Открийте ни и в

Здраве

Маникюрът и ноктите: 10 вредни грешки

публикувано

на

Снимки: Freepick

Маникюрът е важен елемент от красотата на всяка жена. Но често той се оказва вреден за ноктите ни поради грешки, които сами допускаме в грижите си за него. Ето десет от тях.

Сред често срещаните грешки е ненанасянето на основа преди лака за нокти. Основата е важна не само за да издържи лакът за нокти по-дълго, но и за да предпази ноктите от увреждане. Ако редовно пропускате основата, то ноктите ви най-вероятно ще пожълтеят, ще станат по-чупливи или ще започнат да се белят.

Ненанасяте топ лак

Тук логиката е почти същата. Топ лакът, от една страна, удължава живота на лака за нокти. От друга, е задължителен и за дамите с чупливи нокти, защото ги прави по-здрави, разяснява Rozali. Когато нанасяте топ лак, не забравяйте, че трябва с върха на четчицата да нанесете и отпред на ноктите, което ще ги предпази от начупване.

Друга грешка е липсата на грижа за кутикулите. Кутикулите, или иначе казано, кожичките на ноктите, са често пренебрегвани. Но те имат важна роля както за естетичния вид на маникюра, така и за здравето на ръцете. Задължително се снабдете с масло за кутикули и масажирайте кожичките според указанията. Освен това ви съветваме да избягвате изрязването на кутикули. Вместо това заложете на избутването им. Макар и двата метода да имат противници и почитатели, истината е, че когато се изрязват кутикулите, човек може да получи инфекция.

Вредно за ноктите е и пиленето им с движения напред-назад. Това е лоша практика, често извършвана на само от неинформирани дами, които си правят маникюра у дома, но и от „професионални“ маникюристки. Пиленето напред-назад прави ноктите чупливи и пречи на красивия им външен вид, когато не са лакирани.

Прекалявате с полиранията

Също често срещата грешка, допускана и от много маникюристки. Бъдете нащрек как маникюристката полира нокътната плочка. Тази процедура трябва да се прави не по-често от веднъж на два месеца, в противен случай ноктите стават по-чупливи. Важно е също така полирането да не става напред-назад, а в една посока.

Ноктите страдат и от бързосъхнещи лакове, затова трябва да сте особено внимателни с тях. Те са изкушение в нашето натоварено ежедневие, но с тях трябва да се действа умерено. В повечето случаи тези лакове и продукти, ускоряващи изсъхването на лака, съдържат прекалено много ацетон. Злоупотребата с тях може да доведе до разслояване и повишаване чупливостта на ноктите.

Друг навик, който вреди на ноктите ни, е да не носим ръкавици, докато маникюрът се „пече“ на UV лампа. Това е често срещана грешка, за която обаче вина носят най-вече маникюристите.

При „печенето“ на лака трябва да носите специални ръкавици, които предпазват кожата на ръцете от т.нар. фотостареене.

Макар да не вреди точно на ноктите, тази грешка е също толкова пагубна за кожата на ръцете.

Беленето на лака също е сред грешките, които вредят на ноктите. Всички знаем онова неприятно усещане, когато част от лака започне да се бели. Както и изкушението… да продължим да белим, защото сме на работа и нямаме лакочистител подръка. Беленето на лака за нокти уврежда горния слой на нокътната плочка.

Не давате почивка на ноктите си

В преследване на идеалните нокти през цялото време, много често забравяте да им дадете почивка. Независимо дали използвате гел лак или обикновен лак, не забравяйте от време на време да дадете възможност на ноктите си да „дишат”. Красиво оформените нокти без лак са също толкова красиви, колкото и лакираните.

И накрая – грешите, ако не си правите домашни маски. Домашните маски за здрави нокти са задължителни поне от време на време. Независимо дали си забърквате смеси с яйца, кисело мляко и зехтин, или използвате естествени масла, не забравяйте, че грижата за ноктите ви не може да бъде само в салона за маникюр.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА