Открийте ни и в

САЩ

Майк Помпео и съпругата му с обвинение за злоупотреба с държавни средства

Той и съпругата му Сюзън са изисквали от служителите на Държавния департамент да изпълняват задачи в тяхна лична полза повече от 100 пъти

публикувано

на

Сн.: Архив

Бившият държавен секретар Майк Помпео е нарушил федералните етични правила, регулиращи използването на ресурси, финансирани от данъкоплатците, когато той и съпругата му Сюзън са изисквали от служителите на Държавния департамент да изпълняват задачи в тяхна лична полза повече от 100 пъти, коментира правителствен наблюдател, като американското издание Politico е получило копие от доклада за семейство Помпео, съставен от кабинета на държавния департамент.

Докладът беше очакван във Вашингтон, където Помпео се разглежда като потенциален кандидат за президент на републиканците през 2024 г. Разследването на действията на него и съпругата му излезе наяве миналата година, след като Помпео поиска уволнението на Стив Линик, тогава генерален инспектор на Държавния департамент.

"The Times": Помпео проправя собствения си път към Белия дом

Чрез проверки в имейли и други документи и интервюиране на служители, разследващите са разкрили множество случаи, в които Майк или Сюзън Помпео са искали от служителите на Държавния департамент да се справят със задачи от личен характер, от резервиране на часове в салони за красота и резервации за частни вечери до извеждане на кучето им и уговаряне обиколки за политическите съюзници на Помпео. Служителите са казали на разследващите, че са възприемали исканията на Сюзън Помпео, която не е била на федерална служба, като подкрепа за държавния секретар.

Не за всички от над 100 случая е окончателно установено, че представляват нарушение на правилата.

Майк Помпео става анализатор в телевизионната компания Fox News 

Майк Помпео, в интервю с разследващи, настояваше, че исканията често са били дребни и са неща, които приятелите правят за приятели. Адвокатът му, Уилям Бърк, нарече доклада, чиято чернова е получил, като политически пристрастен „компилация от оплаквания, избрани от съставителите“.

Службата на генералния инспектор обаче защити разследването, като отбеляза, че много от правилата, уреждащи подобни взаимодействия, са ясни, не правят изключения за малки задачи и че в крайна сметка исканията на семейство Помпео са се натрупвали, като са използвали значително количество време на служителите платено от данъкоплатците, а задачите, които са били възлагани на персонала, са варирали в широки граници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА