Открийте ни и в

България

Майката на починалия с пневмония в Бургас: Ще се боря с хаоса в здравната система!

36-годишният Калин е починал след отказ за прием в болница

публикувано

на

Сн: Facebook/Kalin Karapachov

Мъж на 36 години с двустранна пневмония почина, докато близките му обикаляха болниците в търсене на помощ. Часове след смъртта му PCR тестът е излязъл положителен.

Фаталният ден за младия Калин Карпачов е сряда, миналата седмица, когато след десетдневно домашно лечение състоянието му се влошава. Семейството живее в Обзор. Близките му звънят на Бърза помощ, но линейката от Бяла се бави.

“Ние позвънихме за линейка. След 40 минути, понеже линейката не дойде, аз се обадих втори път и те казаха, че нямат възможност, защото линейката е отишла до Варна и чакат да се върне”, споделя майката на починалия Гинка Карпачова пред bTV.

Млад мъж от Бургас почина след часове лутане по болници

Калин започва да диша трудно. Отиват при личния му лекар, който му издава направление за снимка и бива изпратен в Спешното отделение на държавната болница в Бургас.

“Синът ми беше подготвен с всички документи – зелен талон за приемане в болница, защото беше с много тежка двустранна пневмония. В лекарския кабинет му беше оказана помощ с “Урбазон”, но имаше огромна нужда от кислород. Сатурацията му беше много ниска”, разказва Гинка.

“Аз влязох в приемната на болницата. От някъде се появи една медицинска сестра, която не погледна документите. Аз й казах, че д-р Ботева ни изпраща, а тя ми каза: “Д-р Ботева не нарежда какво да става тука”. Казах й “Тя не нарежда, моли Ви да му окажете помощ”, допълва майката на починалия.

Разказва още, че сестрата се е опитала да измери сатурацията на младия мъж с неработещ апарат и й заявила, че са за туба.

“В туба излезе млада жена, не знам дали е лекарка или медицинска сестра. Тя веднага му измери сатурацията и каза, че е за шокова зала и да се върнем обратно”, споделя Гинка.

Те се връщат обратно в болницата, но там единствено им дават количка, за да транспортират болния човек. Близките твърдят, че именно този хаос ги е объркал.

От белодробната болница пък правят проверка по случая. И все пак твърдят, че повечето им легла са заети от болни от коронавирус.

Почина пореден пациент от Пловдив след обикаляне по болници

“От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента”, гласи официалното изявление на УМБАЛ Бургас.

Казват още, че са направени абсолютно всички изследвания и консултации, които пък са описани подробно в документацията на пациента.

През нощта се оказва, че свободно легло за Калин има единствено в болницата в Меден рудник и той е откаран там.

“В такова състояние дойде, че по спешност се наложи да бъде включен вече на апаратна вентилация, пневмонията беше много напреднала. Белият дроб беше толкова увреден, че кислородът нямаше как да преминава вече в кръвообръщението и в рамките на по-малко от 24 часа пациентът почина”, разказа пред bTV д-р Златко Янев, дежурен лекар в COVID отделение на МБАЛ “Бургасмед”.

Той подчерта, че е нямало как да започне по-рано специфично лечение, тъй като човекът до последно не е имал резултат от PCR тест. Наредбите в България гласят, че пациентът, за да бъде приет в специфично COVID-отделение, трябва да има положителен PCR тест.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено