Открийте ни и в

СВЯТ

Малко преди атаката убиецът на Шиндзо Абе е изпратил писмо за намерението си

Какви са били мотивите на извършителя?

публикувано

на

Убиецът на бившия японски премиер Шиндзо Абе, 41-годишният Тецуя Ямагами, е написал писмо малко преди атаката, в което е намекнал за плановете си, предава БГНЕС.

Според вестник Yomiuri японец е намерил съобщението в пощенската си кутия след убийството, критикуващо религиозната организация „Църквата на обединението“, която Ямагами обвини за финансовото разорение на семейството му. Пликът не съдържа името на подателя, но вътре имаше договор между майка му и Обединителната църква, който включваше името и адреса на Ямагами, наред с други неща. Той написа, че не смята Абе за “истински враг”, но според него той “е един от най-влиятелните хора, които симпатизират” на религиозната организация, която убиецът смята, че е причина за проблемите на семейството си.

Според разследването Ямагами е искал да предизвика критики към Обединителната църква, като убие бившия премиер. Самото писмо е отпечатано на принтер, а не е написано на ръка. Според пощенската марка убиецът е изпратил съобщението на 7 юли от град Окаяма на път за мястото, където Абе произнесе реч. След това влезе в залата, но не можа да се доближи до експремиера и реши да отложи покушението.

Човекът, получил писмото, поддържа онлайн блог, критикуващ Обединителната църква. Той не познават убиеца, но в текста на съобщението пише, че Ямагами е чел блога му. Адресатът намери писмото в пощенската си кутия на 13 юли, тоест пет дни след нападението.

Майката на убиеца дари повече от 100 милиона йени (над $720 000 по текущия курс) на Църквата на обединението през дългите години на ангажимент към организацията, съобщи агенция Киодо по-рано. Първоначално Ямагами планира да атакува главата на тази религиозна организация, но осъзнавайки, че това ще бъде проблематично, той избрал Шиндзо Абе за своя цел. Според мъжа експремиерът е бил свързан с организацията – намерил съответната информация в интернет. Църквата на обединението официално отрече каквото и да е участие на Абе в нейната дейност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено