Открийте ни и в

BG Политика

Марешки в разкрач: Ще остави ли парламента на ДПС?

публикувано

на

Лидерът на „Воля“ първо обяви, че напуска, после май се отказа

След БСП и партия „Воля“ на аптекарския бос Веселин Марешки обяви в четвъртък сутринта, че напуска Народното събрание. Революцията на варненския депутат обаче трая само няколко часа и привечер той обясни, че всъщност ще участва във важни заседания и ще помага за кворума. Окончателно решение партята му щяла да вземе след среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов другата седмица.

“Воля” има 12 депутати и ако Марешки напусне, ще постави управляващата коалиция ГЕРБ–”Обединени патриоти” на нокти, тъй като кворумът за работа на парламента ще е на границата. Мнозинството има 122 гласа от необходими 121 за започване на пленарен ден.

БСП напуснаха парламента преди близо месец и управляващите досега зависеха от “Воля” за осигуряването на кворума. Ако напуснат и депутатите на Марешки, заседания трудно ще могат да се провеждат без ДПС.

При обявяване на новината за напускането си Марешки обясни, че ролята на партията му била да осветява манипулациите и да сваля маските на политиците. “Нека това решение да го приемете като част от тази последователна политика”, добави той. По-късно обясни, че предупреждението му за напускане цели връщане на дебата в парламента.

В ГЕРБ и патриотите видимо

демонстрираха спокойствие

и сигурност в стабилността на управлението.

“ГЕРБ и “Обединени патриоти” имаме над 121 депутати – не смятам, че има парламентарна криза, коментира шефът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори. „Страната е стабилна и парламентът върши своята работа”, мотивира се Цветанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също не показа притеснение от ситуацията.

“За кворума не съм особено притеснен, не виждам парламентарна криза”, каза той. Симеонов обясни, че дълг на всеки депутат е да ходи на работа и припомни поправките, които „патриотите“ внесоха за орязване на заплатите на народните представители с неизвинени отсъствия. Той призна, че му е комфортно, когато ги няма БСП. “Приемат се законите с

едно добро темпо

Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза”, заключи той.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че не е запозната с решението на “Воля” да напусне парламента, както и с мотивите към него. “Ще видим ще има ли цена за евентуалното връщане на “Воля” в парламента”, каза тя. На въпрос при какви условия биха се върнали в парламента депутати от БСП, тя обяви, че остават непроменени – да се гарантират честни избори.

Реклама

BG Политика

За Цветанов под строй: Продавачи, учители, чиновници…

публикувано

на

от

Цветан Цветанов, Делян Добрев и Евгения Ангелова Снимка: „Епицентър“

Всички жители на Ивайловград са били вдигнати на крака заради посещението на  заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в града. Придружаван от областния координатор на ГЕРБ за Хасково Делян Добрев и народния представител Евгения Ангелова, Цветанов е провел среща с членове и симпатизанти на партията в читалище „Пробуда“.

Цялата общинска администрация в работно време се е изнесла под строй, за да посрещне Цветанов, пише местният вестник “Хасково прес“. Още в 11,30 часа сградата на общината е била празна.

За да се напълни залата в читалището, която е с 400 места, „всенародна любов“ имитирали и педагозите от детската градина. Те също били спешени от директорката да отидат на срещата.

Устно нареждане

да посрещат Цветанов получили и работещите  в училището – учители, хигиенисти, администратори.

От масовката не били пощадени дори продавачките в магазините, чиито телефони изпушили от заповеди да тичат в „Пробуда“.

Забелязани били и пълни училищни автобуси от съседните села, които пристигали по това време в Ивайловград. Не е ясно дали и те не са били строени за срещата на Цветан Цветанов с гражданите.

По неофициална информация хората в Ивайловград живеели в страх от политическа репресия. Никой и нищо не бил в състояние да каже на кметицата на Ивайловград, която се имала за недосегаема.

На събранието Цветан Цветанов изтъкнал пред присъстващите колко успешни управници имало в Ивайловград, а пък Делян Добрев им благодарил за доверието.

Продължете по-нататък

BG Политика

Йончева осъди Борисов на 5 хиляди лева за клевета

публикувано

на

от

Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева спечели на втора инстанция в Софийския градски съд (СГС) делото за клевета, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е осъден за плати на Йончева 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, които е причинил със свое публично изказване, пише Дневник

Магистратите частично са отменили решението на първата инстанция – Софийския районен съд (СРС), с която политическа партия ГЕРБ бе осъдена да плати обезщетението солидарно с Борисов.

Искът на Йончева е за 20 хил. лв., но пълният му размер бе отхвърлен и от СРС, и от втората инстанция. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

През 2018 г. СРС реши, че премиерът Борисов и партия ГЕРБ трябва солидарно да изплатят на Йончева 5000 лв. заради неверни и клеветнически твърдения по неин адрес от премиера по време на предизборната кампания през 2017 г.

Тогава Борисов в свое изявление каза, че правителството е било принудено “да плаща милиони за интервюта на журналистката”. Елена Йончева веднага заведе дело и го спечели, а адвокатите на Борисов обжалваха.

Продължете по-нататък

BG Политика

Целува ли ръка на Бойко новият правосъден министър? (ВИДЕО+СНИМКИ)

публикувано

на

от

Снимка и видео с навеждане на новия правосъден министър Данаил Кирилов се превърна в тотален хит в социалните мрежи. На тях се вижда как той скланя глава към ръката на премиера Бойко Борисов.

Това се случва минути, след като премиерът Бойко Борисов е обявил номинацията на Кирилов за овакантения от Цецка Цачева министерски поста. Всички съзряха в този жест на бившия вече шеф на правната комисия благодарност за издигането му в йерархията на изпълнителната власт.

За благодарност Данаил Кирилов, доскорошен шеф на правната комисия на Народното събрание, се навежда ниско и с чупка в кръста сякаш понечва да целуне ръка на своя партиен и държавен бос.

През годините като лидер на ГЕРБ и министър-председател Борисов неведнъж е бил документиран как охотно оставя подчинените му – в партията и управлението да му целуват десница. Сред тях е бил и неговият заместник Цветан Цветанов.

Във фейсбук вече се появиха забавни интерпретации на отношенията във властта:

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено