Открийте ни и в

България

МВР даде “Александровска” на прокурор заради липсващи 600 000 лева

Това е станало по времето, когато начело на лечебното заведение е настоящият депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов

публикувано

на

Втора приключена проверка, свързана с Александровска болница, само за седмица. Проверката на „Икономическа полиция“ е по сигнал за сключен от предходното ръководство на лечебното заведение договор през 2020 г. за строително-монтажни работи в сграда на една от клиниките предвид наличието на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването, съобщиха от МВР.

Във връзка с установените факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

Проверката е установила, че през декември 2019 г. (по времето, когато начело на лечебното заведение беше настоящият депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов – б.р.) са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ „Александровска“ и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като изпълнителят – УМБАЛ, се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП.

"Рашков е добър PR и лош милиционер": ГЕРБ за Александровска болница (ВИДЕО)

На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли (броени дни, преди Ангелов да стане министър на здравеопазването в кабинета “Борисов 3” – б.р.) – закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора.

Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати, съобщават от МВР.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ „Александровска“ в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора.

На искането на УМБАЛ търговското дружество изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на възложителя, тъй като изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.

При първата проверка заключението на разследващите бе, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности, припомнят от МВР.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА