Открийте ни и в

Вашите пари

Малкият бизнес в САЩ на ръба на оцеляването

След коронавируса мародерите и вандалите го съсипват допълнително

публикувано

на

Наред с големите вериги като Target, Walgreen и Macy’s независимите малки магазини по кварталите и градските центрове стават мишена на вандали и мародери, които удариха, докато полицията е мобилизирана да обуздае големите демонстрации срещу убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, пише Ройтерс.

Много търговски обекти в САЩ бяха затворени със заповеди на щатски и местни власти, които се опитваха да овладеят разпространението на коронавируса, оставяйки собствениците с малки или никакви приходи от март. Сега, когато бъдещето им вече е несигурно заради оставащите в сила ограничения заради вируса, те трябва да измислят как

да възстановят или преместят своите магазини

В продължение на три нощи оптиката на Ахмед Мухумуд в Минеаполис е била обект на вандалски прояви, разграбвана и опожарена. В резултат магазинът Midtown Eye Care е в развалини. Оптиката току-що била отворила отново, след като затворила в средата на март заради епидемията.

„Това бяха трудни два месеца, а сега с протестите и всичко, което последва, е много трудно“, каза Мухумуд.

Той се опитва да измисли следващия ход: сградата, която има вероятност да не може да бъде спасена, е в тежко засегнат район, където бяха разграбени и опожарени магазините на много представители на малцинствата.

„Не знаем къде да се преместим“, заяви Мухумуд.

Малкият бизнес дава работа на близо 60 милиона души в САЩ, което е близо половината работна сила в страната. Откакто коронавирусът на практика спря американската икономика, правителството отпусна на бизнеса кредити в размер на стотици милиарди долари, за да им помогне да оцелеят и да запазят служителите си в момент, когато безработицата е нараснала до близо 20%. Някои обаче няма да успеят и

вече се наблюдават все повече фалити

Въпреки че събират парчетата от счупените стъкла и се опитват да изчислят загубите, много собственици казват, че разбират гнева заради убийството на Флойд, който почина, след като полицай натискал с коляно врата му към земята в продължение на няколко минути, дори след като той спрял да мърда и започнал да моли да си поеме въздух.

Джони Граймс отворил отново в неделя фризьорския си салон в Бирмингам, щата Алабама, който бил затворен два месеца заради епидемията от коронавируса. Още същата нощ прозорците на Wheelhouse Salon били изпочупени, а обектът – разграбен.

Когато Граймс дошъл в салона в понеделник, той бил съсипан от случилото, но проявява симпатия към онези, които протестират срещу полицейската жестокост.

„Просто се надявам, че всичко това няма да бъде напразно“, заяви той. „Надявам се то да предизвика някакви национални дебати за расовия въпрос, расовото помирение, полицейската жестокост и как са третирани в Америка афроамериканците“, допълни Граймс, който е бял.

Сам Мабрук се опитал да спаси своя магазин за дрехи да не бъде опустошен и разграбен по време на демонстрациите в петък в центъра на Кълъмбъс, щата Охайо. Мъжът, който дошъл в САЩ от Египет преди повече от десетилетие, притежава два магазина за търговия на дребно в града и единият, 89 and Pine, бил унищожен.

Мабрук заяви, че се опитал да убеди хората, обиращи неговия и други съседни магазини, собственост на представители на малцинства, че разбира тяхната кауза и ги помолил да си тръгнат.

Загубих всичко за една нощ“

каза той и уточни, че според изчисленията му е била открадната стока за 70 000 долара. „Това бяха моите спестявания за 11 години работа. Това боли повече от всичко.“

Мабрук вече понесъл загуби, защото трябвало да затвори магазините си в условията на епидемия, но заяви, че няма да се предаде.

„Въпреки че имам останали само 1000 чифта дънки и нищо друго, ще започна от там“, каза той.

В Бостън вандали изпочупили стъклата на витрината на магазина за спиртни напитки Clarendon Wines в неделя през нощта и откраднали голяма част от алкохола в скъпия квартал Бек Бей.

„Никога не сме мислили, че това може да се случи“, заяви Кайла Ливайн, мениджър в магазина, който е семейна собственост от 40-те години на миналия век. „Бостън е виждал много протести. В по-голямата си част те бяха мирни“.

Ливайн каза, че подкрепя предимно мирните демонстрации, но усеща, че други хора са се възползвали от протестите в неделя, за да причинят разрушения.

„Това наистина е тъжно, защото посланието бе изопачено“, заяви тя.

Подобно на други магазини, Clarendon Wines се бори със стремителен спад на приходите заради пандемията. Той обикновено разчита много за своите продажби на работещите в близките офиси, но сега тези клиенти работят от вкъщи.

Пандемията остава проблем за търговските обекти, които продължават да работят, защото изискванията за социално дистанциране и ниските потребителски разходи по всяка вероятност ще ограничат техните приходи. Много собственици, по-конкретно ресторантьорите, заради коронавируса изпитват несигурност за бъдещето, а тя само нараства от насилието след смъртта на Флойд.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Канада със система за електронно подаване на федерални данъци

Промяната ще помогне на стотици хиляди жители на страната с ниски или фиксирани доходи да получат достъп до суми, които не са предполагали, че могат да получат обратно заради неподадени данъци.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: surveypolice.com

Федералното правителство заяви, че скоро ще въведе безплатна автоматична система за подаване на федерални данъци, с което връщането на суми ще става по-лесно. Промяната в политиката цели да осигури възможност за връщане на данъци на хората, които пропускат подаването на декларациите си, и така не получават парите, които държавата им дължи.

Промяната ще помогне на стотици хиляди жители на страната с ниски или фиксирани доходи да получат

достъп до суми

които не са предполагали, че могат да получат обратно заради неподадени данъци.

По закон и в повечето случаи само хората, които дължат данъци, трябва да подават декларация всяка година в Агенцията за приходите на Канада (CRA).

Много хора – особено онези, които взимат държавна помощ, очакват, че не дължат нищо на федералното правителство, така че рядко подават документи. Съгласно предложените промени самата приходна агенция всяка година ще изготвя документите за такива прости данъчни декларации – използвайки данните, които вече има на разположение за доходите на физическите лица. Голяма част от необходимите данни се предават по електронен път както от работодатели, така и от държавни агенции.

Експертите в областта на данъчната политика отдавна твърдят, че CRA вече разполага с достатъчно информация за самоличността и доходите на жителите на страната, за да попълва автоматично данъчни декларации за тези, които много рядко подават документи за това.

Средно 12% от възрастните в трудоспособна възраст в Канада не изпращат декларация всяка година. Цифрата скача до 15,9% в Онтарио според експерти от университета Карлтън.

В резултат на това много потенциални получатели на суми от данъци пропускат някои федерални програми като

детските надбавки в Канада

(CCB), помощите за трудово заетите лица и отстъпката от данъка върху въглерода – пари, които могат да помогнат на семействата с ниски доходи.

Либералното правителство преработи изискването за помощи за семействата с деца, което беше въведено от бившия премиер Стивън Харпър, и даде правото да се изпращат повече пари на хора с ниски и средни доходи – но много от най-нуждаещите се все още бяха пропуснати.

Канадският отдел по заетостта и социалното развитие, който отговаря за изпращането на чековете с върнатите данъци, посочи, че хората не си търсят парите поради „недоверие към федералното правителство и неговите програми и поради съпротива срещу данъчно облагане“.

Линдзи Тедс, професор по фискална и икономическа политика в университета в Калгари, казва, че обвързването на допустимостта за обезщетения с данъчната декларация е лоша политика, тъй като изключва много данъкоплатци, които по някаква причина не подават декларации.

Тедс заявява, че твърде дълго лобистките групи за данъчни декларации и данъчен софтуер

активно обезкуражават

Агенцията за приходите да прилага автоматично генерирани декларации от страх, че това може да доведе до спад в печалбите. „Намирам наистина притеснително, че някой с много проста данъчна декларация отива при данъчен експерт, за да плати 60 долара, за да попълни нещо, което CRA вече може да направи“, казва Тедс.

„Ако ще предоставяме удобства чрез данъчната система, тогава абсолютно трябва да преосмислим нашата данъчна структура, създадена през 1918 г. Значителен брой хора не получават такива удобства.“

Говорител на министъра на националните приходи Даян Лебутилиер заяви, че правителството се ангажира да направи данъчния процес по-лесен и по-достъпен за хората. „Всъщност през 2018 г. въведохме „File my Return “, където жителите с ниски и фиксирани доходи могат да подадат своите данъчни декларации чрез проста и безплатна телефонна услуга“, заяви говорителят в изявление.

Но Тедс казва, че програмата не е толкова полезна, защото срещу нея има голямо недоверие. То идва от това, че Агенцията за приходите първа се свързва с хората чрез

телефонно обаждане или писмо

а не те да се свързват с нея.

„Агенцията за приходите не е известна като любяща, грижовна, възпитаваща организация, когато се работи с нея“, казва Тедс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Ипотечният пазар в САЩ с 20-годишен връх

Лихвите по ипотечните кредити достигнаха ново дъно няколко пъти тази година, което подтикна хората да купуват нови жилища

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Ипотечният пазар в САЩ е регистрирал най-доброто си тримесечие от години насам, въпреки че голяма част от американската икономика изпитва проблеми, пише Уолстрийт Джърнъл. Кредиторите са отпуснали ипотечни кредити за 1,1 трлн. долара между април и юни. Това е най-доброто тримесечие от 2000 г. насам. За цялата 2019 г. кредиторите са отпуснали жилищни заеми на обща стойност около 2,5 трлн. долара.

Рефинансиранията, които са нагоре с над 200% на годишна база, са двигател на растежа. Лихвите по ипотечните кредити достигнаха ново дъно няколко пъти тази година, като паднаха под 3% за първи път през юли. Ниските лихви позволяват на още милиони американци да спестяват пари от месечните си вноски. Затова редица кредитни компании очакват ръстът при отпускането на заеми да продължи.

Немалко заможни американци със стабилна работа са блокирани у дома и нямат голям избор къде да вложат парите си. Пандемията и рекордно ниските лихви карат много от тях да купуват второ жилище в провинцията или да придобиват жилища с по-голяма площ.

Продажбите на жилища скочиха с близо 25% през юли, което е най-силният месечен ръст в историята. Цените на жилищата продължиха да нарастват дори по време на пандемията, като направиха жилищната собственост още по-недостъпна за мнозина американци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Запасяването приключи. Защо тогава храните продължават да поскъпват?

Увеличeнието е видно в цялата страна и удря по джоба на купувача

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Ако установите, че харчите повече в хранителния магазин, това не е само защото купувате повече. Храните поскъпват през последните месеци.

Цените на хранителните стоки са се увеличили с 4% в национален мащаб от същото време миналата година и положението е по-лошо в градовете заради пандемията.

Средната стойност за страната нa 37 продукта от потребителската кошница беше $138,78 през май, след което падна през юни и юли до $136,40. През август тази сума скочи пак и стана $ 138,63.

Въпреки че някои отделни артикули са по-евтини сега отколкото през месец май, те все още са по-скъпи отколкото през януари, особено месото. Паунд бекон струва 50 цента повече; смляно говеждо месо – 40 цента; пилешки гърди – 30 цента.

Скокът на цените е по-осезателен в някои градове. В Маями плащат един долар повече за пиле, увеличение с близо 30%; В Лос Анджелис плащат 60 цента повече, което е увеличение от 20%.

Обикновено около 1/3 от артикулите, продавани в магазин за хранителни стоки, се предлагат с някакво намаление на цената или с промоция, но през август само 26% от стоките са били намалени, което е с половин пункт по-малко спрямо юли.

Ерик Хембре, асистент по икономика в Университета на Илинойс в Чикаго, изчислява, че ако цените на хранителните стоки продължат да се покачват през следващата година, средното домакинство ще харчи около 400 долара повече за хранителни стоки. По-малко заможните домакинства ще харчат 210 долара повече, но това ще удари по-силно бюджетите им.

В Атланта разходите за храна нарастнаха с близо 6,5%. Увеличението на месото е сред най-големите.

Дъг Боуман, професор по маркетинг в в университета „Емори“, заяви, че цените не падат толкова бързо, колкото са се увеличили.

„Цените трябва да се покачат, но трябва ли да се повишат с 8-9%? Не съм сигурен. През следващите няколко месеца те биха могли да паднат доста“, каза той.

Куиана Хаскинс работи за Instacart и пазарува в локалния хранителен магазин до 10 пъти на ден, като изпълнява поръчки от други хора. Тя е забелязала не само скока на цените, но че някои продукти са по-трудни за намиране.

„Органичните брашна, маслата от гроздови семки и нещата, които са по-добри за вашето здраве, не могат да се намерят лесно“, казва Хаскинс. – В началото това бяха нещата, които бяха на рафтовете винаги. Сега това са неща, които липсват“.

Президентът на Асоциацията на хранителната индустрия в Джорджия Кати Кузава казва, че хранителните магазини, които те представляват в щата имат един и същ проблем. Те трудно поддържат запаси от всички стоки на склад, които са имали преди пандемията.

„Това, което компаниите направиха, е, че спрряха да правят всякакви разновидности на храните и са се концентрирали върху производството на най-популярните продукти“, казва Кузава.

Кузава добавя, че е просто по-скъпо да се правят и да се доставят продукти до магазините. „Някои от нашите разходи са се увеличили заради доставчиците,които от своя страна се сблъскват с по-високи разходи за труд, по-ниско производствен капацитет, увеличени протоколи за почистване и канализация“, казва тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, Джордж Флойд, малък бизнес
Маргарита от София изпрати Tesla на Мъск в Космоса

Коко Дончев и Орлин Велев вече се прочуха като част от екипа, пратил в Космоса частната ракета, която закара астронавтите...

Затвори