Открийте ни и в

САЩ

Македонците в САЩ искат да се наричат „македонски българи“ (ОБЗОР)

В проекторезолюцията, внесена в Конгреса, се вижда и исторически парадокс, според който македонците са стъпили в Америка преди Колумб

публикувано

на

Македонците в САЩ искат да се наричат „македонски българи“, а македонският език да се премахне от проекторезолюцията, внесена в Конгреса. За това настояват от Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ (МПО).

Повод за позицията им е и внесената проекторезолюция от демократа в Камарата на представителите Брендан Бойл от Пенсилвания за „обявяване на септември 2022 г. като „Месец на американското македонско наследство“ и честване на македонския език, история и култура на македонските американци и техния невероятен принос за Съединените щати“.

BG VOICE първи съобщи за резолюцията миналата седмица.

Документът е внесен в края на октомври 2021 г. и е подкрепен от група конгресмени от двете политически партии – републиканци и демократи.

От МПО уточняват, че техните американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като „македонци“, но са използвали термина „македонски българи“ или „български македонци“, за да се разграничат от другите етноси в Македония.

„Преди Втората световна война обаче „македонец“ не е етнографски, а географски термин, и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи“, категорични са от организацията.

Заседание на Македонските патриотични организации в САЩ през миналия век

В позицията им е акцентирано и върху „македонския език“, като според тях се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езичните македонци, допринесли за величието на Америка. От МПО посочват, че резолюцията признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война.

 Кои са МПО?

МПО е политическа организация, основана във Форт Уейн, САЩ, през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. Първоначално се е наричала Македонска политическа до 1952 г. От организацията започват от 1927 г. да публикуват вестник „Македонска трибуна“. МПО е традиционен защитник и популяризатор на българския произход на македонските славяни.

След разпада на Югославия през 1991 г. МПО подкрепя Република Македония като независима държава и организира кампании в САЩ и Канада в нейна защита.

МПО е най-старата, съществуваща и до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Организацията е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

 Македонците изпреварват Колумб

Македонците стъпват в Америка през 1492 г. Възможно ли е те да са посетили американската земя преди самия Христофор Колумб?

В проекторезолюцията, внесена от Брендан Бойл, е записано, че първите македонци отишли в САЩ още през 1492 г., а следващите големи емигрантски вълни са по време на Османското робство.

Има и обосновка за неговата основателност. „Според налични доказателства най-ранното македонско присъствие в континенталните Съединени щати е установено на или около 1492 г.“

Това означава, че има някаква вероятност македонците да са изпреварили Колумб при откриването на Америка.

Испанският мореплавател Колумб е документирал, че е достигнал острови в западната част на Атлантическия океан на 12 октомври 1492 г. – Бахамските острови. Това е по време на първата му експедиция за откриване на западен път към Индия. Христофор Колумб потегля на 6 септември 1492 г. от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания с екипаж от 90 души на борда на три кораба – „Санта Мария“, „Пинта“ и „Ниня“, към Канарските острови, където се подготвя за презокеанското плаване.

От тази информация обаче става ясно, че през 1492 г. мореплавателят открива не континенталната част на Америка, а Бахамските острови. Това довежда до историческия парадокс за това дали македонците не са стъпили в Америка преди Колумб да я открие.

Експедицията на Колумб продължава и от 14 до 24 октомври 1492 г. се изследват редица острови от Бахамския архипелаг, а от 28 октомври до 5 декември 1492 г. – участък от североизточното крайбрежие на остров Куба. Малко след това и на 6 декември 1492 г. експедицията достига о. Хаити.

В проекторезолюцията е посочено още, че според оценки на организацията „Обединена македонска диаспора“ македонците в САЩ наброяват около половин милион.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА