Открийте ни и в

Новини

Македонската полиция обискира офиса на „Беса Транс“

Малко по-рано полицаи запечата офисите на компанията

публикувано

на

Сн.: bTV

Инспектори на македонската криминална полиция влязоха този петък офиса на „Беса Транс“. Предстои претърсване и разглеждане на документите на фирмата.

Малко по-рано полицаи запечата офисите на компанията.

През деня от Министерството на транспорта съобщиха, че катастрофиралия автобус не е имал лиценз и туристическата фирма е използвала разрешително на друг неин автобус.

Поради липсата на разрешително за извършване на транспортни услуги за катастрофиралия автобус транспортното министерство отне лиценза на „Беса транс“.

„Въпросният автобус през 2020 година е преминал през границите на страната 22 пъти, а от началото на тази година 113 пъти“, се съобщава македонското Министерство на вътрешните работи, цитирано от местния сайт „Курир“.

Броят на излизанията на автобуса с рег. № СК 0284 БА по всяка вероятност е много по-голям, защото справката се отнася само за последните две години.

От митническата администрация преди два дни съобщиха, че катастрофиралият автобус в периода 15 октомври – 18 ноември е минал многократно през граничните пунктове на Северна Македония с България, Косово и Албания.

Отстранени бяха двама митнически служители на ГКПП „Деве Баир – Гюешево“, които не са проверили документацията на автобуса. Според директорката на митническата администрация, автобусът не е бил проверен, защото „системата е работила много бавно“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Франция хвърли най-големия си производител на електроенергия „пред товарния ценови влак“

Държавата нареди на компанията да продаде на своите конкуренти по-голямо количество електроенергия на фиксирана цена

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Високите цени на енергията удрят европейската икономика като товарен влак, а Франция току-що хвърли най-големия си производител на електроенергия пред влака, според Bloomberg.

Парижкото правителство в четвъртък нареди на комуналното дружество Electricite de France SA, в което френската държава е мажоритарен акционер, да продаде на своите конкуренти по-голямо количество електроенергия на фиксирана цена с идеята да намали сметките за крайните потребители.

EDF, най-големият производител на ядрена енергия в Европа, предупреди, че този ход ще струва на компанията до 8,4 милиарда евро и се отказа от прогнозите си за печалбата за 2022 г.

Не е изненада, че във време на криза Франция разчита на EDF, компания, 80% контролирана от френското правителство. EDF е основният доставчик на електроенергия за Франция от десетилетия и нейният парк от реактори му позволява да снабдява френските домакинства и предприятия с евтина и чиста енергия, както и да изнася електроенергия за съседни страни.

Но допълнителната тежест върху плещите на EDF идва в момент, когато компанията преминава през труден период. EDF е изправена пред скъпи проблеми с поддръжката на старите си централи и в същото време трябва да инвестира значително в нови реактори, за да помогне на Франция да поддържа нисковъглеродните си енергийни доставки за десетилетия напред.

Френското правителство реши, че „трябва да защити потребителите и това ще бъде направено за сметка на EDF“, казва Ксавие Регнард, анализатор в Bryan, Garnier & Co.

Анализаторите предупредиха, че EDF не е достатъчно силна, за да се справи с финансовия удар, причинен от новия мандат на правителството в Париж. В петък миноритарните акционери на EDF побързаха да продадат акциите си, така че акциите на комуналното дружество регистрираха спад с до 25%.

EDF заяви, че все още не може да оцени точно финансовото въздействие на решението на правителството. Тъй като компанията продава по-голямата част от произведената електроенергия предварително, през следващите месеци EDF ще трябва да купува електроенергия от пазара на по-високи цени. Дефицитът ще се задълбочи от факта, че много от реакторите на EDF ще бъдат затворени за по-дълъг период от време от обикновено за ремонт, пише и румънският сайт AGERPRES.

В прессъобщение, публикувано в четвъртък, EDF обяви, че „ще обмисли подходящи мерки за консолидиране на финансовото състояние и всякакви мерки за защита на своите интереси“.

През 2017 г. EDF продаде нови акции на стойност четири милиарда евро, за да консолидира финансите си, след като цените на електроенергията паднаха рязко. По това време повечето от новите средства идваха от френската държава, която в момента притежава 84% от акциите на компанията, но миноритарните инвеститори също допринесоха.

EDF най-вероятно ще трябва да набере нови средства, казва Винсент Айрал, анализатор във Vincent Ayral, който добави, че за момента инвеститорите вероятно ще избягват ценните книжа на EDF.

Като се има предвид, че цените на природния газ и електроенергията ще останат високи през следващия период и че президентът Еманюел Макрон ще се нуждае от гласа на избирателите на президентските избори през април, френската комунална компания EDF няма да се радва на почивка през следващия период.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Германия обяви датата на пускане на „Северен поток 2“, ще се случи през 2022 г.

След пускането му в експлоатация ще започне стабилизация, а не постоянните колебания в цените напоследък

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тим Кьолер, директор на германската асоциация на газовата индустрия Zukunft Gas, смята, че пускането на газопровода „Северен поток 2“ ще се случи през 2022 г. Това съобщи той в неделя, 16 януари.

„Сигурен съм, че „Северен поток 2“ ще бъде пуснат, и съм сигурен, че това ще се случи в рамките на тази година. Това ще се отрази на дъмпинга на цените, тъй като ситуацията отново ще се изравни“, каза той.

Според него след пускането му в експлоатация ще започне стабилизация, а не постоянните колебания, които се наблюдават през последните седмици.

„Така че това със сигурност ще се отрази на ситуацията в бъдеще и знам, че европейските партньори, които заедно с Газпром участваха в „Северен поток 2“, са много заинтересовани от дългосрочни отношения с най-големия доставчик на газ за Европа“, подчертава експертът.

Кьолер обърна внимание на факта, че много високите цени не са от полза за Газпром, защото ще доведат до намаляване на нивото на потребление на газ.

„Високите цени ще доведат до намаляване на потреблението на газ, защото високите цени спират промишленото производство. Следователно Газпром със сигурност не се интересува от твърде високи цени. Трябва да намерим ситуация, която да свали цените до устойчиво ниво, така че потенциалът на природния газ за ЕС да бъде използван от европейския потребител“, каза специалистът.

Освен това директорът на Zukunft Gas смята, че все още е необходимо да се създаде стабилна ситуация във всички области на пазара, когато SP-2 бъде пуснат в експлоатация.

„Със сигурност имаме нужда от по-силно развитие на пазара на природен газ в Европа и по-специално в Германия. Така че в бъдеще търсенето ще бъде задоволено и стратегическата роля на природния газ ще бъде отразена в променящия се енергиен баланс в Европа, по-специално в Германия“, заключи Кьолер.

По-рано, на 12 януари, Ян Нолте, депутат в Бундестага от партия „Алтернатива за Германия“, заяви, че блокирането на пускането на газопровода от самото начало е политическа грешка. Според него политиката на провокации срещу Русия е погрешна, за това плащат предимно бедните слоеве от населението, които страдат от високите цени на газа.

Съпартиецът му Щефен Котре изрази надежда, че SP-2 ще бъде пуснат в експлоатация през 2022 г. Според немския политик Зелената партия иска да спре проекта по идеологически причини. Тъй като федералното правителство „ненужно се предава на ЕС“, отбеляза Котрет, отхвърлянето на стратегията на ЕС за предотвратяване на изстрелването на NSP-2 става все по-трудно.

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ приключи на 10 септември 2021 г. Той е построен от Русия до Германия по дъното на Балтийско море с цел директни доставки на газ за Европа. Държавите от ЕС основно подкрепят проекта и участват в неговото изпълнение.

Балтийските държави, Полша, САЩ и Украйна са против. На 16 декември Германия отложи решението за сертифициране на газопровода „Северен поток 2“ поне до средата на 2022 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Бил и Хилари Клинтън искат да се върнат в политиката

Семейство Клинтън вече не искали да „бъдат изгнаници“, каза източник Playbook

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Бил и Хилари Клинтън усещат, че имат възможност да се върнат в политиката, на фона на подготовката на Демократите за явяване на Междинните избори тази есен.

Politico Playbook съобщи в петък, че двамата вярват, че тяхна центристка политика би била полезна на Демократите. Те смятат, че обществеността може да е позабравила скандалното минало на бившия президент Бил Клинтън, тъй като сериалът „Impeachment: American Crime Story“, продуциран от Моника Люински, има изненадващо нисък рейтинг.

Семейство Клинтън вече не искали да „бъдат изгнаници“, каза източник Playbook.

Друг източник описва нуждата им да участват в политиката като „краста, която никога няма да изчезне“.

„Те знаят как да го направят“, каза източникът. „Семейство Клинтън искат те да местят фигурите по дъската“.

Бил Клинтън беше сред високопоставените демократи, които се опитаха да убедят умерения сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин, че трябва да подкрепи реформата на филибъстъра.

Бившият президент се наслаждава от тази възможност, каза Playbook.

Друг начин, по който Клинтън биха могли да променят влиянието си, е чрез възкресяването на Clinton Global Initiative, годишната конференция за политика, която се провежда във връзка с Общото събрание на ООН всяка есен.

Поради критики за конфликт на интереси, Фондацията Клинтън обяви през 2016г., че това ще е последната година, в която ще се проведе Clinton Global Initiative. Тогава Хилъри Клинтън участваше в битката за Белия дом.

Източници в Clintonworld казват, че няма шанс Хилари Клинтън да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г., но неотдавнашна статия на Wall Street Journal, написана от Дъг Шоен, която я представя като идеален кандидат, се смята за „подарък“ за нейното политическо възкресение.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА