Открийте ни и в

България

Марковски очаква до дни яснота за екстрадициятa на Брендо

Консулската ни служба в Украйна ще трябва да му осигури помощ. Консулът трябва да се срещне с него, да му осигури защитник , посочи адвокатът.

публикувано

на

Стопкадър: bTV

Липсва конкретна правна норма, която да каже при конкуренция между молещи държави за екстрадиция, коя е с предимство. Това заяви адвокат Марин Марковски, предаде bTV.

Той коментира случая с Евелин Банев Брендо, който според зам.-градският прокурор на София Иво Илиев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави; България, Румъния и Италия.Логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

До около 20 септември ще има яснота кога ще бъде екстрадиран Брендо , казва Марковски.

Българската прокуратура съобразно изискванията на закона и международното право, след като е направена червена бюлетина на Интерпол, която е абсолютно задължителна за изпълнение, са изпратили документите веднага, когато се е разбрало, че е арестуван Евелин Банев.
Така, че ние може би сме първи , поясни адвокат Марковски.

него, ако се спазва правният принцип пръв по време пръв по право, нормално е да го изпратят в България. Тази норма обаче няма задължителен характер, припомни адвокатът.

Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години , каза още Марин Марковски.

Консулската ни служба в Украйна ще трябва да му осигури помощ. Консулът трябва да се срещне с него, да му осигури защитник, посочи адвокатът.

Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски.
Един съдебен акт, независимо на коя държава е, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието, смята адвокатът.

Според него Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си.

Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе , коментира още Марин Марковски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА