Открийте ни и в

България

„Магнитски“ се намеси и в делото по RICO срещу Пеевски в Ню Йорк

Адвокатите на Пеевски твърдят, че готвят да оспорят санкциите през Службата за контрол на чуждестранните активи към американското Министерство на финансите

bgvoice

публикувано

на

Развитие по делото в Ню Йорк срещу Делян Пеевски по закона за борба с мафията „RICO“. В него ищците обвиняват Пеевски и още 24-ма ответника от България в кражба на 65 милиона долара от сметки от фалиралата КТБ.

В серия от писма адвокатите на ищеца запознават съда с наложените санкции срещу бившя депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски по закона „Магнитски“.

„24 часа“ некоректно твърди, че по воденото в Окръжния съд на Ню Йорк дело „RICO“ на 21.06.2021г., е депозирано становище от американската адвокатска кантора „Морган Луис“. Според публикацията, Делян Пеевски е предприел правни действия пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите (OFAC) на Съединените американски щати, за отмяна на наложените му по закона „Магнитски“ санкции. От писмото обаче това не става ясно.

В Ню Йорк: Иск срещу Пеевски, Цеко Минев и БНБ за кражба на $65 млн.

Адвокатите на Пеевски по-скоро казват, че се готвят да оспорят санкциите през Службата за контрол на чуждестранните активи към американското Министерство на финансите. Те обаче не са предприели конкретни действия. Кога точно ще стане това също не става ясно от писмото.

Делото в Ню Йорк е за схема за застрояване край град Балчик със заем от Първа инвестиционна банка.

Обвинителите са три американски строителни компании и адвокат Захари Томов от Варна. Те твърдят, че парите за земята били незаконно прехвърлени на офшорни компании. След като заемът към ПИБ не бил изплатен земята била продадена, а приходите от сделката – 65 милиона евро отишли в банка КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от 24-те ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути. От ноември 2018 г. страните спорят дали съдът в Ню Йорк има юрисдикцията да разглежда това дело или то трябва да се гледа в България.

Част от засегнатите компании са американски. В писмото сега те твърдят, че санкциите по закона „Магнитски“ показват, че заради корупцията в страната ни, България не е адекватно място за гледането на това дело и настояват то да тръгне по същество в Ню Йорк. Адвокатите на Пеевски оспорват това твърдение.

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите „Rudersdal“, „All Seas Property 2“ (ASP2), „Asset Management“ и адвокат Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски – общо 24 ответника.

Ирена Кръстева подала молба да бъде извадена от "черния списък" на Министерството на финансите

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

Според внесения иск всичко започва през 2009 г., когато компанията „Ayr Logistics Limited Inc.“ придобива от ЕПД2 българския проект „Силвър бийч“ („Проектът СБ“), предвиждащ застрояването на поземлен имот от 1 048 хектара и разширяването на гр. Балчик, България, за сумата от 89 млн. евро, които първоначално включват усвояването на отпуснати от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) кредити в размер на 88  млн. евро.

Продажбата на притежавания от Ayr недвижим имот в проекта СБ генерира актив в размер на 65 милиона дорала посредством изцяло притежаваното му дъщерно дружество „Ayr Property Developme” АД (наричано по-долу „APD”).

Според иска ПИБ отпуснала 35,6 милиона долара чрез два заема за строеж като в замяна била заменена купената земя.

В иска се твърди, че шефът на Ayr Филип Харис, българския му партньор Чавдар Ангелов (шеф на туристическата база в манастира  Аладжа) и ПИБ пренасочили парите от заема, които били гарантирани с купената земя в Балчик. Те прехвърлили парите към офшорна компания в Малта и с тях купили за себе си Мексикански държавни ценни книжа. В схемата участвали няколко компании, зад които стояли Ангелов и Харис, твърдят ищците.

Според акта вината на ПИБ е, че незаконно е било разрешено парите от строителните заеми да бъдат прехвърлени в Малта.

Харис, Ангелов и ПИБ взели трети заем през декември 2009 г., с който да покрият лихвите по първите два и да прикрият пред банковия  надзор машинациите.

Поради липсата на пари за развитие на Проекта “СБ” компанията ADP е подала иск за обявяване в несъстоятелност, а заложената за заемите земя е била продадена на търг на ПИБ за малко над 65 милиона долара. По решение на синдиците парите от продажбата отиват в сметка на Ayr в КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от Харис, Ангелов, редица акционери в ПИБ и други български бзнесмени, посочени като ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути.

В иска се посочва и втора група измамници, сред които са Делян Пеевски, акционери в ПИБ, други бизнесмени и хора от БНБ. Според документа те се опитали да откраднат парите на Ayr, които имали сметка в КТБ в полза на Пеевски и ПИБ.

В иска се твърди, че Пеевски, Цеко Минев и други акционери от КТБ са направили възможно парите на Ayr от КТБ да бъдат прехвърлени в ПИБ. Това станало със съучастието на синдиците на КТБ, които БНБ назначава там след фалита на банката – Лютов и Костадинчев. Парите са преведени по сметките на пет компании в ПИБ, а после обратно към КТБ, за да бъдат покрити техни заеми там. Това са TM, Cibole,Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”.

За тази схема са използвани фалшиви документи и подписи и е бил притискан със заплахи Мартин Апостолов – синдик на обявената във фалит Ayr.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Започнаха консултациите на „Има такъв народ“ с ДПС

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание. Започна срещата на политическите сили „Има такъв народ“ и ДПС, която се провежда в зала „Запад“ на Народното събрание.

Представителната група, която ще води консултациите от страна на ДПС, включва лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Халил Летифов Станислав Анастасов.

Тези политически консултации са последни на ниво ръководство в парламентарните групи, които трябва да очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещо правителство.

Кратки изявления направиха в началото на разговорите Виктория Василева от ИТН, която е заместник-председател на парламентарната група, и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Бихме искали да ви представим нашите приоритети, нашите идеи за управление страната и да чуем Вие какво мислите за всичко това. Надявам се на един конструктивен и добронамерен диалог, така че с удоволствие ще споделим нашите виждания с Вас“, каза Виктория Василева, като се обърна към ДПС.

„И ние от наша страна да благодарим за възможността да се видим с ръководството на парламентарната група на партията, която има най-много народни представители в НС. От друга страна да Ви приветстваме за идеята, че процесите в Народното събрание трябва да текат през диалог, за да може да се очертаят и приоритетите, и темите от дневния ред и на обществото, и на НС.

Добра е средата, която е създадена в 46-ото Народно събрание според нас, защото има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката, което за нас не е тема от последните 10-12 години, минава през диалог на политическите партии, през диалог на институциите и т.н.

Така че нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание засега има една добра основа за диалог. И нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация  и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може на база на дневния ред на обществото и на политическата среда да очертаем и дневния ред и на Народното събрание, дневния ред и на евентуално бъдещо управление в страната“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Стойчо Кацаров: Случаят с „Пирогов“ е знак, че здравната реформа вече не търпи отлагане

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Случаят с „Пирогов“ е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна“. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

„Не е имало томахавки в отношенията ни с „Пирогов“, заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

Новият директор на „Александровска”: Сключвани са неизгодни договори със странни възнаграждения

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран:

„Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с „Пирогов“.

Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено – пациентът е удовлетворен.

„Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера“.

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:

„Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си“.

„Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. … Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на Covid-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система“, заяви служебният министър на здравеопазването.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:

„Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19“.

Кацаров изказа мнение, че ваксинацията за COVID трябва да остане доброволна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Новият директор на „Александровска”: Сключвани са неизгодни договори със странни възнаграждения

„Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти”, добавя още той

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: nova.bg

След седмици на скандали „Александровска” болница вече е с нов директор. Какво откри неговата проверка?

„Добрата новина е, че в това лечебно заведение работят едни много добри специалисти, които са отдадени на пациентите си. През цялото напрежение и натоварване те не са абдикирали от задълженията си и са спасили десетки животи”. Това заяви в ефира на Нова телевизия новият директор на „Александровска” д-р Атанас Атанасов.

Той обясни, че проверката в лечебното заведение показва и друго:

„Аз имах възможност да се запозная с доклада от проверката и в него е записано, че в последните 7-8 години, в болницата е създадена тенденция за увеличаване на текущата загуба. Така се стига до края на 2020г., в която непокритата текуща загуба е в размер на 68 млн. лв”.

„Последната година през която болницата е приключила с положителен баланс е 2012г. , която е последната година от управлението на академик Трайков. През 2013г., когато за изпълнителен директор е определен проф. Ангелов, започва изпадането в лошите текущи резултати”, каза още д-р Атанасов.

„Ние сме назначили финансов и мениджърски одит и резултатите ще са готови след месец. Всеки ден обаче излиза нов проблем. Например – сключвани са неизгодни договори. През 2017г. един консуматив е договорен за 33ст., а през 2020г. той е договорен на 17 пъти по-висока цена – 5.71лв. Нямам обяснение на това явление”, обясни д-р Атанасов.

„Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти”, добавя още той.

„Назначавани са били хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. Има назначение на шофьор с втори трудов договор на 4 часа за куриер, който получава по-високо възнаграждение, за тези 4 часа, от началника на транспорта, който работи на пълно работно време. Натъкнахме се и на хаос в работните процеси. Включително и във ваксинациите с COVID-19. Въвеждането на данните е било забавено и това е довело до проблеми”, казва д-р Атанасов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Едва 296 са новите случаи на коронавирус в Онтарио през последното денонощие

Към понеделник са поставени над 12,8 милиона ваксини срещу коронавируса

Затвори