Открийте ни и в

България

Майката на дрогирания шофьор дава половин млн. лв. на децата на Милен Цветков

публикувано

на

сн. Стандарт

Майката на дрогирания шофьор Кристиан Николов ще даде 500 000 лева на децата на убития в катастрофа навръх Великден журналист Милен Цветков, съобщи Lupa.bg, позовавайки се на източник, близък до винпрома в Карнобат.

Десислава Пешева-Николова е изпълнителен директор на „Винпром Карнобат” и съдружник в още над 15 фирми, сред които и дружества на обвинения в данъчни престъпления олигарх Миню Стайков.

Майката на Кристиан на свобода срещу 100 000 лева

България буквално настръхна от нелепата смърт на обичания тв водещ. В социалните мрежи дори тръгна призив да спрат да се купуват „отровите” на карнобатската алкохолна фабрика.

По този повод Десислава Пешева възнамерявала да обяви до дни, че ще предостави 500 000 лева финансова помощ за децата на убития журналист – 24-годишната Калина и 8-годишния Боян. Дарението щяла да направи „с чисто сърце, като майка и човек“, пише Лупа.бг.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Павел Вълнев тръгва на предизборна обиколка в България

75% от структурите на „Републиканци за България“, където той бе избран за зам.-председател, вече са изградени

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Отляво надясно: Павел Вълнев, Цветан Цветанов, Иван Анчев, Станимир Станимиров, Любомир Кривулев, Румен Вълнев (в гръб). Снимки: БТА

Павел Вълнев и Цветан Цветанов тръгват на предизборна обиколка из България, за да се срещнат с хората в страната преди предстоящите парламентарни избори.

Това обяви Цветанов, който преди дни учреди официално партията „Републиканци за България“ и предложи бизнесмена от Чикаго за свой заместник. Павел Вълнев бе избран за зам.-председател на новата формация по време на учредителния й форум през уикенда.

„България трябва да стане привлекателно място за българите в чужбина. Благодаря на Павел Вълнев, че прие номинацията за заместник-председател“, заяви Цветанов. „Братя Вълневи са достойни българи, които реализираха американската мечта, но сега са тук и искат всеки един

да сбъдва и българската мечта

добави той.

На учредяването присъстваха 1123-ма души. Сред учредителите на новата партия е и доскорошният генерален консул на България в Чикаго Иван Анчев, който ще бъде член на Изпълнителния съвет на формацията, както и Любомир Крулев – член на борда на директорите на Малко Българско Училище, и Станислав Станимиров, основател на културен център „Магура“ в Чикаго.

„Знаещите и можещите трябва да участват в този проект“, каза Цветанов. По думите му, за първи път българите, върнали се от чужбина, имат политически проект. Той подчерта, че в момента на страната липсва ясна политика как да стигне до българите, живеещи в чужбина, за да се върнат и работят в България. Според него пътят е електронното управление, така че в края на мандата те да могат да гласуват онлайн.

Цветанов съобщи, че вече са изградени местните структури на партията в 75% от страната, а през следващите месеци двамата с Павел Вълнев ще направят обиколка на страната.

Павел и Румен Вълневи са

най-успелите български бизнесмени в Чикаго

собственици на транспортната компания „AmeriFreight“ със 600 камиона, верига магазини „Сердика“, най-модерния трък стоп в района на Чикаго AF Truck Center. Те създадоха и телевизия BiT, в която имаше безпрецедентна за България свобода на журналистите.

„Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще се управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари“, заяви Цветанов във встъпителното си слово.

„Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести, а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В „Републиканци за България“ ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната“, заяви той.

„Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания“, каза още той.

„В края на едно ефективно управление ще имаме ефективно електронно управление, с което да знаем, че всички българи ще могат да гласуват по електронен път – това е ключът към високата избирателна активност и премахването на страха, който вирее в определени райони“, ангажира се Цветан Цветанов.

Сред учредителите на партията му са и бивши кадри на ГЕРБ, но и на партии като ДСБ и СДС. Известни спортисти, като олимпийския вицешампион Благой Благоев, телевизионния журналист Горан Благоев, лекари, университетски преподаватели,

български мигранти

от страни в Западна Европа, Австралия и Америка.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Евродокладът за България: главен прокурор извън контрол и медии под натиск

ЕК се надява, че в България ще има последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите. Това се казва за в огласените днес доклади на ЕК за върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз.

Докладът на ЕК изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза, съобщи по-рано Ройтерс.

„Липсата на резултати в битката с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати от протестите, започнали през лятото на 2020 г. и все още се очаква от властите да постигнат последователни успехи с окончателни присъди по корупционни дела от висок ранг“, пишат от ЕК в частта за България.

Първият годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Според доклада в страната не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат.

“Де факто всички прокурори са подчинени на главния”

В документа се отбелязва, че въпреки заявките на управляващите за реформи, които да гарантират баланса на силите в съдебната система, предложените към момента промени не гарантират истински независимо разследване на главния прокурор. Посочената причина е самата процедура по избирането на специален обвинител, който да се занимава с подобни случаи. Тя е в ръцете на Висшия съдебен съвет (ВСС), а там главният прокурор, подчинените му по закон членове на прокурорската квота и потенциално политическите назначения, идващи също от прокуратурата, имат голямо влияние.

От ЕК отчитат, че през последните години прокуратурата в България е претърпяла редица реформи. “Въпреки този напредък в България комбинацията от властта и правомощията на главния прокурор оказва значително влияние, тъй като той може да отмени или да измени всяко решение, взето от който и да е прокурор, без то да е преминало през съдебна санкция”, се казва в доклада.

В анализа си ЕК отчита, че главният прокурор може да командирова прокурори без тяхно съгласие за период от 3 месеца в рамките на една календарна година и да им издава писмени инструкции, включително по отделни случаи . “Главният прокурор също има значителни правомощия върху прокурорите, както отделните административни ръководители в държавното обвинение”, констатира още ЕК и прави извода, че “де факто всички прокурори и следователи са подчинени” на шефа на обвинението.

В България има честа политическа намеса в работата на медиите. В документа са дадени насоки относно сигурността на журналистите, тъй като често те са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн.

ЕК препоръчва стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно и да се следи за напредъка в тази област. Изграждането на образа на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни е също едно от предизвикателствата, с което страната трябва да се справи. ЕК се надява, че в България ще има последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.

Медии под натиск и без ясна собственост

„Липсата на прозрачност на медийната собственост се счита за повод за безпокойство. Правната рамка срещу политически вмешателства не забранява на политици да имат медии и има установени връзки между политически лица и медии“, посочват авторите на доклада.

Те отбелязват и че няколко журналистически организации са сигнализирали за онлайн тормоз и физически посегателства срещу журналисти у нас.

Съставителите на доклада отбелязват, че “държавната реклама играе важна роля в медийния пейзаж в страната, особено на местно ниво”. “Изглежда, че разпределението на разходите за държавна реклама не се базира на ясни критерии”, е записано в документа.

Докладът ще бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

Въпреки критиките българският министър на правосъдието Десислава Ахладова коментира, че докладът е обективен и положителен.

„България благодари на ЕК за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. ЕК акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, добави Ахладова.

България ще работи по проект на нова конституция, след като получи становището на Венецианската комисия, съобщи още министърът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Парламентът остави „кариерните бонуси“ за магистрати

Депутатите отхвърлиха ветото на президента и запазиха „повишението“ на магистратите след мандата им

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Парламентът остави кариерните бонуси за висши магистрати като отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от закона за съдебната власт, с който те се въвеждат.

„За“ повторното приемане на законопроекта гласуваха 149 народни представители, „против“ – 66 и „въздържали се“ – няма, с което ветото бе преодоляно.

Така промените остават в сила и Висшия съдебен съвет ще може да решава кой от членовете му ще може да отиде на по-висок пост след изтичане на мандата му.

Законопроектът бе приет на 3 септември на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 17 септември 2020 г.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в дарение, Десислава Николов, катастрофа, Кристиан Николов
След опит за прехвърляне на вината: съдът остави Кристиан Николов в ареста

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който е обвиняем за умишленото причиняване на смъртта на...

Затвори