Открийте ни и в

Коронавирусът

Маските: Сблъсъкът отново се ескалира

Две маски или една, но с по-голяма защита? Експертите отново спорят, но с друг акцент

bgvoice

публикувано

на

И президентът Джо Байдън е с две маски. Сн.: БТА

Една или две маски да носим, какъв клас да са те, от плат или само медицински – дебатът за маските отново се нагорещява, но този път в друга посока.

Експерти, призоваващи за широко използване на по-защитни маски, казват, че спорът всъщност се свежда до това чия наука е „достатъчно добра“, за да подкрепи техните препоръки за политики, пише онлайн изданието Politico.eu.

Този спор по отношение на доказателствата за ползите или вредите от маските – заедно със загрижеността за разходите, доставките и достъпността на по-защитни покрития, възпрепятства повечето страни да подобрят препоръките си.

Дебатът за маските е нагорещен и скокообразен. През март 2020 г. линията на Световната здравна организация (СЗО) беше, че маските не са необходими за здрави хора. След това, през април, организацията значително смекчи позицията си и последва задължително въвеждане на маски. Европейските правителства дори разпространяваха ръководства

как да се изработят маски от плат

Оттогава, освен периодичните протести срещу ограниченията заради коронавируса, дебатът за маските поне в Европа замря за разлика от САЩ. Тъй като обаче все повече инфекциозни вирусни варианти започнаха да се разпространяват в цяла Европа, някои страни, включително Германия, Австрия и Франция, затегнаха правилата, като в някои случаи направиха маските FFP2 (често известни като N95 в САЩ и KN95 в Азия) задължителни на обществени места.

Германската провинция Бавария наложи защитни маски FFP2 през януари, което бързо бе последвано от задължение в цялата страна да се носи медицинска маска в магазините или в обществения транспорт. На 25 януари Австрия въведе изискване маски FFP2 да се носят на обществени места. Междувременно Франция препоръчва да не се носят домашни маски, които не отговарят на определени стандарти.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също носи двойна маска. Сн.: The Hill

„Докато маските от плат или сините и белите хирургически маски спират да издишвате инфекциозен вирус върху други хора, FFP2 маските също са предназначени да предпазват потребителя от вдишването на инфекциозен вирус, отделен в аерозоли от заразени лица“, обяснява Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в Медицинското училище в Уоруик.

Много други европейски държави обаче, както и СЗО, се придържат към настоящите си съвети. Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за COVID-19, казва, че все още няма доказателства за промяна в начина на предаване. Тя подчертава, че СЗО не планира да променя своите съвети. „Ограничените и непоследователни научни доказателства“ за маските в общността са основание да не се препоръчват маски от по-висок клас, казва тя.

 Добра наука, лоша наука

 Дебатът е всъщност за това какво точно казва науката, казва Томас Чипионка, ръководител на Института за усъвършенствани изследвания на здравната икономика и здравна политика в Австрия.

Много изследователи смятат, че единственият вид доказателства, които са достатъчно добри, е „златният стандарт“ на контролираните проучвания, а всичко останало трябва да се избягва при систематични прегледи. „Ако имате такова разбиране за доказателствена медицина и кажете, че няма доказателства за ефективността на маските, [заключението е] не препоръчвайте маски“, казва той.

Уловката: клиничните изпитвания за носене на маски не са възможни по време на пандемия. Не би било етично да бъде накарана една група хора да носи маски, а друга – да не носи, ако има дори минимално съмнение, че това ще увеличи предаването на потенциално смъртоносен вирус.

Вместо този вид контролирани проучвания, някои политици разчитат на наблюдателни проучвания, базирани на лабораторни доказателства. Този подход обаче не се харесва на групата учени, които възприемат контролираните проучвания като единствения еталон на добрата наука, казва Джулиан Танг, консултант вирусолог от Кралската лечебница в Лестър и почетен доцент в катедрата „Дихателни науки“ в Университета в Лестър.

„Те не вярват, че лабораторните доказателства са наистина доказателства“, казва той.

Тези лабораторни проучвания показват потенциално драстично намаляване на частиците, които се вдишват, като ефективността се увеличава значително за по-висококачествените маски. Най-малко защитават маските от плат, следват хирургическите маски, FFP1, след това FFP2 и накрая FFP3.

Неотдавнашно лабораторно проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ установява, че

т.нар. двойно маскиране

чрез носене на кърпа върху хирургическа маска, също значително помага за намаляване на излагането на коронавирус.

Денис Макданоу, министър на ветераните на САЩ, с двойна маска.

Що се отнася до шепата рандомизирани клинични проучвания, които съществуват, констатациите са предимно неубедителни през годините, посочва Танг.

Асоциацията на училищата за обществено здраве в Европейския регион (ASPHER) е на друго мнение. Организацията смята, че новите директиви за маските не се основават на доказателства, като посочва, че лабораторните проучвания не са фокусирани специално върху риска от инфекция. Това прави „невъзможно формулирането на безопасна идея отвъд това дали има печалби, или не в този последен предложен подход“.

Други, като например вирусологът Стивън Ван Гухт, призовават за по-широко разбиране на риска и защитата, вместо фиксирането върху маските. Според него забраната на платнените маски или двойното маскиране не е отговор – местата, където хората носят маски, не са местата, където се случват инфекции, коментира той пред Politico.

По-скоро наистина е важно ограничаването на близък контакт и въвеждането на физическа дистанция. „Трябва да се съсредоточим върху реалните рискове“, казва Ван Гухт.


Скъпо решение

Пресфото – БТА

Другата загадка за политиците е недостигът. В началото на пандемията маските бяха в недостиг – нещо, което усложни натиска за официални препоръки в началото, тъй като много експерти се опасяваха, че задължението ще влоши ситуацията и ще е невъзможно да бъде изпълнено.

Въпреки че проблемите с доставките са решени вече, те могат да се превърнат в проблем отново, ако милиони хора трябва да закупят нови маски от по-висок клас за една нощ.

Другата основна пречка за широкото използване на маски FFP2 е тяхната цена. Например, пет опаковки маски FFP2 в британската аптечна верига Boots струват 9,99 британски лири, докато пет опаковки хирургически маски струват 4,50 британски лири. Тези маски не се перат и ползват многократно, не могат да се ползват и повторно (въпреки че някои твърдят, че FFP2 могат да бъдат използвани повторно). За сравнение, пакет от две перящи се маски за многократна употреба от същата аптека струва 10 паунда.

В много части на света е достатъчно трудно да се въвежда задължение дори за носене на маски от плат, да не говорим за по-скъпи маски от по-висок клас, казва Клаудия Паляри, директор по глобално здраве в Университета в Единбург. „Ако СЗО препоръча, че това е единственото нещо, което работи, то само богатите хора могат да си го позволят, а останалите ще трябва просто да се оправят“, посочва тя.

Засега места като Бавария продължават да държат на FFP2 маските, въпреки че се появяват нови усложнения. За любителите на брадите има загадка дали маските FFP2 са ефективни, тъй като окосмяването по лицето възпрепятства плътното прилепване.

Има един момент от дебата обаче, за който всички участници са съгласни – маските са само един от многото инструменти в арсенала, който може да помогне за предотвратяване предаването на вируса.


Мода или по-добра защита

Двойните маски в момента се радват както на овации, така и на подигравки. Видно е, че в някои случаи тяхното носене наистина има и моден компонент: отдолу се поставя бяла медицинска маска, а отгоре платнена, в тон с останалото облекло. Но повечето специалисти подчертават и практическия им компонент: два слоя предпазват по-добре от един. Когато става дума за обикновени, платнени маски, удвояването определено има смисъл. Повечето слоеве тъкан, положени върху устата и носа, улавят и повече капки и частици както в едната, така и в другата посока – просто структурата на тъканите прави мрежата по-гъста. Освен това, ако едната маска случайно се изхлузи донякъде, втората може да остане на място като защита на устата и носа.

Така стигаме и до един ключов въпрос: дали маската, или в този случай – маските – са правилно сложени, дали покриват изцяло носа и устата. Защото често, особено при медицинските маски, между тях и кожата остават луфтове, през които свободно проникват въздушно-капкови облачета. Затова при носенето на маски на първо място трябва да се внимава за тяхното правилно полагане върху лицето и за уплътняване на евентуалните процепи.

Тъкмо по тази причина експертите все пак смятат за смислено да се носи една медицинска и една обикновена, платнена маска – медицинската отдолу, защото нейното уплътняване по принцип е по-лошо, а платнената върху нея за запушване на пролуките. Колкото до носенето на две медицински маски една върху друга – в момента то не се смята за необходимо.

И все пак лекарите и вирусолозите напомнят, че удвояването на маските може допълнително да затрудни дишането и призовават хората да имат предвид този проблем и да не изпадат в крайности.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Украинец е преболедувал COVID-19 четири пъти

Според лекаря той не е развил имунитет срещу новата инфекция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Жител на Украйна се е разболял от COVID-19 четири пъти.

Лекар в градската клинична болница в Харков заяви, че пациентът многократно се е заразил с коронавирус поради здравословни проблеми.

Според лекаря той не е развил имунитет срещу новата инфекция.

„Антителата не са произведени чрез съпътстващи патологии. Той вече е изписан и засега е здрав”, обясни лекарят.

В края на март 100-годишен пациент се възстанови от коронавирус в Украйна. Жител на Черновци е хоспитализиран с 30 процента увреждане на белите дробове.

Това беше първата му хоспитализация в живота. Членовете на семейството на пенсионера също са хванали коронавируса.

На 13 април министърът на здравеопазването на Украйна Максим Степанов заяви, че страната е достигнала върха на третата вълна на коронавирусната пандемия и ситуацията постепенно започва да се стабилизира.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Уругвай чупи рекорд за инфекция и смърт на COVID-19

Здравните власти потвърдиха, че в страната присъства вариантен щам на новия коронавирус

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Уругвай, моделът за справяне с новата пандемия на коронавирус в продължение на месеци, счупва рекорд за инфекции и смъртни случаи: през последните четиринадесет дни той отчита най-високия процент на заразени на 100 000 жители на планетата.

В понеделник страната с 3,5 милиона души население съобщи за рекордните 71 смъртни случая от COVID-19 за 24 часа според правителствената статистика.

Тъй като огнището е настъпило на нейна територия, когато първият случай на SARS-CoV-2 е лабораторно потвърден през март 2020 г., са съобщени 1533 смъртни случая; 90% от тях от януари, една трета от 1 април.

Според изчисленията на Френската агенция, базирани на официални данни, Уругвай е регистрирал 1370 случая на 100 000 жители през последните 14 дни. Това е най-високият процент в света през разглеждания период.

Здравните власти потвърдиха, че в страната присъства вариантен щам на новия коронавирус, първоначално идентифициран в Бразилия, P1. Уругвай е в съседство с латиноамериканския гигант, където пандемията е извън контрол от седмици.

Правителството на президента на консерваторите Луис Лакайе никога не е налагало вечерен час или строго ограничителни мерки въпреки призивите на експерти по обществено здраве и опозицията.

Държавният глава наскоро настоя по време на пресконференция за индивидуалната отговорност на гражданите. „Това е въпрос на принцип“, каза той.

Баровете, ресторантите, магазините работят нормално. Вместо това бяха затворени училища, места за забавление, обществени услуги, чието функциониране не се счита за абсолютно необходимо.

Натискът върху здравната система, особено в отделението за интензивно лечение (ICU), не спира да нараства. Заетостта на леглата за интензивно лечение достигна 77% в понеделник според Уругвайската асоциация за интензивно лечение (SUMI).

Уругвай беше последната южноамериканска държава, която стартира имунизационна кампания през март. Към днешна дата 25,73% от населението е получило поне една доза от ваксината, 6% и втората.

Властите на страната поставят в по-голямата част от случаите ваксината Coronavac на китайската фармацевтична компания Sinovac, чиято ефективност достига около 50%, според клинични проучвания.

Уругвай успя успешно да овладее пандемията до края на миналата година, след като затвори границите си много бързо, преустанови работата на училищата и създаде ефективна система, базирана на прегледи, проследяване на контакти и изолиране на пациенти (тест-проследяване-изолация).

Монтевидео също призова населението през първите седмици да изолира и ограничи доброволно социалните контакти, което обикновено се наблюдава.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

COVID-19 в света: Над 4,5 милиона нови случая за седмица

Заболяваемостта и смъртността са нарастнали в сравнение с миналата седмица

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За последната седмица в света са регистрирани над 4,5 милиона нови случая на заразяване с коронавирус. Това става ясно от седмичния епидемиологичен бюлетин на Световната здравна организация (СЗО). Заболеваемостта е нараснала с 11 процента спрямо предходната седмица.

За изминалите седем дни са починали над 76 000 души, което означава 7 процента повишаване на смъртността.

Към 11 април в света са регистрирани общо 135 057 587 заразени с коронавируса и 2 919 932 починали.

Особено силен за седмицата е растежът на новите случаи в Югоизточна Азия (с 63 процента) и Източното Средиземноморие (с 22 процента). Същевременно в Африка заболяваемостта е намаляла с 14 процента, а в Европа – с 4 процента.

Смъртността се е увеличила в Западно-тихоокеанския регион (със 189 процента), Югоизточна Азия (с 47 процента), Източното Средиземноморие (с 19 процента) и Европа (със 7 процента). Спад се отчита в Африка (с 5 процента), в Северна и Южна Америка (с 2 процента).

В Европа за седемте дни заразените са над 1,6 милиона души, а над 26 000 са починали. В Северна и Южна Америка са регистрирани над 1,4 млн. новозаразени и над 36 000 фатални изхода. В Югоизточна Азия медицинските власти са установили над 965 000 заразени и над 6000 починали.

В Индия за седмица случаите са нараснали с над 873 000. В САЩ има над 468 000 нови случая, в Бразилия – над 463 000, в Турция – над 353 000, във Франция – над 265 000, в Полша – над 136 000, в Иран – над 128 000, в Аржентина – над 124 000, в Германия – над 112 000, в Украйна – над 107 000, в Италия – над 103 000, в Колумбия – над 76 000, в Русия – над 60 000 и Перу – над 60 000.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Индианците чероки помолиха името им да не се използва при джиповете

Според тях е дошло времето, когато и корпорациите, и спортните екипи трябва да спрат да използват имена и талисмани на...

Затвори