Открийте ни и в

Вашите пари

Малките бизнеси в САЩ: Пандемията изяде 31% от приходите им

Домакинствата ще върнат трилиони долари от стимули обратно в икономиката

bgvoice

публикувано

на

Приходите на малките бизнеси в САЩ са се свили с 31 процента към януари тази година спрямо януари 2020 година.

Новият транш от 284 милиарда долара субсидии по програмата за защита на работните места цели да коригира недостатъците на предишните траншове, като акцентира именно върху малките бизнеси с миноритарни собственици. А също и върху хората в по-бедните райони извън банковата система, пише Bloomberg.

Междувременно прогнозите на анализаторите предвиждат, че трилиони долари стимули са готови да бъдат върнати обратно в глобалната икономика, но от домакинствата, а не от правителствата или централните банки. Това пише S&P Global Ratings.

Развитите икономики като САЩ са особено засегнати от пандемията на коронавируса, защото са силно зависими от потребителските разходи. Икономистите на S&P Global Ratings прогнозират, че БВП за 2020 г. в САЩ ще се свие с 3,9%.

Но повишените нива на спестявания на домакинствата и ускоряващите се програми за ваксинация предполагат, че през 2021 и 2022 г. ще бъде отчетен поток от разходна мощ, натрупан по време на пандемията.

S&P Global Ratings очаква растежът на САЩ да се възстанови с 4,2% през 2021 г., като БВП на страната ще се възстанови до размера, който беше в края на 2019 г., до третото тримесечие на тази година, в зависимост от размера на фискалните стимули на администрацията на Байдън.

Голяма част от инерцията ще дойде от спестяванията на домакинствата, които нарастват до 25,8% от доходите през второто тримесечие на 2020 г. от само 7,3% в края на 2019 г.

 Икономическо неравенство

Историята предполага, че нивата на спестявания могат бързо да спаднат до нивата отпреди кризата, въпреки че скоростта на това конкретно възстановяване ще зависи от това колко скоро ще потиснат вируса правителствата по света и колко засегнато ще бъде доверието на потребителите.

Разпределението на спестяванията е една от пречките за бум на потреблението, защото по-богатите домакинства отчитат по-голямата част от допълнителните спестявания, докато по-бедните домакинства – техния спад.

Oxford Economics изчислява, че първите две квинтили в САЩ притежават всички допълнителни спестявания от 1,6 трилиона долара. За разлика от тях при последните три квинтили процентът на безработица се повишава от 3,5% през февруари 2020 г. до пик от 14,8% през април, преди да спадне до 6,7% през декември.

Консултантската компания обаче очаква евентуалният пакет от стимули на правителството на САЩ да осигури 1 трилион долара на разполагаемия доход на домакинствата, с обезщетения за безработица и нов кръг от безвъзмездни плащания, укрепващи разходната мощ на семействата с по-ниски доходи.

„Семействата с по-ниски до средни доходи трябва да могат да харчат по-свободно на базата на щедри фискални трансфери съгласно американския спасителен план на Джо Байдън“, смята Грегъри Дако, главен американски икономист в Oxford Economics.

 По света

Япония използва подобни мерки в началото на кризата, увеличавайки разполагаемия доход с обезщетения в размер на 100 000 йени за всеки мъж, жена и дете в страната. Consultancy Capital Economics предполага, че без тези плащания процентът на спестяванията на домакинствата би се увеличил едва до 11,6% през второто тримесечие, а не до 21,8%.

Предприети са и схеми за подпомагане на работните места, благодарение на които равнището на безработица е относително стабилно – 2,9% през декември 2020 г. спрямо 2,4% година по-рано.

В еврозоната и Обединеното кралство ръстовете на безработицата също са леки – до 8,3% от 7,2% преди кризата и съответно до 5% от 4%.

HSBC очаква процентът на спестявания в еврозоната да достигне 13,8% до края на 2022 г., все още оставайки по-висок от средния за 2019 г. (12,8%). За Обединеното кралство се очаква през 2022 г. спестяванията на населението да са 7,2%, при средно 6,5 за 2019 г.

 Програми за ваксинация

Скоростта, с която тези спестявания ще бъдат превърнати в разходи, отчасти ще зависи от темпа на ваксинациите и отчасти от икономическите и психологическите белези от пандемията.

Израел и ОАЕ са водещи в глобалната кампания за ваксиниране, като са имунизирали 57,5 ​​и 36,5 на сто души до 4 февруари. Великобритания и САЩ водят сред развитите икономики, съответно на 16,5 и 10,3, показват данни от проекта Our World in Data на Оксфордския университет.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Уорън Бъфет е спечелил над $80 млрд. през 2020 година

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Конгломератът Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway Inc) на Уорън Бъфет обяви , че тримесечната му оперативна печалба се е увеличила с 14 процента благодарение на резултатите от застрахователния бизнес, а общата печалба е доближила 36 милиарда долара на фона на рязкото поскъпване на акции в портфейла на компанията.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие е достигнала 5,02 милиарда долара или около 3,252 долара на акция клас А спрямо 4,42 милиарда долара година по-рано.

Чистата печалба, отразяваща поскъпването на акциите, е скочила с 23 процента до 35,84 милиарда долара спрямо 29,16 милиарда долара за същия период на 2019 година.

Уорън Бъфет насърчи инвеститорите да залагат на Америка

За цялата 2020-а оперативната печалба е намаляла с 9 на сто до 21,92 милиарда долара, с нетната е спаднала с 48 на сто до 81,42 милиарда долара.

През тримесечието Бъркшър, чиито акции следваха по-широкия пазар през последното десетилетие и най-вече през 2019 и 2020 година, е изкупил обратно свои книжа за около 9 милиарда долара. Това е знак, че според Бъфет конгломератът му с централа в Омаха, щата Небраска, е подценен.

За цялата минала година са изкупени обратно акции за 24,7 милиарда долара, надхвърляйки предишния рекорд от 5 милиарда долара за 2019 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Биткойнът поевтиня до 20-дневен минимум под $44 600

Популярността на биткойните достигна своя връх едва през последните години. Емисията е естествено ограничена, повечето биткойни вече са „добити

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Курсът на биткойна в неделната търговия се понижи до най-ниското равнище за последните 20 дни.

Най-популярната криптовалута поевтиня с 2,7 на сто спрямо стойността си от петък вечер и днес се търгуваше за 44 569,87 долара.

Концепцията за системата е публикувана през ноември 2008 година от нейния автор (вероятно група автори) под псевдонима Сатоши Накамото.

Tesla купува биткойни за $1,5 млрд.

Популярността на биткойните достигна своя връх едва през последните години. Емисията е естествено ограничена, повечето биткойни вече са „добити“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Рекорден ръст на дълга на домакинствата в САЩ

В същото време задълженията по кредитните карти са с исторически спад

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Bloomberg

Задълженията по кредитните карти на американците са намалели с най-много в историята през миналата година. Въпреки това домакинствата са увеличили общия си дълг, поемайки нови ипотечни кредити. Това сочат данни на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирани от Bloomberg.

Общият дълг на хората в Америка е нараснал с 206 млрд. долара през четвъртото тримесечие, така годишният ръст е достигнал 3% до рекордните 14,56 трлн. долара, сочат данните. Жилищните заеми, които са се увеличили с 5% миналата година, са преминали прага от 10 трлн. долара за първи път.

Дългът по кредитните карти е нараснал леко през четвъртото тримесечие, но е завършил годината със спад от 12% спрямо 2019 г., най-големият годишен спад в историята на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк. Забавените плащания също са се понижили.

Промяната в дълга на домакинствата отразява лудата 2020 г., когато рекордно

ниските лихви по ипотечните кредити

стимулираха ръст на рефинансиранията от заможни собственици на жилища, които на моменти претрупваха кредитори и инвеститори.

В същото време милиони домакинства бяха ограничени от растящата безработица. Балансите по кредитните карти са намалели, защото домакинствата са посегнали първо към дебитните си карти и през по-голямата част от годината са изплащали необезпечен дълг.

Просрочията са намалели до 3,17%, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк, до голяма степен благодарение на позволението от Конгреса и кредиторите заемателите да отлагат дължими месечни вноски.

Домакинствата с най-висок кредитен рейтинг са се възползвали най-много. Обичайният ипотечен кредит през втората половина на 2020 г. е отивал при заематели с кредитен рейтинг 786, най-високият в историята на данните на Фед в Ню Йорк.

Повечето нови ипотечни кредити миналата година са рефинансирали стари, но най-малко половината от рефинансиранията са включвали суми, достатъчни да покрият обичайните финални разходи, което показва повсеместната предпазливост сред собствениците на жилища в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
В САЩ: Търсят се по-големи имоти в по-малки градове

Цените на жилищата са нараснали рекордно в последните месеци на 2020 г.

Затвори