Открийте ни и в

България

МВнР: Над 10 000 българи във Великобритания са с отказан статут на уседналост

След 1 юли българите, които не могат да докажат правото си да живеят във Великобритания, ще имат сериозни проблеми

публикувано

на

Сн.: Архив

На над 10 000 българи във Великобритания е отказан статут на уседналост, а общо подадените заявления до момента са 301 000, като 264 000 са одобрени.

Това съобщиха от външно министерство, като подчертаха, че причината за отхвърлените заявления е невъзможността да отговорят на изискванията за доказване на статут, предава bTV.

Брекзит може да завърши с депортация за хиляди българи, които живеят на Острова. Крайният срок да уредят статута си във Великобритания изтича скоро.

Великобритания гони 15 000 българи, 258 000 обаче остават

След 1 юли българите, които не могат да докажат правото си да живеят във Великобритания, ще имат сериозни проблеми.

МВнР е отправило молба  към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.

Това е породено от факта, че заради пандемията от коронавирус  и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи, информираха от ведомството ни.

Полагат се усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобритания, свързани с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост, твърдят от външно министерство.

Срокът изтича: Хиляди българи във Великобритания - все още без статут

В тази връзка постоянният секретар на МВнР Иван Кондов проведе среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън, като постави въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната.

МВнР и посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Отправено е и запитване към британската страна относно информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници във Великобритания. По време на срещата българската страна отново  постави и въпросът за по-високите цени на визите за определени категории работници.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено