Открийте ни и в

България

МВнР: Със 70% повече ще са секциите в чужбина спрямо изборите през април

“Много ни притеснява въпросът с човешките ресурси”, това заяви Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ “Избори” по повод рекордния брой секции в чужбина

публикувано

на

Сн: БТА

70 % е общото увеличение на секциите ни зад граница в сравнение с изборите през април. Това обяви на брифинг във Външно министерство заместник-председателят на работната група „Избори” Калин Анастасов.

„В чужбина ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов.

Секциите във Великобритания ще са 4 пъти повече, а в Турция – три пъти.

От МВнР дават информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница. Вотът ще се проведе на 11 юли.

„ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се отворят секции за изборите. Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС, ние го направихме точно на база 800 секции. Сега трябва да признаем, че сме познали бройката. Големият брой секции представлява сериозна задача – логистична, организационна. Много ни притеснява въпросът с човешките ресурси”, каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“.

По думите му големият брой секции създава проблем по повод връщането на изборните книжа. „Книжата по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща. Тоест, трябва да изпратим дипломатически куриер, който да върне книжата в ръчния си багаж”, допълни Кондов.

Общо 784 секции са отворени в 68 държави. 65 344 са българите, които са подали заявление за гласуване в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА