Открийте ни и в

СВЯТ

Махат данъците на младите поляци срещу “изтичането на мозъци”

публикувано

на

Близо 2 милиона поляци на възраст под 26 години от днес ще работят без да плащат данъци. Мярката е записана в нов закон, който цели да спре “изтичането на мозъци” към Западна Европа.

Инициативата ще засегне младите хора, чиито доходи са под $22.5 хил. годишно. Отстъпката е щедра, като се има предвид че средната заплата в Полша е малко под $15 700 годишно.

По време на дебатите на новия закон в парламента, премиерът Матеуш Моравецки каза, че през последните 15 години 1,7 милиона души са напуснали Полша.

“Това е сякаш цялата Варшава е заминала. . . загубата е огромна. Това трябва да спре, младите хора трябва да останат в Полша”, подчерта той.

Маосвата емиграция на млади поляци оказва негативно въздействие върху икономиката на страната. През последните години там се наблюдава остър недостиг на работна ръка.

Експертите по миграцията обаче не са убедени, че стратегията ще проработи.
“Не всичко е пари”, отбелязва Хедър Ролфи, която ръководи екипа за заетост и социална политика на Националния институт за икономически и социални изследвания в Лондон.

“Търся по-скоро възможности отколкото пари в краткосрочен план”, казва Кинга Китовска, 22-годишна полякиня, емигрирала във Лондон.

От 2004 година Великобритания е най-популярната дестинация за полските имигранти и вече близо 1 милион поляци живеят на Британските острови.

СВЯТ

Немската полиция закри сайт за самоделни бомби

публикувано

на

от

Около 1000 полицаи участваха във втирник в мащабна операция срещу киберпрестъпността, осъществена в девет от 16-те германски провинции, а също в Литва и Хърватия.

Полицията съобщи, че е закрила онлайн платформата за продажба на експлозиви xplosives.net, предлагала подробни инструкции за изработването на експлозиви и за производството на синтетични наркотици.

В изявление силите на реда посочиха, че уебсайтът съществува от 2006 г. и има около 3000 регистрирани членове, като 360 от тях били активни през 2018 г.

При операцията, която била координирана от град Гьотинген в Централна Германия, са били претърсени 34 сгради, разпитани 22 заподозрени и иззети 127 кг химикали, използвани за направата на експлозиви, както и детонатори.

Полицията е открила също оръжие, боеприпаси и химически вещества за производство на синтетична дрога.

Сега се разследват операторите на платформата и потребителите й по подозрения в престъпления, свързани с оръжие, експлозиви и наркотици.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Пътища в България са в челната петица на най-смъртоносните в ЕС

публикувано

на

от

България попадна в поредната тревожна статистика на Евростат. Пътищата в два български региона са сред петте най-смъртоносни в ЕС. Става въпрос за Северозапдна България и Северен централен район.

Според данни на Евростат през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край, което отрежда незавиднто първо място в класацията по този показател.

На пето място е Северен централен район. Там произшествията, в които има загинали, са 132 на 1 млн. души население. На второ, трето и четвърто място в класацията са области в Португалия, Белгия и Гърция.

България е първа в ЕС и по катастрофи с жертви, в които участват само автомобили – общо 64 на 1 млн. души население. Според статистиката подобен тип произшествия са три пъти повече спрямо средното ниво за Евросъюза.

Според данните за инциденти с мотоциклети обаче, в България не е имало нито една таккава катастрофа, която да е завършила фатално. По този показател България попада в дъното на класацията заедно с Естония. Най-опасно да караш мотор според данни за 2017 г. пък е в Гърция, с 20 смъртни случая на 1 милион жители.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Заложническа криза в Бразилия: Въоръжен похити автобус с пътници

публикувано

на

от

Въоръжен мъж отвлече пътнически автобус и взе 18 души за заложници в Рио де Жанейро.

Похитителят заплашва да го запали в средата на моста, свързващ бразилския мегаполис с Нитерой.

Полицията е отцепила района и трафикът към и от моста е спрян.

Властите съобщават, че маскираният нападател вероятно е член на военната полиция. Той се качил в автобуса и, заплашвайки шофьора с оръжие, му наредил да се отправи към моста.

Към момента са освободени четирима от заложниците. Водят се преговори, а мотивите на нападателя са неясни, посочват от полицията.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама