Открийте ни и в

Интересно

„Майсторите на комедията“ със специален бонус за българите на турнето в САЩ и Канада (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

„Стар съм, моряче, имам идеал – да ме срещна гадже точно в Монреал.“ Това е първата шега, която импровизира легендарният Георги Мамалев по повод предстоящото турне на „Майсторите на комедията“ в САЩ и Канада. Запитан коя му е възрастовата група, той каза: „Ще отговоря много простичко: дядо хаджия не е махнаджия. Като гледаш морето, като гледаш тази морска фланелка, за какви години говориш? Отворени сме за всякакви сражения. Не само в Монреал, ще бъдем в Торонто, във Ванкувър. Това е в Канада.“ Мамалев, Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров идват през октомври на турне в САЩ и Канада с “Майсторите на комедията” – спектакъл, който събира най-добрите скечове и песни от “Ку-ку”, “Каналето” и НЛО.

Въпреки постоянните шеги Мамалев обаче изтъкна, че не иска хората да смятат, че актьорите се отнасят несериозно към работата си.

„Да не кажат сега хората: „Гледай го тоя, не е тръгнал да върши работа!“ Хора, ние тук се шегуваме, но имаме много хубав спектакъл, много смешен. Раздаваме се в него и много се радваме“, допълни той.

С Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев се познават от дълги години.

„Работихме много активно в „Шоуто на Канала“. В един момент решихме заедно, че най-добрите неща от „Ку-ку“, от „Каналето“ и от НЛО ще ги съберем в едно, като направим хуморът да е актуален, съвременен, да бъде много сатирично, с много ирония към ЕС, към Америка, към България.

Комбинираме го с хубавите, красивите песни, които сме създали през годините

И се получи „Майсторите на комедията“, обясни Камен Воденичаров.

Турнето на "Майсторите на комедията" - дати, билети, инфо

Мамалев разказа, че Токмакчиев и Камен заедно с Марта Вачкова преди време го поканили за едно представление в Лондон. „Там изнесохме едно чудесно шоу на Оксфорд стрийт в една зала. Тогава се усетихме, тогава тръгнаха нашите неща“, каза той.

Версията на Тончо Токмакчиев обаче е малко по-различна.

„Когато стартира „Шоуто на Канала“, бате Жоро беше поканен от екипа и тогава започнахме да снимаме, да работим, оттам тръгна.“ Тримата обаче непрекъснато отлагали идеята за подобно на „Майсторите на комедията“ шоу. „В един момент, когато дойде тази покана за Лондон, ние нямаше накъде да мърдаме“, каза Токмакчиев.

Тримата се събрали в Созопол през август, за да отпразнуват рождения ден на съпругата на Мамалев Ели.

„Ако говорим за Созопол, ние тук с Ели бяхме гаджета, когато снимахме „Оркестър без име“. Аз изглеждах малко по-различно, но неособено (смее се). Още оттогава много си обичаме Созопол.  Покрай нас и децата заобичаха Созопол. И моите приятели много обичат Созопол. Имаме повод да се съберем“, каза Мамалев.

На тръгване към Созопол обаче той си забравил багажа и се наложило Токмакчиев да му го вземе.

„Това е човекът, който винаги като има напрежение, като пътуваме и сме на турне, като му чукна и му викна: „Бате Жоро!“, той ми вика: „Моля ти се, не ме притеснявай, оправям си багажчето.“ И вчера ми звъни, след като тръгнаха. Вече са към Пловдив и ми казва: „Тоняци, забравих си багажчето.“ Отидох, майка му отвори, взех му багажчето, което той беше приготвил стриктно и беше си го сложил в килерчето. И му го донесох“, разказа Токмакчиев.

Мамалев призна, че съпругата му Ели е търпелива.

„Ама то вече и няма накъде. И при нея изборът се стесни. Няма хора за кастинг много. Но да не говорим, защото за всеки влак си има пътници“, каза Мамалев.

Запитан дали може да се окаже неприятно изненадан, той отговори, че не е сигурно, че ще е неприятно. И разказа анекдот: „Мъж и жена си говорят. Жената казва – нещо напоследък скучна стана нашата връзка. Ако започнем да си изневеряваме, може да стане хубаво. Мъжът – не, няма да пробваме, пробвал съм, не става.“

Тончо Токмакчиев разказа, че в спектакъла „Майсторите на комедията“ има песни от „Ку-ку“, „Каналето“, НЛО, както и нови парчета.

„Ще има специален бонус за нашите зрители от Щатите и Канада. Ще направим един допълнителен блок с още няколко песни“, каза Токмакчиев.

Воденичаров го допълни, че

представлението е пародия на тв предаване

„Хората в залата са като хората, които наблюдават всяко едно тв шоу.  В това тв шоу има различни водещи. Идват различни персонажи, различни герои. От страната и от чужбина“, каза Воденичаров.

Мамалев изтъкна, че скечовете са великолепни.

„Това са нашите образи, които ние сме изграждали и които хората харесват. Говорим за съвременните проблеми. Този спектакъл се променя постоянно. Създаден е така, че да можем да импровизираме“, каза Токмакчиев.

Запитан дали ще има шеги за Доналд Тръмп, той отговори: „Чакай да стъпим първо в Америка.“

Според Мамалев винаги ще има носталгия по тези скечове и песни. А хората в САЩ се смеят на същото, на което се смеят и тези в България.

„Не сме привърженици на просташкия хумор. Нашият хумор е много хубав, злободневен, битов, говорим за живота. Един от героите казва – мене ме лекуваха 8 лекари и въпреки това оживях“, каза Мамалев.

За последно той е бил в САЩ преди 7 години, но се обърка, като посочи 1912 г. вместо 2012 г. И веднага го обърна на шега:

„Титаник“ потъна, аз с плуване продължих.“

Воденичаров изтъкна, че това турне ще им даде възможност да бъдат на места, на които не са били.

„Аз например ще посетя за пръв път Сан Франциско, Лас Вегас, Чикаго. Особено в Чикаго с тази голяма българска диаспора ще направим празник и ще си напълним душите взаимно“, призова Воденичаров.

Токмакчиев го допълни, че в Чикаго живее „един Бургас“ или „една Варна“.

Тримата пожелаха на българите в САЩ и Канада здраве, много да им върви, да носят в сърцата си България и да дойдат на спектаклите им. А специално в Канада ще изпълнят известната песен: „Ех, Канада, ще продам червената си лада“, макар че нещата вече са се променили и вече не са нужни визи за българите за там поне.

 

Турнето на „Майсторите на комедията“ в Канада и САЩ в дати:

  • 27 септември, петък – Монреал
  • 28 септември, събота – Торонто
  • 29 септември, неделя – Атланта
  • 5 октомври, събота – Сан Франциско
  • 6 октомври, неделя – Бостън
  • 9 октомври, сряда – Лас Вегас
  • 11 октомври, петък – Сиатъл
  • 12 октомври, събота – Ванкувър
  • 13 октомври, неделя – Чикаго

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Работата никога не свършва? Ето защо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Работата се разраства до такава степен, че да изпълни цялото налично време.

С тази фраза историкът Сирил Норткот Паркинсън започва своето есе за сп. „Икономист“ през 1955 г. – основата на т.нар. Закон на Паркинсън, известен и до днес.

Авторът дава пример с възрастна дама, която сяда да напише картичка на племенницата си. Поради факта, че жената няма никаква работа за вършене, тази иначе проста задача успява да запълни целия й ден – един час отива за избиране на картичката, още един час за търсене на очилата, половин час за намиране на точния адрес на племенницата, час и половина за съставянето на писмото и още 20 минути за чудене дали да вземе чадър на излизане до пощата. Усилието, което би отнело не повече от три минути на един зает човек, би могло да се разтегли с часове при наличието на по-свободно време.

Всеки, който се е изправял пред предизвикателството да завърши работата си в определен краен срок, знае колко верен може да бъде законът на Паркинсън, пишат BBC и webcafe.

Статията на историка има съвсем конкретна цел – критика срещу бюрократизирането на британската държавна администрация. Независимо от съкращаването с 2/3 на флота на ВМС на Великобритания и намаляването на армейския щат с една трета между 1914 и 1928 г., числеността на чиновническия апарат се е надувала с почти 6% на година.

Колкото по-малко хора и дейности трябва да се управляват, толкова повече се увеличава управленският състав. Паркинсън посочва, че

причината за този парадокс

е свързана с фактори, които нямат нищо общо с особеностите на оперативните нужди на ВМС.

Един от учените, които подкрепят верността на тази теория, е Щефан Търнър, преподавател в Медицинския университет на Виена. Интересът му към закона на Паркинсън възниква, когато факултетът по медицина в Университета на Виена се отделя в самостоятелна структура през 2004 г.

В рамките на 2 години, казва Търнър, новият Медицински университет на Виена увеличава администрацията си от 15 на 100 души, докато академичният състав почти не се променя.

По същото време той попада на книгата на Паркинсън и се вдъхновява да тества закономерностите му с математически модел.

„Паркинсън твърди, че всяка компания, в която се наблюдава 6% годишен ръст на административния апарат, рано или късно ще прекрати съществуването си, тъй като цялата работна сила ще се занимава с бюрокрация, за сметка на производителността“, казва Търнър.

Паркинсън изтъква два елемента, които водят до бюрократизацията. Първият от тях е т.нар. закон за

мултиплицирането на подчинените

тенденцията на мениджърите да назначават по двама или повече подчинени за изпълнение на собствените им задачи така, че никой да не влиза в пряка конкуренция със самия мениджър. Вторият фактор е склонността на чиновниците да създават работа за други чиновници…

Ако тезите на Паркинсън продължават да са валидни и до днес, дали същото важи и за прословутото му първо изречение? Дали е вярно, че без стриктни крайни срокове човек е склонен да пилее времето си, така че изпълнението на конкретна задача да отнема повече от необходимото?

Изследванията, проведени през десетилетията след есето на Паркинсън, показват, че в него има известна доза истина.

През 60-те години учени доказват, че ако изследваните лица „неочаквано“ получат допълнително удължаване на срока за работа по задачата, тя ще им отнеме повече време за завършване.

 

При друго изследване от 1999 г. участниците са помолени да оценят четири групи със снимки. Когато им съобщават, че четвъртата група ще отпадне, изследваните лица започват да протакат оценките си по предпоследния трети комплект, вместо просто да приключат със задачата по-рано.

Учените откриват, че допълнителното време, прекарано в изпълнение на конкретната задача (броене на броя букви в дадени фрази), не е довело до подобряване на точността или на способността за запомняне на двойки думи при проведения впоследствие изненадващ тест.

В такъв случай – какво би трябвало да направи човек, за да повиши продуктивността си? Дали да си поставя по-кратки крайни срокове, или да ограничи усилията, влагани в работата?

Дали ограниченото време може да подобри продуктивността ни?

Хората имат ограничен капацитет за запаметяване, внимание и издръжливост (ментален диапазон), казва Елдар Шафир, професор по психология в Принстън.

Тъй като

способността ни да се концентрираме

е ограничена, ние я разделяме спорадично, както намерим за добре, докато изпълняваме задачите от всекидневния си живот. Понякога – по необходимост – се налага човек да се стегне и да фокусира усилията си.

Когато човек знае, че има краен срок и той изтича скоро, това му действа като предупреждение за наближаваща буря – заплашително и неизбежно. Това е причината, поради която умът се мобилизира по-сериозно за изпълнението на задачата.

Проблемът е, че дори тя да бъде завършена перфектно, всичко останало се измества в периферията на вниманието – дори да става дума за важни лични ангажименти. Това е цената, която всеки плаща за успеха, постигнат с пълна концентрация на усилията.

Бързането за изпълнението на задача в кратки срокове може да има и недостатъци – особено когато срокът е определен от някой друг. Ако времето за работа е твърде кратко и човек изпадне в паника, ще се наложи да пожертва ефективността си, а оттам всичко може да се обърка.

Хората често казват, че ако не са били притиснати в последния момент, нямаше да приключат с работата. Но изследванията показват, че продуктивността на хората не е линейна.

Какво означава това за хипотетичната възрастна дама на Паркинсън, която пише писма на близките си? Ако си беше дала по-стегнат срок, вероятно щеше да приключи по-скоро. Но ако и без това няма нищо за правене през целия ден, може би е завършила тъкмо навреме.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Отровна риба се засели край плажовете на Турция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Екзотичната и силно токсична риба – балон започна да прониква в Средиземно море.

Неотдавна турските медии съобщиха, че в курортния град Анамур, разположен в южна Турция на средиземноморския бряг, риба – балон е отхапала пръстите на лявата ръка на 8-годишно дете, което плувало в плитки води.

„Тази тропическа риба дойде в Средиземно от Червено море през Суецкия канал. Но този процес е продължителен. През последните сто години видове риби, които не са типични за крайбрежието на Турция, доплуваха тук от басейна на Индийския океан“, каза турският ихтиолог Дениз Айяс.

Айяс е категоричен, че рибата – балон привлича вниманието на обществеността, тъй като е токсична. „Няма доказателства, че тя атакува хора. Инцидентът в Анамур според мен е свързан с факта, че детето е ухапано от риба, която е била в състояние на силен стрес или агония, след като рибарите са я хванали в мрежите и са я хвърлили обратно в морето“, сподели ученият.

„Тази риба се счита за опасна само като хранителен продукт. Тя е отровна и рибарите го знаят. Държавата и съответните органи извършват необходимата работа за изясняване на опасността, така че никой да не я хваща и докосва. Ако срещнете риба – балон, изхвърлена на брега или в плитка вода не я пипайте и не я ловете“, предупреди Айяс.

Той отбеляза, че в естественото си местообитание тази риба не е опасна за хората. „Тя не атакува в морето, бяга от човека като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския регион, е забранено да я хващате и изхвърляте на брега – ЕС предприе същите мерки“, каза Айяс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Лъскава инфлуенсърка, но живее в кочина (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Pear Video

Лъскава онлайн инфлуенсърка с милион последователи бе „изобличена“ в лъжа, след като нейната хазяйка показа на света в каква кочина е превърнала жилището, в което живее. „Двойният живот“ на Лиса Ли я направи още по-популярна, но нанесе жесток удар върху репутацията й. Снимките от скъпи пътувания и изискани вечери на китайката бяха засенчени от кадри на дома й, потънал в боклуци, мухлясала храна и кучешки изпражнения. Те бяха разпространени от телевизионен екип, който хазяйката г-жа Чен разведе из дома на инфлуенсърката.

Какво е предизвикало това отмъщение?

Лиса Ли всъщност е „wang hong“, или онлайн знаменитост, в китайската мрежа за микроблогинг Sina Weibo. Има 1,1 милиона последователи, на които, както други китайски инфлуенсъри, показва своя лъскав живот.

Ли обаче пренебрегва поредица от телефонни обаждания от жената, в чийто апартамент живее. Недоволна от това, г-жа Чен решава да действа по друг начин –

тя води репортери в жилището

за да покаже в какво състояние се намира то.

А картината е ужасяваща. Пред Pear Video хазяйката обяснява, че дори професионални екипи за почистване са отказали да опитат да внесат ред в дома. Добавя, че наемателката й Лиса Ли дължи и хиляди китайски юани за неплатени сметки.

Хазяйката твърди, че не е имала друг избор, освен да се свърже с полицията и да съобщи за щетите, нанесени върху жилището й, както и за неплатените сметки.

Г-жа Чен показва на репортерите и профила на наемателката си в Weibo. „Това е онлайн инфлуенсър с един милион последователи“, казва жената. Разпалено обяснява, че „красивата жена“, която бива представена онлайн, контрастира рязко с „отвратителната“ жена, която е превърнала апартамента в кочина.

Но историята не свършва тук. Засрамената Лиса Ли не потъва в земята от неудобство, а се появява публично, както и публично бе осмяна. Вместо да публикува позиция в социалните медии, тя се среща с хазяйката си, за да се извини лице в лице… и пред камера. Двете са заснети как си стискат ръцете, след като Ли признава, че цялата отговорност за „инцидента“ е нейна.

Пред новинарския сайт The Paper блогърката обяснява отсъствието си и ситуацията в апартамента с натоварения си график. Казва, че била в болница, а след това е отишла на бизнес пътуване.

Ли допълва, че наскоро е получила много съобщения в приложението WeChat и изглежда е пропуснала тези на хазяйката си.

Зарича се да почисти

при това само за вечер.

Кадрите с това как Ли мете кучешки изпражнения обаче шокират нейни фенове и водят до подигравки онлайн. Над 60 000 души оставят коментари на страницата й в Weibo, като много от тях я наричат „фалшива“ и твърдят, че вече няма да я следват.

Поставят под въпрос и искреността й в интервюта, които е давала за китайски медии. Потребители посочват, че тя е сменила ника на своя профил в социалната мрежа и е изтрила част от по-ранните си публикации.

Случилото се с Ли обаче не е нещо необичайно за Китай. Там има сериозен натиск популярните личности да бъдат „социално отговорни“.

Тези, които не дават добър пример на своите млади последователи, биват наблюдавани внимателно, защото се предполага, че звездите трябва да бъдат модели за подражание и да стимулират положителна онлайн култура, пише BBC. Някои „непослушни“ инфлуенсъри дори за кратко се озоваха зад решетките. През октомври 2018 г. Янг Кайли – онлайн знаменитост с десетки милиони последователи, която редовно стриймва на живо, беше задържана за пет дни заради „обида“ към химна на страната.

Това се случва в платформата за стрийминг на живо Huya, която сваля видеото и забранява канала на Кайли. Обяснението е, че подобни платформи „не са над закона“ и както той, така и моралните стандарти се прилагат и там.

През юли друга китайска блогърка се превърна в обект на подигравки, след като технически проблем по време на стрийм на живо показа, че тя е жена на средна възраст, а не момиче за каквото се представяше.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada