Открийте ни и в

Америка избира 2020

Маски, плексиглас и много бюлетини: Тръмп с нов опит в Уисконсин (СНИМКИ)

Правните искове на Тръмп в други щати бяха неуспешни, но републиканските му поддръжници в Уисконсин се надяват той да има повече късмет при тях

публикувано

на

В двата най-големи окръга в щата Уисконсин започва повторно преброяване на бюлетините от президентските избори. Това е отчаян ход на президента Доналд Тръмп, платил изискваната такса от 3 млн. долара, да отмени победата на Джо Байдън. Тръмп, който загуби с над 26 хиляди гласа в Уисконсин, твърди за „грешки и измами“ в двата предимно демократически окръга, но не предложи доказателства в подкрепа на това.

Ето някои неща, което трябва да се знаят за повторното преброяване:

Защо тези два окръга?

Победата на Байдън над Тръмп бе осигурена от окръзите Милуоки и Дейн, което ги направи готови мишени за Тръмп в опита му да оспори гласовете. В тези окръзи се намират Милуоки, най-разделения в расово отношения град в щата, и столицата Медисън, където е кампусът на водещия Уисконсински университет. В двата окръга, взети заедно, Байдън спечели с разлика повече от две към едно.

Джо Байдън печели Уисконсин, 237:213 електорални гласа за Байдън

Ще бде ли безопасно повторното преброяване?

Embed from Getty Images

То ще събере стотици хора в момент, когато коронавирусът опустошава Уисконсин, който от седмици е една от най-горещите точки в страната с Ковид-19. Един от всеки 118 човека в Уисконсин даде положителна проба на тестването миналата седмица. За да помогнат да се избегне рискът, двата окръга са наели конферентни центрове, така че преброителите и наблюдателите да могат да поддържат подходяща дистанция. Преброяването в Милуоки ще стане в „Уисконсин сентър“ на площ от 186 хиляди квадратни фута (ок. 17 278 кв. м). Всеки вътре ще носи маска и ще спазва необходимата социална дистанция, а който нарушава тези изисквания, ще бъде отстраняван.

Embed from Getty Images

Повторното преброяване трябва да приключи до 1 декември най-късно. Окръг Милуоки очаква да е приключил ден преди Деня на благодарността, когато мнозина очакват ускорено разпространяване на вируса. Властите в окръг Дейн са планирали 16-часови работни дни и не отговориха веднага на въпроса за предвидения от тях краен срок. И в двата окръга ще се използват машини за повторното преброяване на бюлетините, макар че от Дейн казват, че ще има частично броене на ръка на случайно подбрани избирателни района с цел одит, както е по закон.

Embed from Getty Images

Кой ще извърши повторното преброяване?

И в двата окръга чиновниците са демократи и на тях е поверено новото преброяване. Събрани са голяма част от същите членове на изборни комисии, броили бюлетини в деня на изборите. В Милуоки преброителите ще бъдат подредени в „гнезда“ с по 2 маси, по един преброител на маса и до трима наблюдатели на гнездо. Наблюдателите трябва да отстоят на разстояние 6 фута (ок. 1,82 м); за защита са издигнати плексигласови прегради. Четирима заместник-шерифи ще осигуряват 24-часово дежурство до края на броенето.

Embed from Getty Images

Кой може да наблюдава? И какви са предизвикателствата?

Гражданите имат право да наблюдават лично, въпреки че в окръг Дейн още не са сигурни колко човека ще бъдат допуснати заради пандемията от Ковид-19. И в двата окръга приоритет е безопасността. Наблюдателите в Милуоки ще преминават проверки за сигурност и за температура и ще трябва да са с маски. И в двата окръга се предвижда стрийминг на живо. Чиновник от окръг Милуоки каза, че са похарчени 400 хиляди долара за аудиовизуална апаратура, така че преброяването да е прозрачно.

Embed from Getty Images

Що се отнася до предизвикателствата, представители на двата щаба ще могат да наблюдават и да оспорват бюлетини, но трябва „да предявят доказателства“ като основание. Спорните бюлетини ще се оставят настрана и ще бъдат обсъждани в изборна комисия. Наблюдателите имат правото да възразяват срещу състава на тези комисии и процедурите им.

Това ще промени ли нещата?

Малко вероятно. Повторното преброяване през 2016 г. в целия щат Уисконсин по искане на кандидата на Зелените Джил Стийн почти не промени и на милиметър сбора за всеки от кандидатите, като само добави 131 гласа на Тръмп. Общо взето, няма случай повторно преброяване да промени изхода от избори при разлика между двама кандидати, каквато е сега между Байдън и Тръмп.

Embed from Getty Images

В САЩ е имало най-малко 31 повторни преброявания в отделен щат след онова прочутото във Флорида от президентските избори през 2000 г. Повторно преброяване е променило резултатите в три надпревари, всичките с разлика стотици, а не хиляди гласа. Най-голямата промяна в разликата между двама кандидати е била 0,1 на сто, станало на изборите за щатски одитор във Върмонт през 2006 г. Средната промяна в разликата в резултатите на двамата водещи кандидати е плюс-минус 0,019 процентни пункта. Байдън изпреварва Тръмп с около 0,6 процентни пункта.

Какво става накрая?

Щом приключи повторното преброяване, председателят на изборната комисия в Уисконсин има задачата да удостовери резултата от изборите в срок до 1 декември. Но преди това може да се случат много неща, включително очакваните оспорвания в съда. Правните искове на Тръмп в други щати бяха неуспешни, но републиканските му поддръжници в Уисконсин се надяват той да има повече късмет във Върховния съд на щата, в който преобладават консерватори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Уилям Бар: Няма доказателства за измами на изборите

„Към днешна дата не виждаме измами в мащаб, който да повлияе на резултата от изборите“, каза Бар.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че Министерството на правосъдието не е открило доказателства за широко разпространени измами на изборите, които биха могли да променят резултата от президентските избори през 2020г.

Коментарите му идват въпреки многократните твърдения на отиващия си президент Доналд Тръмп, че изборите са били фалшифицирани. Тръмп отказва да признае загубата си. В интервю за „Асошиейтед прес“ Бар заяви, че американските магистрати и агенти от ФБР работят, за да проследят конкретни жалби и информация, която са получили, но не са открили доказателства, които биха променили резултата от изборите.

„Към днешна дата не виждаме измами в мащаб, който да повлияе на резултата от изборите“, каза Бар.

Тръмп оспорва изборните резултати в Уисконсин пред щатския Върховен съд

Коментарът на главния прокурор е особено важен, особено като се има предвид, че Бар е един от най-пламенните съюзници на президента Тръмп.

Преди изборите той неколкократно е повдигнал въпроса, че са възможни манипулации с гласовете, получени по пощата.

Миналият месец Бар издаде заповед всички американски прокурори да проверяват всякакви твърдения за нередности при гласуването, преди резултатите да бъдат сертифицирани.

Екипът на предизборната кампания на Тръмп, ръководен от Руди Джулиани, твърди, че има широки изборни манипулации, без обаче да предоставя доказателства за това. Щабът на Тръмп заведе множество дела в много щати, но голяма част от тях бяха отхвърлени, включително и от съдии републиканци, които постановиха, че по делата липсват доказателства.

Тръмп отчаян в първото си интервю след загубата: Обвини ФБР и правосъдното си министерство

Тръмп се противопостави на изборите, въпреки че включително хора и от неговата администрация заявиха, че това са най-сигурните избори досега.

Тръмп наскоро позволи на администрацията му да започне прехода към Байдън, но все още отказва да признае, че е загубил.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Един от най-щедрите дарители на щаба на Тръмп си иска парите обратно

Той иска да му бъдат върнати 2,5 милиона долара

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Eshelman Ventures

Поддръжник на Тръмп, който дари 2,5 милиона долара на организация, опитваща се да преследва предполагаема измама на изборите в САЩ, иска да му бъдат върнати парите.

Фредерик Ешелман заведе дело тази седмица в Хюстън, Тексас, в което се казва, че след получаване на дарението True the Vote – група за избирателна етика – се отказва от съдебните дела, които е обещала да заведе в седем ключови щата.

Ешелман твърди, че организацията с нестопанска цел е прекратила кампанията си „Валидиране на гласуването 2020“ и са му отказали да му отговорят как са изразходвани парите му.

Тръмп оспорва изборните резултати в Уисконсин пред щатския Върховен съд

Основателят на компанията твърди, че многократно е настоявал да му бъдат предоставени актуализации, но неговите искания „са били последователно изпълнявани с неясни отговори, мнения и празни обещания“.

Организацията е предложила на Ешелман един милион долара обратно от дарението му, в замяна на това, че той е прекратил делото си. Той обаче е отхвърлил тази оферта и иска да му бъдат възстановени пълните 2,5 милиона долара.

True the Vote публикува изявление на 17 ноември, в което заяви, че са прекратили съдебните спорове заради ограниченията във времето и „бариерите“ пред защитата на техните аргументи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп оспорва изборните резултати в Уисконсин пред щатския Върховен съд

Това е поредният от предимно неуспешните съдебни искове, заведени от Тръмп срещу резултатите на президентските избори

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кампанията на отиващия си президент Доналд Тръмп каза, че във вторник е внесла иск във Върховния съд на Уисконсин, с който оспорва резултатите в щата при гласуването на президентски избори в САЩ миналия месец.

Това е поредният от предимно неуспешните съдебни искове, заведени от Тръмп срещу резултатите на президентските избори на 3 ноември, спечелени от демократа Джо Байдън.

„Искът включва четири случая с ясни доказателства за незаконност – като незаконно променяне на пликове на неприсъствено подадени бюлетини, преброяване на бюлетини, за които не е имало необходимото заявление, пренебрегване на незаконни твърдения за задържане за неопределено време и провеждане на незаконни прояви за гласуване, наречени „Демокрация в парка“, заяви кампанията.

Сертифицираха резултатите в Уисконсин и Аризона, Байдън печели и там

Преброяването на бюлетините от президентските избори в Уисконсин приключи с победа за новоизбрания президент от Демократическата партия Джо Байдън през уикенда. Той има 20 000 гласа повече от отиващия си президент Доналд Тръмп.

Окръг Дейн завърши с броенето в неделя, малко след Милоуки. Крайните резултати показват малки разлики в основните цифри, които бяха обявени по-рано. В крайна сметка преднината на Байдън над Тръмп в Уисконсин нарасна с 87 гласа.

11 дни по-рано предизборният щаб на Доналд Тръмп поиска частично повторно преброяване на гласовете в Уисконсин, където Тръмп изгуби от Байдън с над 20 000 гласа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Избори, резултати, САЩ
Синът на Руди Джулиани с коронавирус

Той е съветник в Белия дом и често не носи маска

Затвори