Открийте ни и в

Здраве

Маймунската шарка настъпва все по-силно в Европа

Заразата вече е регистрирана в поне девет страни от ЕС

публикувано

на

Маймунската шарка настъпва все по-силно в Европа

Случаите на маймунска шарка в Европа надхвърлиха сто и вече са регистрирани в поне девет държави от ЕС, съобщи Ройтерс след като в петък Световната здравна организация свика спешна среща заради инфекцията.

Случаи на маймунска шарка, по-често срещана в Западна и Централна Африка, вече са потвърдени в Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство – както и в Съединените щати, Израел, Канада и Австралия.

Испания съобщи за 24 нови случая в петък, главно в региона на Мадрид, където регионалното правителство затвори сауна, свързана с по-голямата част от заразените.

Първи случаи на маймунска едра шарка във Франция и Белгия

Първоначално идентифицирана при маймуни, болестта обикновено се разпространява чрез близък контакт и рядко се е разпространявала извън Африка, което е причина за безспокойство. Учените не очакват епидемията да прерасне в пандемия като COVID-19, тъй като вирусът не се разпространява толкова лесно, колкото SARS-COV-2.

Представителят на СЗО за Европа Ханс Клуге обаче предупреди, че тя може да се предава по-лесно през летните месеци, когато хората по-често се събират на големи групи и пътуванията са по-чести.

“Това е най-голямото и най-разпространеното огнище на маймунска шарка, наблюдавано някога в Европа”, казаха от медицинската служба на германските въоръжени сили, която откри първия случай в страната в петък.

Първи случай на маймунска шарка и в САЩ

Според американските здравни власти общественият риск от заболяването в момента е малък. Специалистите се надяват, че епидемията няма да продължи дълго, тъй като заразените могат да бъдат изолирани чрез проследяване на контакти, а има и лекарства и ефективни ваксини, които могат да се използват. Според СЗО ваксините срещу едра шарка, са до 85% ефективни срещу маймунската.

Британските власти, които първи съобщиха за установени случаи в Европа, заявиха, че са предложили ваксина срещу едра шарка на някои здравни работници и други лица, които може да са били изложени на маймунска шарка.

Основната версия е че инфекцията е била пренесена от Нигерия, която се бори с огнище от маймунска шарка от 2017 г., в Англия, където първият случай беше потвърден на 7 май. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че последните случаи в страната, където са регистрирани над 20 заразени, са били предимно сред мъже, които се самоопределят като гейове и бисексуални.

Много от случаите не са свързани с пътуване до Африка и възможно инфекцията да се е разпространявала незабелязано в Европа от известно време.

Потвърдиха случаи на маймунска шарка в Канада

Маймунската шарка е вирусна инфекция, предаваща се сред диви животни като гризачи и примати. Вирусът понякога се прехвърля и върху хора, като първият случай е регистриран в Конго през 1970 г.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка, но причинява по-леки симптоми. При повечето пациенти тя протича с треска, болки в тялото, втрисане и умора. При хора с по-тежки симптоми може да се появят неравни обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други части на тялото.

Инкубационният период на заболяването е от пет дни до три седмици. Повечето заразени се възстановяват за две до четири седмици, без необходимост от хоспитализация. Смята се, че инфекцията се прекарва по-тежко от децата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА