Открийте ни и в

България

В София се учудиха на острите коментари от РСМ, пак писахме “Слаб 2” по история на съседите

Българското МВнР е учудено от острата реторика в югозападната съседка на България, която през последните дни бе доминираща в медийното пространство в РСМ

публикувано

на

Служителите на МВнР спират работа заради ниските заплати

Речта на омразата от РС Македония през последните дни се насърчава от парламентарно представени партии, общественици и учени от академичната общност. Това гласи позиция на българското министерство на външните работи във връзка с масираната негативна кампания към България, която се наблюдаваше в македонското медийно пространство.

МВнР изразява учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022г.

“Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история”, подчертават от външното ни ведомство.

От там припомнят, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна.

“Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права”, се казва в позицията на МВнР.

Българското външно министерство подчертава, че държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

“Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България”, казват още от министерството.

Оттам припомнят, че през последните месеци българската държава е положила значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, включително чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество.

“В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония”, се отбелязва в позицията на българското външно министерство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено