Открийте ни и в

СВЯТ

Макрон призова за спиране на минния добив в Океана

Френският президент Еманюел Макрон призова за създаването на правна рамка, която да спре дълбоководния добив

публикувано

на

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова за създаването на правна рамка, която да спре дълбоководния добив. По негови думи страните трябва да вложат средства в науката, за да разберат и защитят по-добре световните океани.

 

Налице е нарастващ международен интерес към дълбоководния добив, но в същото време има сериозен натиск от страна на някои екологични групи и правителства или добивът да бъде  забранен, или да се гарантира, че ще се извършва само ако има подходящи разпоредби.

"Конвой на свободата" приближава Париж, Макрон зове за спокойствие

Дълбоководният добив включва използване на тежки машини на океанското дъно за засмукване на малки скали, известни като нодули, които съдържат кобалт, манган и други редки метали, използвани най-вече в батериите.

„Трябва  да създадем правна рамка за спиране на добива в открито море и да не позволяваме нови дейности, които излагат на опасност тези екосистеми“, каза Макрон на събитие в кулоарите на океанската конференция на ООН в Лисабон, цитиран от “Гардиън”.

„Но в същото време трябва да насърчаваме нашите учени и изследователи да опознават по-добре откритото море. Трябва да разберем по-добре, за да защитим“, добави той.

Франция има договор за проучване за площ от 75 000 кв. км в зоната Клерон-Кипертон на северното тихоокеанско морско дъно, богато на полиметални възли.

Китай е лидер в проучването на дълбоководния добив.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА