Открийте ни и в

Интересно

Мания в eBay: Стоки, обладани от духове!

Кукли, кутии и пера са придружени с предупреждение за присъствие на демони

публикувано

на

Кукли, пера, огледалца, камъчета или парчета дърво с предупреждения, че са обсебени от духове, се продават на воля в eBay. Предметите са придружени с обяснения, че носят нещастия, имат свръхестествени свойства или могат да причинят беди, и са част от една странна мания в световната платформа.

„Внимание, купувачи“, предупреждава обява за „обитавана от духове зла ретро кукла, обсебена от демонична вещица“.

„Толкова много неща са се случвали, когато тази кукла е наоколо“, пише sellintreasures-7. „Трябва да се отърва от нея. Не мога повече да я държа в дома си“. Куклата, която е снимана върху дъска за спиритични сеанси, може да бъде закупена за 99.99 щатски долара плюс 7.70 долара за доставка, разказват “Ню Йорк Таймс“ и mobilecafe. Дъската за спиритични сеанси не се продава.

„Вманиачих се,“ казва Ерик Огландер, като визира момента преди около две години, когато за първи път попада на обява като тази. Продуктът в нея е описан като „обитавана от духове кутия“ и той веднага започва да търси и други. Същата нощ той прави скрийншотове на повече от

50 сходни обяви за продажба

и търси още такива оттогава насам.

Огландер се самоопределя като „колекционер на естетика“ и неговият материал са ефимерните аспекти на света около нас. За него важен е не продуктът, който се продава, а по-скоро обявата, която се превръща в обект. Обявите са „начин за изграждане и разказване на история“, коментира той.

Неговите предишни творби включват Craigslist Mirrors, популярен сайт в Tumblr, прераснал в книга, издадена през 2016 г. Привидно проста идея, той се състои изцяло от скрийншотове на обяви от хора, продаващи огледала в Craigslist. Кадрите са забавни, трогателни и често непредумишлено разкриват странни аспекти на човешкия живот.

„Оценявам факта, че тези снимки са правени единствено с цел да бъде продадена дадена вещ“, казва Огландер. След като бъдат поставени в нов контекст обаче, „те могат да бъдат възприети и оценени като нещо естетично“. Чрез колекционирането на обяви по този начин Огландер изважда на бял свят модели, които иначе остават незабелязани или биват забелязани само мимолетно.

Обявите в eBay за „обсебени от духове“ вещи включват много обичайни предмети: пера, монети, камъчета, парчета дърво. Често се твърди, че те са омагьосани и носят късмет – бил той добър или лош. „Ще можете да усетите вибрационната енергия от вашата монета. Трябва позитивна среда и нагласа, за да проработи“, съветва един продавач.

„Моля, имайте предвид, че този чип е само за късмет за пари, не за щастие и успех като цяло или за намиране на любов, за което са нужни различни магии“, предупреждава друг.

За други вещи се твърди, че

притежават собствена сила

„Чуването на гласове е доста разпространено. Звуци, поява на лица“, коментира Огландер. „Но също така и неприятни случки, лош късмет, поредица от негативни събития в живота на хората – сякаш тези вещи са ги прокълнали“.

Твърденията, естествено, са трудни за доказване. Правилата на сайта гласят, че всички обяви трябва да „предлагат физическа вещ или материална услуга“. Много обяви включват предупреждения, свързани със свръхестествените свойства на вещите. „Както се изисква от политиката на eBay за продажба на паранормални вещи, за продажба се предлага единствено материалната вещ, без обещания за свързан с нея дух“, пише продавач. „Проявявайте предпазливост при покупка“, пише друг. „Не се препоръчва за детска игра“.

И все пак, подобни предупреждения не предотвратяват напълно случаи на негативни отзиви от разочаровани клиенти, на които продавачите понякога отговарят. „Те често казват, че трябва да прекарате известно време с него (предмета), преди да започнете да се сблъсквате със свръхестествени неща“, коментира Огландер. „Не сте изчакали достатъчно време“.

В този контекст,

„Внимание, купувачи!“

служи и като предупреждение, и като потенциално изтъкване на възможни качества на стоката. Както заявява едната от обявите: „Не нося отговорност за това какво може да се случи, за гръмнали бушони, разводи и т.н.!“ Вещта, ретро плюшено мече, е била продадена за 560 долара след 46 наддавания.

Запитан дали е суеверен, Огландер казва: „Предполагам, че вярвам в духове. Иска ми се поне да се надявам, че има някаква магия в света – нещо дълбоко, което не можем да видим“.

И все пак, той никога не е купувал „прокълната“ вещ.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Пандемия и пророчества: Не/сбъднатите предсказания

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус не е само числа, брой на жертви и статистика за заразените… Тя е проява на ирационално поведение, което човечеството започва да показва по цял свят – от запасяването с тоалетна хартия и подсигуряването с големи количества оръжие до вярата в неверни и дори опасни твърдения и пророчества. Тази среда е идеална и за припомнянето на стари предсказания и раждането на нови, всички до едно предрекли пандемията и това, което ще се случи след нея. Учените обаче предупреждават, че те са не по-малко опасни за света от заразата.

Някои от „сбъднатите“ предсказания, които обиколиха света през последните дни, имаха и български произход.

Нешке, ще ни мачка короната“

цитираха руски и турски медии думи на Баба Ванга. Те уж бяха припомнени от треньорката по художествена гимнастика и добра приятелка на пророчицата Нешка Робева в профила й във Facebook. Е, по-късно се оказа, че профилът е фалшив, а в истинския си треньорката не е писала подобно нещо, но ефектът вече бе предизвикан. Още повече, че няколко дни по-късно снаха на Ванга потвърди, че пред нея пророчицата е казвала, че нови болести ще морят хората по земята.

 

„Ще се появят болести, от които хората ще умират като мухи по улиците – ще се поразява мозъка, сърцето, белите дробове и много бързо ще се развиват“, преразказа д-р Здравка Методиева думите на Ванга.

Тези дни духовете разбуни и припомнянето на друго предсказание.

„Около 2020 г. тежко заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, като атакува белите дробове и бронхите и ще се противопостави на всички известни методи на лечение.

Самата болест ще изчезне изведнъж

колкото бързо ще се и появи, а след около 10 години по-късно ще атакува отново, преди да изчезне напълно“.

Думите са от публикувана през 2008 г. книга на американската екстрасенска Силвия Браун „Краят на дните: Предсказания и пророчества за края на света“. Браун твърди, че още от 5-годишна възраст започнала да получава предчувствия за разни неща. С времето пророчеството й за 2020-а избледнява, а самата тя умира през 2013 г.

Сега обаче коронавирусът изважда книгата и предсказанието отново на преден план, като наскоро в Amazon тя се нареди на второ място по най-продаваните заглавия, а хартиените й издания вече струват стотици долари, разказва CNN.

Предсказанието на Браун не е единственото, което се появява в последните дни и което засилва конспиративните теории. Те смесват заразата с големите пожари в Австралия в началото на годината, вълната от скакалци в Африка и не съвсем точни тълкувания на Библията. И внушават, че краят е близо.

Експертите, които изучават религиите и пророчествата, обаче

намират всичко това за налудничаво

и дори предупреждават, че то може да навреди сериозно на духовното и психическото здраве на хората. Още повече, че някои от тези самозвани пророци претендират да имат повече знания и разбирания за религията, отколкото дори най-утвърдените теолози и богослови не биха помислили да претендират, пише webcafe.

Така например всеки път, когато католическият богослов от университета Нотр дам в щата Индиана, САЩ, Ултрих Ленер види подобен пророк, вещаещ края на дните, той се изкушава да му отговори с цитат от Библията – „Матей 24:36“ – „Никой не знае кога ще бъде този ден и час – нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.“

Това е моментът, в който Христос говори за края на света.

„Може би в тези хора, които създават масова паника, има и известна гордост, раздута самоувереност, че „имат някакво особено прозрение“, коментира богословът. „Ако това не е дяволско, не знам какво е.“

За някои от самите хора, които разпространяват тези послания за идващия край на света, обаче нещата стоят по по-различен начин. Така например за Илайжа Доунс, младши проповедник в църква в югоизточната част на щата Тексас, това е просто предупреждение за хората да потърсят Бог.

В Стария завет, и по-точно в Царства, Трета книга, той вижда знаци за нещата, които се случват днес – пожари, скакалци и мор (коронавирусът). Пред CNN той обяснява, че се опитва да предупреди хората, че „Христос казва, че тези неща ще се случат“ и че Земята е подложена на „родилни болки преди второто пришествие“ на Бог на Земята.

Но ако има източник на пророчества за края на света, който е най-лошо пресъздаван и най-невярно цитиран, то това е именно Книгата на „Откровението“ в Библията – вероятно най-популярната част от Светото писание, проникнала в популярната култура. Интерпретациите на съдържанието й са безкрайни, някои от най-популярните се оспорват от теолозите (виж карето), но позоваването на тях не спира.

За Джоунс, младия проповедник от Тексас, обаче това не е от значение. И когато той цитира стихове от „Откровение“, той го прави с идеята, че Второто пришествие е скоро и нещата, които се случват със света, са ясен израз за това.

„Вярата ми е, че Бог идва скоро и ще има написани неща, които ще се случат. Неща, които може да изглеждат малко страшни, но мисля, че това потвърждава това, което Бог е казал, че ще се случи“, обяснява той.

Въпросът обаче е, че всички тези пророчества и опити за свързване на актуални събития с идеята за Деня на Страшния съд, може да са доста вредни.

За едни това може да укрепи вярата и упованието в Бог и религия, придавайки смисъл на събития, които изглеждат жестоки и произволни, но за други това е повод за страх и дори ужас, който може да навреди на психическото здраве.

Бийл, който преподава в университета Кейс Уестърн Ризърв в Охайо, разказва за една своя студентка, която докато четяла „Откровение“ на брега на морето, задрямала. Когато гръмотевична буря я разбужда, тя на практика получава паническа атака, защото изпитва усещането, че е влязла в книгата.

Но това е по-малката опасност. За много хора с по-лабилна психика и твърда вяра идеята за Деня на Страшния съд може да предизвика неочаквани реакции, дори и такива на агресия към „неверници“ и „еретици“. А в САЩ, където хората освен запасяване за вируса, се и въоръжават, а религиозността е сред най-високите в света, това може да означава реални проблеми.

Другата алтернатива също не звучи добре – предсказанията за Края на света могат да накарат мнозина да откажат да правят каквото и да е и да се оставят на бездействие в една ситуация, която би изисквала точно обратното – реални и премерени действия – независимо дали става въпрос за превенцията на коронавируса или за климатичните промени.

„Много хора ще кажат, че всичко това се случва според Божия план и ще стане още по-лошо, преди да стане по-добре. Така че няма какво да направим по въпроса, защото това е Божията воля“, обяснява Бийл.

Така че той препоръчва на вярващите просто да се помолят за здраве и за по-бързото възстановяване на света от коронавируса или дори да споделят хубави или смешни истории, вместо да споделят теории за Края на света. Може да не са толкова зрелищни, но поне няма да будят допълнително страх и напрежение у околните.


Заблудите за 666, Апокалипсиса и Второто пришествие

Дори хората, които никога не са чели Библията, са запознати с препратките в „Откровението“ – четиримата конници на Апокалипсиса, Червеният дракон, числото на Звяра 666 и т.н.

Самият текст на книгата е изпълнен с изключителна образност, която въздейства невероятно силно и се предава като послание, подобно на вирус. Според Тимъти Бийл – богослов, внимателно изучавал „Откровение“ – още от написването й, та до ден днешен, мнозина се опитват да тълкуват написаното вътре и се хващат за отделни парчета от текста, без да взимат предвид цялото. А това води до груби грешки в смисъла и символиката на текста.

„Почти никой от хората, които говорят за „Откровение“, не са седнали да го прочетат наистина. Много хора, например, вярват, че „Възкресението на мъртвите“ – когато се вярва, че Бог ще се завърне на Земята в края на времето, и всички християни – мъртви и живи, ще се въздигнат, за да го посрещнат – е част от „Откровение“. Е, не е вярно“, казва Бийл.

Подобно споменаване на Възкресението в Откровение просто няма. В Библията има препратки към това на различни места, например в глава 15 на „Първо писмо до коринтяните“. Но според Бийл идеята за това, че всички християни ще посрещнат Христос, всъщност не е от Библията, а идва от труда на един богослов от XIX век – Джон Нелсън Дарби.

Мнозина свързват и идеята за Антихриста с „Откровение“, което обаче също е погрешно.

В Евангелието на апостол Йоан (на когото се приписва и „Откровение“) се споменава за „антихристи“, които отричат ролята на месия на Иисус Христос, но подобна централна антагонистична фигура на Антихриста, детето на Сатаната, просто няма. За сметка на това обаче в популярната култура той е останал като траен персонаж – син на Дявола, белязан от числото 666.

По-интересното е, че самото число не се отнася до Сатаната. Според теолозите то препраща към едно друго въплъщение на злото в очите на първите християни – римския император Нерон.

Много изследователи на Библията дори казват, че книгата „Откровение“ всъщност не засяга Края на света по принцип, а по-скоро става дума за края на света на нейния автор – набожен ранен последовател на Христос, който опитва да прозре края на Римската империя. Книгата е начин на ранните християни да се справят с чувството на несправедливост заради репресиите от римляните. И да им вдъхне вяра, че християнството ще победи.


Силвия Браун и пророчеството и 2020-а

Силвия Браун

Още приживе Силвия Браун е критикувана заради претенциите си, че е медиум, тъй като в голямата си част предсказанията й са меко казано неточни. Тя многократно прави погрешни твърдения за случаи на убийства, които само причиняват повече болка на семействата на жертвите, но в никакъв случай не насочват полицията в правилната посока.

Браун дори сама предрича смъртта си – по думите й тя щяла да умре от старост на 88 години. В действителност умира на 77 след кратко заболяване.

Книгата „Краят на дните: Предсказания и пророчества за края на света“

Дори сега вече най-известното й пророчество – това за мистериозното респираторно заболяване, което идва през 2020 г., си заслужава да бъде погледнато малко по-критично.

Snopes, сайтът за проверка на фактите, пише, че играта със загатване на „неясни твърдения за иначе вероятни събития не е прогноза“. След анализ на „пророчеството“ на Браун в крайната си оценка оттам определят думите на „медиума“ като смес от верни и неверни твърдения.

„Не е ясно дали „пророчеството“ на Браун не е по-скоро късметлийско предположение, като се има предвид, че книгата е написана след епидемията от SARS“, се казва в оценката на Snopes.


Краят на света, който не се сбъдва

 

Какъвто и да е мотивът за много пророчества за края на света, досега практиката показва, че предсказването на Апокалипсиса е доста неточна работа. И маите с техния календар, свършващ на 21 декември 2012 г., не успяха да се справят с това, нито онези, които се опасяваха, че през 2000 г. всичко ще свърши.

Покрай заветната 21.12.2012 г. се прогнозираха огромни цунамита, пожари и дори сблъсък на Земята с друга планета. По това време продажбите на комплекти за оцеляване скочиха до небесата, че в Китай един мъж дори се опита да построи нов Ноев ковчег.

И това не е нищо ново. Според историците през XVII век в Европа много хора също са предричали свършека на света. Те дори са му задали и точна година – 1666 г., разбира се, заради числата 666 – числото на Звяра, споменат в „Откровението“.

И когато през тази същата година избухва Големият лондонски пожар, продължил четири дни, мнозина са го посочили като знак, че пророчеството се изпълнява. Но светът продължава и до днес.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Какъв характер сте според любимата пица

публикувано

на

Виж цялата статия

Според Medical Daily „предпочитанията за хранене могат да бъдат прозорец към вашата душа.“ Вкусът е толкова свързан с централната нервна система, която е отговорна за всичко – от нашите емоции до нашето поведение, така че храната, която обичате, може да разкрие тайни за вашата личност.

Всички обичат пица. Някои я обичат само с кашкавал, други биха се нахвърлили на хавайската пица, трети винаги си я поръчват с допълнително гъби или салам. Специалистите разкриват какъв характер сте според любимата ви пица:

Обикновена пица (plain pizza)

Тъй като в американските ресторанти пицата обикновено винаги е поръсена с кашкавал, обикновената пица има само тази съставка и малко доматен сос. Ако това е любимата ви пица, вие сте надежден, непоколебим, грижовен човек. Знаете какво искате и да се придържате към мнението си. Това предпочитание понякога може да показва, че може би сте прекалено притеснителни и трябва да поработите малко повече за излизане от вашата зона на комфорт.

Хавайска пица

 В тази пица има ананас и шунка. Комбинацията не се нрави на всички, но пък е създадена от грък, емигрирал в Канада, така че би трябвало да не е съвсем чужда за вкуса на българите. Създателят на екзотичната пица е Сам Панополус, който се изселва от южната ни съседка в Канада през 1954 г. Ако обичате хавайска пица, вие сте отпуснат, самоуверен, причудлив човек. Имате нестандартен поглед върху живота и определено не се заравяте в притеснения или тревожност. Не сте непременно нахални, но сте доволни от това кой сте като личност. Вашите приятели и семейство вероятно се радват на вашия причудлив усет и уникална личност.

Пица с аншоа

 Аншоата е вид малка риба, която е богат източник на омега-3 мастни киселини, протеини, натрий, калий, витамин В6 и В12, както и на желязо и цинк. Аншоата помага за намаляване на кръвното налягане и на нивата на вредния холестерол. Щом поръчвате или си правите такава пица, вие сте смел, безстрашен, упорит. Наистина сте рядка порода. Наистина се изисква особена дързост, за да хапвате нещо толкова различно и непопулярно като аншоа. Внимавайте да не позволявате на упорството да надделява прекалено.

Пица с гъби

Гъбите са сред храните, от които може да си набавите цинк, селен и витамин D. Ако имате възможност, винаги преди готвене можете да ги поставите до прозореца, откъдето те могат да поемат допълнително витамин D от светлината. Има доказателства, че гъбите са полезни и при лечението на нервнодегенеративни състояния като алцхаймер. Ако сте 100% любител на пицата с гъби, вие сте отворен, земен, раздаващ се човек, с когото е лесно да се говори. Някои може да ви се подиграят заради вашата „земност“. Обичате да давате от времето, енергията и любовта си за другите.

Пица с пеперони

Пеперони е италианска дума за големи пиперки, а не за салам, и в Италия няма салам, който да се казва по този начин. Пеперонито е изцяло американски продукт. Ако го обичате на пица, вие сте грижовен, забавен и избягващ драмите човек. Феновете на пеперонито са и хора, които се грижат много за своите близки. Семейството и приятелите ви се обръщат към тях, защото не се наслаждават на „драмата“, както правят други, а се стремят към неусложнено съществуване.

Пица с пеперони и чушка

Много хора предпочитат на пицата задължително да има месо и зеленчук и за комбинация се спират на пеперони и чушка. Ако и вие сте сред тях, това значи, че сте балансиран, възприемчив, проницателен във всички свои действия. Наденицата и чушките са съставките ин и ян. Месото и зеленчуците се балансират взаимно. Вие водите (или целите да водите) балансиран начин на живот, перфектно жонглирайки личните и професионалните си задължения. За разлика от някои ваши колеги, вие сте възприемчиви към критиката и новите предложения. И хората вероятно идват при вас за съвет поради невероятните ви прозрения.

Пица с двойна порция кашкавал

 Ако сте привърженик на максимата „колкото повече, толкова повече“, искате пицата ви да изобилства от кашкавал, вашият характер е на човек, който е решителен, снизходителен, ориентиран към целите. Поръсването на пицата с двойна порция показва, че не се страхувате да имате много в чинията си. Но вашият афинитет към кашкавала разкрива и вашата по-снизходителна страна. Вие сте човек, който се наслаждава на храненето с петте си сетива, наслаждавайки се на малките удоволствия на живота.

Пица с месо

 Когато любимата ви съставка на пицата е месото, то вие сте прибързан, горделив и прям. Не се страхувате да изразите мнението си и сте много горди. В крайна сметка, няма какво да криете. Притежавате силно чувство за гордост или за принадлежност към семейството и нацията. Винаги изтъквате своите постижения.

Вегетарианска пица

Зеленчуци, който на пицата яде, е чувствителен, потаен, пълен с изненади. Любителите на вегетарианските ястия са чувствителни, но това не означава, че са бебета. Просто лесно изразяват емоциите си и няма нищо лошо в това. Не е задължително да споделяте със света всичко, което чувствате. Вие притежавате таен огън и дързост, които ще изненадат света, ако си позволите да ги демонстрирате.

Пица „Каквото има в хладилника“

Пицата с продуктите, които са налични, изглежда добро решение, но показва, че сте нерешителен, но гостоприемен, и вечно в настроение. Нерешителността вероятно идва от страх да не изгубите, и то много, ако направите грешен избор. Обаче вие сте много приветлив човек, който обича да кара всички да се чувстват като у дома си. Тъй като любимата ви пица е микс от съставки, имате и жажда за живот и винаги сте вдъхновени да търсите доброто, което е пример за тези около вас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Три типа коронавирус циркулират в пространството, атакува ни тип С

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

3D модел на новия коронавирус разработиха учени от Саутхемптън, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

Тип А е оригиналният вирус SARS-CoV-2, който е пренесен на хората от прилепи през един от видовете мравояди. Той обаче се среща в Америка и Австралия.

През две мутации се появява тип B, който е открит в Ухан, откъдето тръгна заразата. Той мутира доста бавно в Китай, но много бързо извън него.

В Европа върлува тип C. Той е една мутация след предходния. И влиза на континента през Сингапур.

SARS-CoV-2 има много шипове по повърхността си, което му позволява да се закача много бързо за клетките в тялото на човека.

Шиповете са покрити със захари, които прикриват неговата същност. Това им помага да проникнат в имунната система на човека, твърди проф. Макс Криспин от университета в Саутхямптън. Там направиха първия 3D модел на вируса.

„Той действа като вълк в овча кожа. Но не е толкова добре прикрит като другите вируси“, категоричен бе той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada