Открийте ни и в

Твоят глас 2022

Масово явление “Корпоративен вот”: Работодатели изнудват служителите си за кого да гласуват

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР

публикувано

на

Масово явление "Корпоративен вот": Работодатели изнудват служителите си за кого да гласуват
Сн.: БГНЕС

Над 97 спецакции от края на август досега са проведени във връзка с купения вот. Това съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров пред БНТ.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24ч. на 2 октомври.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Богати и дрогирани: Какъв е профилът на убийците на пътя в България?

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми – най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

“Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали.”, обяви Демерджиев.

Мъртвородено бебе проплака на път за гробищата (ВИДЕО)

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

“Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октовмври. Вероятно следващите дни ще има още акции.”, каза Демерджиев.

В същото време стана ясно, че

всички машини за гласуване тръгват пломбирани от склада, в който се съхраняват.

Провокативна учителка: с фурор в TikTok, над 200 000 я следват

Те ще бъдат с охрана до пристигането си по местопредназначение и никой няма да има нерегламентиран достъп до тях.

“До момента нямаме сигнали за проблеми с машините. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се правят тестове. За всяка машина отговаря техник, който ще се намеси, ако възникне технически проблем”, каза пред NOVA NEWS говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Експертът обясни, че машините, които са с демо версии се прибират обратно и ще бъдат прибрани преди да започне изборния ден. Ако няма работеща машина в дадена секция, ще се преминава на хартиено гласуване. Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден.

„Всичко възможно, за да има сигурност, е направено. Рискът от манипулиране с машини е по-нисък отколкото при гласуването с бюлетини. Не казвам, че е невъзможно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми за измама при гласуване с машини. Но, това може да се случи и в неделя. Ще се прави сравнение между броя разписки и отчетеното от машините. Доста е трудоемко. Води до допълнително натоварване на секционните избирателни комисии. Но, ЦИК взе това решение и защото то беше препоръчано от Министерство на електронното управление, и защото в българското общество има недоверие”, каза Томов.

Той уточни, че в Украйна секции няма да има. „Нямаше достатъчно заявления. При 40 разкриваме секция, заявленията бяха много под 40”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено