Това заяви математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той е бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” АД.

„По целия свят има 8, 300 млн. българи. От тях над 6,5 млн. души са в България, а останалите – извън страната. Извън страната има 1,4 млн. българи”, уточни Константинов и уточни, че това няма никакво отношение към изборния резултат.

Легендата Сашо Мухата: Да изпиеш 8 ракии за 28 секунди. И то големи

Според него с приемането на район „Чужбина” партиите ще продължат да излъчват листите с кандидатите. „Никой няма да даде на българите в чужбина да излъчват свои листи. Въпросът е леко измислен, единствената разлика е, че ще има преференции за българите в чужбина”, категоричен е той.

„Преференциите нямат никакво отношение като брой депутати от една партия. От гледна точка на партиите това няма отношение. Съмнявам се, че това ще повиши избирателната активност”, обясни математикът.

Български разузнавач е прототип на Индиана Джоунс

„Шест мандата ще решат депутатите”, убеден е той. „Останалите райони ще се разпространят преференциално на населението”, смята Константинов.

„Ние разрушихме доверието в нашата изборна система, това доверие е градено с години”, каза той.

Според Константинов всеки може да направи одит на „Информационно обслужване”. „От 2003 г. няма нито едно възражение срещу нашата работа. Възражение е – „в тази секция има такъв резултат, а вие сте отчели друг”. Към нашата работа няма нито едно възражение”, категоричен е Константинов.

„Българската изборна система като механизъм на работа е уникална”, смята той.

Математикът препоръча на лидера на партия „Възраждане” Константин Константинов да му се обади. Повод за това е репликата на политика да бъде закрито „Информационно обслужване”, което освен изборните резултати отговаря за много други информационни системи в страната.

Математикът Михаил Константинов спомена, че много от държавите, които са ползвали машини за гласуване, са ги изхвърлили.