това, че са планирали убийството на Гоцев, сочения от МВР за контрабандист Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов.

Доктора беше убит малко преди започването на делото. Той е бивш съдружник на Евелин Банев-Брендо, за когото се смята, че движи делата на Маргините, докато са в ареста. Маргините бяха оправдани през 2012 г., останалите подсъдими получиха по няколко години затвор. По време на делото Гоцев и Дамянов твърдяха, че нямат представа защо са били мишена на убийци. Някой може и да им е повярвал. По това време главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, куршуми хвърчаха из цяла София, а нито едно поръчково убийство не беше разкрито.

В интервюто си за „Галерия“ през 2013 г. Гоцев хвърля светлина и върху строежа на АЕЦ „Белене“. На въпрос: „Имате ли обяснение защо ГЕРБ първо заяви, че ще сторим АЕЦ „Белене“, а сега е на позиция „Три пъти не“?“ той отговаря:

„От претенция да бъдем водеща сила на Балканите в енергетиката, вече сме на опашката. Най-важните въпроси не се решават стратегически, а на парче. Ако дойде друго правителство, то ще почне отново да говори за неща, които сега са изоставени. Външният фактор, нашият Голям брат САЩ, много влияе и бързо въздейства върху политическите решения в държавата ни. Дали съм прав – времето ще покаже. Бойко Борисов имаше положително отношение към „Белене“, както показват негови изявления през последните години, и изведнъж каза три пъти не. Защо?! Ще поживеем, ще видим. Има едно правило – прави каквото правиш днес, мисли за последствията утре.“

Последно името му излезе наяве през май тази година, когато спецпрокуратурата изпрати до медиите гърба на снимка, за която твърди, че е намерена в жилището на Атанас Бобоков – на гърба й бяха описани най-богатите българи и вероятното им имотно състояние към някакъв минал момент. Там Гоцев фигурираше с 30 млн. лв. – смешни пари за Кръстник на мафията, какъвто го описаха в книгите си покойните Георги Стоев и Христо Калчев.

Гоцев преди време прогнозира, че „много лесно можем да станем едно малко диктаторско анклавче в Европа“.

Каква е ролята му в това, ще разберем, когато сегашният властови модел, изграден вероятно и с негово участие, бъде демонтиран.

 


Човекът в сянка“

Така го нарича в книгата си и покойният журналист Зоя Димитрова. Самият Гоцев е автор на книга – „Българска дипломатическа енциклопедия“.

Според бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев именно кръгът „Монтерей“ е създал и отгледал бившия му съдружник в банката – бизнесмена и депутат от ДПС няколко мандата Делян Пеевски. „Пеевски очевидно е нещо като най-младия син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил… Няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център“, заявява Василев през 2016 г. в интервю за проекта „КТБ – какво се случи“ и „Капитал“. Няколко дни по-късно в писмо до избрани медии Пеевски отрече и нарече „смешно“ свързването му с „Монтерей“: „През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик.“

 


Кръгът „Монтерей“

С Виктор Вълков от кръга „Монтерей“.

След 1998 г. генерали започват да се събират в столичния ресторант „Монтерей“ и в компанията им са засичани както личности от подземния свят, така и политици от различен калибър, понякога заедно. За този кръг и кръга „Банкя“ от години се твърди, че изстрелват във властта и Бойко Борисов, дотогава бодигард на Тодор Живков, и бившия цар Симеон.

По последната тема слуховете са твърде много, а фактите по-малко. Затова е интересно какво казва приживе самият Гоцев по въпроса. През 2013 г. дава интервю за в. „Галерия“ и обяснява за кръга „Монтерей“:

„Отбелязваме рожденните и именните си дни. „Монтерей“ е жив организъм – някои си отиват, после се връщат. Други се връщат, но си отиват. Има хора, които идват и са много активни, стават приятели. Появиха се нови лица, които са известни, но да не споменаваме имена… От ГЕРБ официално не са идвали, освен ако има „скрити“ гербери, но знам, че в „Монтерей“ има скрити масони. Те не се афишират и не ангажират никого с вижданията си.

В „Монтерей“ няма политически инженеринг. Не се ангажираме с имена. Не си спомням да сме казвали – ето, за този ще гласуваме. Никой не може да ангажира останалите. Дори сега за референдума за „Белене“ аз и други бесепари не настояваме, няма пропаганда и агитация: „Дайте, другари, елате да гласуваме!“ До ден-днешен журналистите не могат да разберат, че точно медиите измислиха този кръг „Монтерей“, в който повечето сме колеги, бивши дипломати.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

14-годишен на косъм от смъртта: връстник забоде нож в шията му

Пострадалото момче е било на гости на нападателя си, който след като го наръгал е избягал

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Хирурзи от МБАЛ-Пазарджик спасиха живота на 14-годишно дете от град Пещера, наръгано с нож от свой връстник. Момчето е докарано във вторник вечерта около 18 часа в Спешно отделение от екип на Спешна помощ.

Медиците са направили необходимите прегледи и изследвания и са го превели в Хирургично отделение за спешна операция. „Детето постъпи при нас с прободна рана в областта на шията, с травматични наранявания и пневмоторакс. Касае се за проникващо нараняване в гръдната клетка.

Трябваше да реагираме бързо, защото имаше опасност за живота му“, разказа д-р Муса Дурльов, който е част от екипа, който извършва животоспасяващата операция. В нея се включват и хирургът д-р Петър Цветков, анестезиологът Вътьо Вътев, операционната сестра Спаска Николова и анестезиологичната сестра Гергана Начева. За случая е подаден сигнал в полицията, след като близките на детето са съобщили на лекарите, че то е пострадало след сбиване с друго дете, което му е забило ножа.

Пострадалото момче е било на гости на нападателя си, който след като го наръгал е избягал. Детето е извадило голям късмет, смятат лекарите. Ако острието на ножа беше засегнало подключичната артерия, която се намира на по-малко от половин сантиметър от мястото на нараняването, то нямаше да оцелее, категорични са хирурзите, които са го оперирали. 14-годишното момче ще остане за лечение в Хирургично отделение поне една седмица.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българи в чужбина искат повече секции за гласуване

Поводът е Великобритания, но ситуацията затруднява и сънародниците ни в САЩ и Канада

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българи в чужбина поискаха от парламента спешна промяна в Изборния кодекс заради гласуването на сънародниците ни в страните извън Европейския съюз. Според действащите в момента разпоредби там не могат да се откриват повече от 35 секции. Основният проблем се очертава във Великобритания, която излезе от ЕС и където българите са подали заявления за отваряне на поне 58 секции. Очаква се техният брой да достигне 70-100. Този режим обаче затруднява и българите в САЩ и Канада. Сънародниците ни в Америка до момента са събрали заявления за отваряне на 33 секции. До крайния срок за подаване на искане за гласуване и сформиране на секция, 9 март, броят вероятно

също ще надхвърли 35

Ако няма законодателни промени, част от българите във Великобритания и САЩ вероятно няма да могат да гласуват.

До ограничението в страни извън ЕС да се откриват само до 35 секции се стигна през 2016 година. Първоначално тогавашният „Патриотичен фронт“ (ВМРО и НФСБ) искаше в чужбина да се гласува само в консулства и дипломатически представителства. След това бе направена промяна и беше въведен таван от 35 секции навсякъде извън България. В крайна сметка се стигна до нова промяна и отпадане на лимита поне в ЕС.

В момента българите в САЩ са подали 2988 заявления за гласуване. По закон секция се открива там, където са събрани най-малко 60 искания. В САЩ засега тези места са 33, но много други са с около 40, 50 и почти 60 заявления.


Места със заявления за откриване на секция

 • Магазин „Малинчо“, Дес Плейнс, IL,1431 LEE ST. – 187
 • BOSTON / Billerica, Massachusetts    – 126
 • Българика/Bulgarica Center    – 110
 • Културен център „Магура“ MAGURA Bulgarian Cultural Center 415 W Golf Rd#7, Arlington Heights, IL – 105
 • Saint Petersburg, Fl – 99
 • Las Vegas – 98
 • 185 Bunnell Rd,Altamonte Springs,Fl.32714 St.George Bulgarian Orthodox Church of Central Florida – 87
 • Seattle WA – 81
 • Денвър, Колорадо – 81
 • Minneapolis, MN – 78
 • Атланта – 74
 • Indianapolis, Indiana – 75
 • Queens, NY – 72
 • Ървайн – 70
 • Des Plaines, IL – Център Малката България – 69
 • Salt Lake City, UT – 64
 • Sunnyvale – 64
 • Синсинати, Охайо – 64
 • New Brunswick, New Jersey – „Alfa Art Gallery“ – 63
 • Phoenix, Arizona – 63
 • Houston – 62
 • Нантъкет, Масачузетс – 62
 • Concord California – 61
 • Dallas, Texas – 61
 • Jacksonville, Florida – 61
 • Naples, Florida – 61
 • Филаделфия / Broomall,PA – 59
 • Посолство във Вашингтон – 47
 • Генерално консулство Ню Йорк – 41
 • Генерално консулство Лос Анджелис – 23
 • Генерално консулство Чикаго – 12
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Някои мерки в България падат: Ресторантите отварят от 1 март, възобновяват се екскурзиите

Ясни са и правилата, по които ще работят ресторантите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50 на сто, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април.

Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщиха от Министерството на туризма.

В дискусията са участвали доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България, и представители на туристическия бранш.

Цените на бензина в България тръгват нагоре

Министър Николова е посочила, че с официално писмо още от 19 януари тя е предложила отварянето на заведенията, като идеята е била работното време да е до 22.30 часа. Днес направихме ново предложение за дейности до 23 часа, което беше прието и от бизнеса, е посочила вицепремиерът. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, е подчертала вицепремиерът. Тя е била категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

Екскурзии

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април.

В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Пандемията роди 151 нови милионери в България

Ваксини за работещите в туризма

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както е поискала вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.

Днес искането е получило своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията.

Конгреси

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30 на сто.

По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, е обяснила министърът.

Заразените в България: 1800 за денонощие, починали са 45

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, е коментирал министър Ангелов, цитиран в прессъобщението.

Той е допълнил, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова е подчертала, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса са подкрепили идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Само за ден 240 000 канадци са поискали помощ за безработица

Одобрените ще получават по 500 долара седмично за период до 26 седмици.

Затвори