Открийте ни и в

Канада

Машините за гласуване пристигнаха в САЩ и Канада

ЦИК изпрати 30 машини в САЩ и Канада за предсрочните парламентарни избори.

Ясен Дараков

публикувано

на

Машини за гласуване Чикаго
Машини за гласуване вече пристигнаха в Чикаго

Машините, с които за първи път българите в Северна Америка ще гласуват, вече пристигнаха, научи BG VOICE. Те са в специални куфари, които са пломбирани от ЦИК и ще бъдат отворени едва в събота пред членовете на секционните избирателни комисии в САЩ и Канада и подготвени за изборния ден в неделя.

ЦИК изпрати 30 машини в САЩ и Канада за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

В САЩ, където ще бъдат отворени 57 секции, ще има 21 машини за гласуване в 13 избирателни секции, като най-много машини са предвидени за предградия на Чикаго и в градове и щати с големи български общности като Атланта, Вашингтон, Невада, Ню Йорк и Флорида.

За Канада, където ще има 16 секции, се очаква да бъдат доставени 9 машини в 6 избирателни секции, като повечето са в Монреал.

Ето къде ще се гласува с машини в САЩ и Канада

Машините ще бъдат обслужвани от местни компютърни специалисти, които фирма „Сиела“ е наела в Чикаго и на други места. Те бяха пуснали обява, че набират желаещи да работят покрай изборите, а предложеният хонорар беше 400 евро.

В четвъртък пък пристигат командированите от България членове на СИК, които са служители на Министерството на въшните работи и други ведомства. За тези избори в чужбина ще бъдат командировани рекорден брой служители – над 400 души. А  5 800 български граждани доброволно ще се включат в провеждането на вота зад граница.

Ще спъне ли елмрежата вота с машини в Северна Америка

Българите в САЩ ще могат да гласуват в рекордните 58 избирателни секции, а в Канада ще бъдат разкрити 16 – също рекорд.

Ето къде се гласува в САЩ и Канада: Пълен списък с адресите на секциите за вота

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Победа без мнозинство: Какво следва в Канада

Либералите на Трюдо вероятно ще се коалират с Новите демократи

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Джъстин Трюдо стана едва осмият канадски лидер, който печели три последователни мандата начело на държавата. Резултатът от изборите, проведени в понеделник, представлява и своеобразно завръщане за Трюдо, чиято партия изоставаше по време на петседмичната кампания, пише Bloomberg.

Липсата на мнозинство е разочароващ резултат за либералите. Това е вторият път, когато избирателите отказват на Трюдо пълен контрол върху законодателната власт, ограничавайки свободата му да поема големи рискове или да управлява едностранно.

Правителствата на малцинствата станаха познати на канадците. Последните седем избора вече са произвели пет правителства на малцинствата, продължили средно около две години. Те са популярни, защото изискват участието на няколко партии, за да приемат закони.

Но има и недостатък

тъй като партиите нямат време за разглеждане на дългосрочни въпроси. На практика това означава, че политиците ще бъдат предпазливи да се справят с големи проблеми като отслабващата конкурентоспособност на Канада или бавния преход към нисковъглеродна икономика.

През двете години, откакто Трюдо загуби мнозинството си през 2019 г., канадската валута се справяше най-зле сред валутите на страните от Г-10 спрямо щатския долар. Референтният индекс на страната S & P/TSX Composite Index е нараснал с 25%, едва половината от печалбата на S&P 500.

Трюдо до голяма степен имаше контрол върху икономическата програма миналия месец преди обявяването на изборите, като и трите опозиционни партии в един момент подкрепиха спешните му заеми, за да платят за справянето с Covid-19.

Либералите приеха бюджет през април със 110 милиарда долара за нови мерки и разходи с подкрепата на Новите демократи. Дори консерваторите до голяма степен подкрепяха мерките срещу пандемията на либералното правителство през по-голямата част от миналата година.

Сближаването на политиката, което депутатите показаха в последния парламент, се прехвърли в кампанията, като всички партии обещаха повече социални разходи и продължителен дефицит, за да подпомогнат възстановяването.

Сега се очаква либералите да се обединят с Новите демократи за правителство и така политиката им

може да завие още наляво

и да доведе до повишаване на данъчните ставки върху корпоративния доход и капиталовите печалби, както и за богатите.

Либералите на Трюдо обещаха да увеличат ставката на корпоративния данък върху дохода с 3-процентни пункта върху печалбата над 1 милиард канадски долара. Те също така казаха, че ще налагат цели на производителите на петрол на всеки половин десетилетие, започвайки през 2025 г., за да гарантират, че индустрията намалява емисиите, за да достигне нетните нулеви емисии до средата на века.

Анализаторите не бяха изненадани от резултатите и традиционно нямаше големи движения на пазарите.

„Консерваторите и НПР бяха наистина съсредоточени в опитите да се справят с ескалиращата криза на разходите за живот, която се случва в страната, особено във Ванкувър и Торонто, докато Джъстин Трюдо беше силно фокусиран върху инициативите за изменението на климата. Мислех, че темата за цената на живота ще срещне повече подкрепа сред избирателите.

Това не е точно събитие. Получаваме повече от това, което имахме преди. Не мисля, че пазарите ще реагират по един или друг начин“, каза Мартин Пелетие, портфолио мениджър в Trivest Wealth Counsel, добавяйки, че планът на Трюдо за увеличаване на данъка върху печалбата на банките „ще влоши кризата с разходите за живот, тъй като банките оперират в олигополна структура в тази страна и в резултат на това имат способността да предават посочения данък директно на потребителя. “

Пазарът не е изненадан

от победата на Трюдо. Анкетите през последната седмица показаха голяма вероятност либералите да се задържат на власт. Изборите в Канада са по-скоро политическо събитие, отколкото движеща сила на пазара като цяло и това не е изключение. Канадският долар днес е малко по-силен, но не значително по-силен. Пазарът е много запознат с това как ще изглежда либералното малцинство в този момент, но правителство на мнозинството би повишило рисковете около намаляване на дефицита, промяна в данъчната политика или капиталовите печалби“, коментира Адам Бутон, валутен анализатор на Forexlive.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Силна буря приближава Торонто, очакват се проливни дъждове

Дъждовете може да причинят сериозни наводнения, особено в по- ниските райони

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Метеоролозите очакват Торонто да бъде залян от силни дъждове между вторник и четвъртък. Според Environment Canada валежите в някои зони на града ще достигнат 75 мм в четвъртък сутринта, а за останалата част от града се очакват 50-60 mm.

Във вторник вечер над града ще се разразят гръмотевични бури, които може да продължат поне до сряда през нощта.

Дъждовете може да причинят сериозни наводнения, особено в по- ниските райони. Те ще бъде донесени от студен фронт и система с ниско атмосферно налягане, идващи от американския Среден Запад.

Седем са жертвите на мощна буря във Франция

Този фронт е причината за множеството предупреждения за обилни валежи, издадени в западната част на Онтарио.

Администрацията на Торонто предупреждава жителите за възможни наводнения в мазетата. Според властите проливният дъжд може да претовари канализацията и затова „е от особена важност собствениците да вземат мерки за предпазване от наводнения в мазетата“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Бизнесът в Онтарио негодува от новия ваксинационен паспорт

Фирмите, които не спазват препоръките, ще бъдат глобявани

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Мениджърът на заведение Кристал Мейкле е свикнал с променящите се правила, въвеждани от властите заради коронавируса. Но политиката на Онтарио за изискване на ваксинационен паспорт, която ще влезе в сила от сряда, ще отвори нова работа на бизнеса. Сега служителите ще имат ангажимента да проверяват дали клиентите им са ваксинирани срещу вируса.

„Това ще ни затрудни и малко ме напряга“, каза тя.

Миналата седмица провинцията очерта насоките за бизнеса. Ресторантите за хранени, нощните клубове, фитнес залите, спортните съоръжения, ще трябва да изискват от клиентите си документ, че са ваксинирани.

Ваксинационният паспорт в Алберта влезе в сила от понеделник

Ще се приемат и бележки от лекари, доказващи, че човекът има медицинска причина да не се имунизира.

Фирмите, които не спазват препоръките, ще бъдат глобявани.

Хората ще трябва да покажат хартиен или цифров сертификат за ваксинация до следващия месец. След това провинцията е обещала система QR-кодове, която ще улесни проверките.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Лондон отменя карантината за напълно ваксинираните британци

Досега всички хора връщащи се от Испания, Франция, САЩ и Италия трябваше да се поставят на самоизолация със срок до...

Затвори