Открийте ни и в

България

МВнР поиска още средства за българите в чужбина

Подкрепата ще бъде под формата на проекти

публикувано

на

Сн.: Архив

Министерството на външните работи поиска от Министерски съвет отпускането на допълнително средства за българите в чужбина, съобщи постоянният секретар във Външно министерство Иван Кондов. Подкрепата ще бъде под формата на проекти.

„Почти две трети от бюджета на Държавната агенция за българите в чужбина отиват за разходи. Реално за същинската ни подкрепа – за финансиране на определени изяви, конкурси, Евровизия, са максимум 400 000 лева, което е нищожна сума за дейността ни“, заяви  главният секретар на ДАБЧ Димитър Костов и изрази надежда бюджетът на агенцията да бъде увеличен.

Кабинетът "Петков" търси успели българи в чужбина?

За момента структурата и числеността на агенцията остават непроменени, но не е ясно дали настоящият й председател Тодор Ванчев ще бъде освободен, дали ще бъде назначен за изпълнителен директор или ще се търси нов човек на поста. „Все още нямаме достъп до кадровите досиета на служителите. Искаме да се запознаем с техните компетенции, за да може да се прецени какви възможности има да бъде оптимизирана работата, дали част от общата администрация не трябва да мине към министерството“, коментира Кондов.

По време на заседанието стана ясно още, че до няколко дни предстои да бъде създадена междуведомствена работна група, която ще работи върху отстраняването на забележките, възникнали по Закона за българското гражданство. „ДАБЧ трябваше да изготви правилник, но законът получи доста забележки от МВР, от Министерство на правосъдието, от администрация на президента и от наша страна“, уточни Кондов. Инициативата е на Министерството на външните работи. Първото заседание на групата се очаква на 30 май.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА