Открийте ни и в

България

Мая Манолова: Ще съдим в Страсбург за подслушваните 130 души (ВИДЕО)

По думите й това е скандал с международно измерение

публикувано

на

Сн: БТА

Ще заведем колективен иск в Съда по правата на човека в Страсбург за незаконното подслушване на 130 души, обяви лидерът на „Изправи се БГ!“ Мая Манолова, след като за тях се разбра по време на работата на специално създадената с тази цел комисия в досегашния парламент.

„След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство, ни се обадиха много хора от протестите – граждани и журналисти, с настояване това грубо показване на техните права да бъде разобличено и наказано. Става дума за незаконно класифициране на информацията за подслушване на 130 лица, защото и самото подслушване е незаконно, Спецпрокуратурата е поискала от Спецсъда да бъдат подслушвани с абсурдното обвинение за организирана престъпна група за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва възмутително, безобразно действие, да твърди, че хора, които участват в граждански протести, извършват преврат“, заяви Манолова на брифинг пред медиите, като уточни, че който гражданин иска, може да се включи в иска в съда в Страсбург.

По думите й това е скандал с международно измерение.

„Целият офис на „Изправи се БГ!“ – те са граждански лица, те не са партийци, са били подслушвани, месеци наред срещу тях са прилагани СРС-та“, подчерта тя.

„На протестите аз биех един тъпан, и това явно Гешев го е уплашило много, може би има непоносимост към силни шумове и затова съм обвинен като един от част от организирана престъпна група, което ме връща 79 години назад, когато поетът Никола Вапцаров, също от Гешев (Никола Гешев – б.р.), е бил осъден на смърт по същите обвинения. Просто това е пълен абусурд, не сме мръднали една йота, а сме държава в ЕС, това, което се случва в държави, които завършват на „стан“, като Таджикистан, Узбекистан“, каза наследникът на поета, също Никола Вапцаров, който е част от „Изправи се БГ“, и отново настоя за оставката на главния прокурор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Просветният министър Николай Денков стана академик

Математикът Николай Витанов също стана академик

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков е избран за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“, съобщиха от БАН.

Акад. Николай Денков е световноизвестен учен в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“- Факултет по химия и фармация. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Събранието на академиците в БАН избра още трима нови академици в областта на природоматематическите науки. Това са:

Акад. Олег Кръстев Мушкаров в направление „Математическите науки“. Той е математик на световно равнище, с научни приноси в такива модерни области като диференциалната геометрия, многомерния комплексен анализ и математическата физика, които са високо ценени в света. Със значим принос в издигането на равнището на извънкласната работа по математика с талантливи ученици в България и в чужбина. Работи в Института по математика и информатика на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Акад. Николай Витанов Витанов в направление „Физически науки“. Водещ учен в света по квантова информатика и кохерентен контрол на квантови системи. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. В момента е заместник-ректор по научната и проектната дейност на Софийския университет. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Акад. Константин Иванов Хаджииванов в направление „Химически науки“. Той световнопризнат учен в областта на химията на повърхностите, която е в основата на важни процеси като адсорбция и катализ. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Работи в Института по обща и неорганична химия на БАН. През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Над 160 лаборатории в България ще правят безплатни COVID тестове. Вижте кои са те

Ще се заплаща само за взимането на пробата до 10 лв. 

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Министерството на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории в България, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове. 

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове.

Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв.

Пълният списък с лабораториите може да се види ТУК.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ЦИК закри три секции в чужбина

По този начин от 755 броят на избирателните секции извън България ще бъде намален до 752

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Централната избирателна комисия заличи три секции за гласуването в чужбина – по една в Турция, Германия и Китай.

В решението на изборната администрация се посочва, че секцията в гр. Регенсбург, Германия се закрива поради това, че не могат да бъдат изпълнени противоепидемичните изисквания за второ помещение на определения адрес, а и не може да се предложи друг адрес поради ограниченията от германската страна за броя на адресите, на които могат да се разкрият избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства. Така българите в града ще могат да гласуват само в едно изборно помещение.

По-малко секции в чужбина за изборите 2-в-1

Секцията в Хонконг, Китай се закрива заради отказ от Китайската народна република да бъде дадено разрешение за разкриването й, а в Истанбул – заради повторение в адресите.

По този начин от 755 броят на избирателните секции извън България ще бъде намален до 752.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА