Открийте ни и в

България

“Магнитски” се намеси и в делото по RICO срещу Пеевски в Ню Йорк

Адвокатите на Пеевски твърдят, че готвят да оспорят санкциите през Службата за контрол на чуждестранните активи към американското Министерство на финансите

публикувано

на

Развитие по делото в Ню Йорк срещу Делян Пеевски по закона за борба с мафията „RICO“. В него ищците обвиняват Пеевски и още 24-ма ответника от България в кражба на 65 милиона долара от сметки от фалиралата КТБ.

В серия от писма адвокатите на ищеца запознават съда с наложените санкции срещу бившя депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски по закона „Магнитски“.

„24 часа“ некоректно твърди, че по воденото в Окръжния съд на Ню Йорк дело „RICO“ на 21.06.2021г., е депозирано становище от американската адвокатска кантора „Морган Луис“. Според публикацията, Делян Пеевски е предприел правни действия пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите (OFAC) на Съединените американски щати, за отмяна на наложените му по закона „Магнитски“ санкции. От писмото обаче това не става ясно.

В Ню Йорк: Иск срещу Пеевски, Цеко Минев и БНБ за кражба на $65 млн.

Адвокатите на Пеевски по-скоро казват, че се готвят да оспорят санкциите през Службата за контрол на чуждестранните активи към американското Министерство на финансите. Те обаче не са предприели конкретни действия. Кога точно ще стане това също не става ясно от писмото.

Делото в Ню Йорк е за схема за застрояване край град Балчик със заем от Първа инвестиционна банка.

Обвинителите са три американски строителни компании и адвокат Захари Томов от Варна. Те твърдят, че парите за земята били незаконно прехвърлени на офшорни компании. След като заемът към ПИБ не бил изплатен земята била продадена, а приходите от сделката – 65 милиона евро отишли в банка КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от 24-те ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути. От ноември 2018 г. страните спорят дали съдът в Ню Йорк има юрисдикцията да разглежда това дело или то трябва да се гледа в България.

Част от засегнатите компании са американски. В писмото сега те твърдят, че санкциите по закона „Магнитски“ показват, че заради корупцията в страната ни, България не е адекватно място за гледането на това дело и настояват то да тръгне по същество в Ню Йорк. Адвокатите на Пеевски оспорват това твърдение.

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите „Rudersdal“, „All Seas Property 2“ (ASP2), „Asset Management“ и адвокат Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, мажоритарни акционери в ПИБ, депутатът Делян Пеевски, квесторът на КТБ Станислав Лютов, БНБ, ВТБ и няколко фирми, свързвани с Пеевски – общо 24 ответника.

Ирена Кръстева подала молба да бъде извадена от "черния списък" на Министерството на финансите

Исковата молба, внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в САЩ. Счита се, че RICO е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

Според внесения иск всичко започва през 2009 г., когато компанията „Ayr Logistics Limited Inc.“ придобива от ЕПД2 българския проект „Силвър бийч“ („Проектът СБ“), предвиждащ застрояването на поземлен имот от 1 048 хектара и разширяването на гр. Балчик, България, за сумата от 89 млн. евро, които първоначално включват усвояването на отпуснати от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) кредити в размер на 88  млн. евро.

Продажбата на притежавания от Ayr недвижим имот в проекта СБ генерира актив в размер на 65 милиона дорала посредством изцяло притежаваното му дъщерно дружество „Ayr Property Developme” АД (наричано по-долу „APD”).

Според иска ПИБ отпуснала 35,6 милиона долара чрез два заема за строеж като в замяна била заменена купената земя.

В иска се твърди, че шефът на Ayr Филип Харис, българския му партньор Чавдар Ангелов (шеф на туристическата база в манастира  Аладжа) и ПИБ пренасочили парите от заема, които били гарантирани с купената земя в Балчик. Те прехвърлили парите към офшорна компания в Малта и с тях купили за себе си Мексикански държавни ценни книжа. В схемата участвали няколко компании, зад които стояли Ангелов и Харис, твърдят ищците.

Според акта вината на ПИБ е, че незаконно е било разрешено парите от строителните заеми да бъдат прехвърлени в Малта.

Харис, Ангелов и ПИБ взели трети заем през декември 2009 г., с който да покрият лихвите по първите два и да прикрият пред банковия  надзор машинациите.

Поради липсата на пари за развитие на Проекта “СБ” компанията ADP е подала иск за обявяване в несъстоятелност, а заложената за заемите земя е била продадена на търг на ПИБ за малко над 65 милиона долара. По решение на синдиците парите от продажбата отиват в сметка на Ayr в КТБ.

Ищците казват, че са били измамени от Харис, Ангелов, редица акционери в ПИБ и други български бзнесмени, посочени като ответници по делото, със сложна схема за прехвърляне на пари и обявяване на банкрути.

В иска се посочва и втора група измамници, сред които са Делян Пеевски, акционери в ПИБ, други бизнесмени и хора от БНБ. Според документа те се опитали да откраднат парите на Ayr, които имали сметка в КТБ в полза на Пеевски и ПИБ.

В иска се твърди, че Пеевски, Цеко Минев и други акционери от КТБ са направили възможно парите на Ayr от КТБ да бъдат прехвърлени в ПИБ. Това станало със съучастието на синдиците на КТБ, които БНБ назначава там след фалита на банката – Лютов и Костадинчев. Парите са преведени по сметките на пет компании в ПИБ, а после обратно към КТБ, за да бъдат покрити техни заеми там. Това са TM, Cibole,Droslian, Vili Vist и “Промишлено строителство”.

За тази схема са използвани фалшиви документи и подписи и е бил притискан със заплахи Мартин Апостолов – синдик на обявената във фалит Ayr.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено