Открийте ни и в

България

Строежът на АМ “Хемус”: Кухи фирми на криминално проявени и 60 млн. лв. изнесени кеш в чували

За месец и половина са разпитани близо 200 души

публикувано

на

“От близо 84 млн. лв. за строежа Лот 5 на АМ “Хемус” – 60 млн. лв. са изнесени кеш в сакове и чували”, обяви на брифинг Атанас Илков от ГДНП.

“Превежданите авансово суми за строителството на АМ “Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души”, обясни Илков.

От МВР съобщиха, че фирмите, строили АМ “Хемус” са фиктивни, а собствениците им са били криминално проявени и социално слаби.

Монтажни работи са направени на отсечки без разрешение за строеж 

Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ “Хемус” има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от “Автомагистрали” ЕАД”, каза директорът на ГД “Национална полиция” Станислав Станев.

Станев направи и разчет на разплатените суми. “За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата “Автомагистрали Хемус АД” за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тези суми са без ДДС”. 

Арести заради строителството на АМ "Хемус", Борисов и Рашков в задочен спор (ОБЗОР)

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов заяви, че през лятото на 2021 г. са постъпили няколко сигнали във връзка със строителството на АМ “Хемус”. 

От ГДБОП са започнали проверка по отношение на Лот 5. 

“По него проследихме пътя на аванса отпуснат от “Автомагистрали” ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с “инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали по производството. Проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, каза Стоянов.

МВР шефът: Плащаме двойно Хемус заради схеми с банка свързана с Борисов

Бяха изброени и фирмите, които са получавали аванси в размер на десетки милиони – „Автомагистрали Хемус“ АД, „Водно строителство Благоевград“ АД, „Европейски пътища“ АД, „Грома холд“, ЕАД, „Хидрострой“, „Битумина“, „Пътинженеринг“ АД, „Пътинженерстрой-Т“ ЕАД.

Фирмите са избирани без обществени поръчки 

Разследващите съобщиха, че ще продължат проверките и по останалите отсечки. 

От МВР съобщиха, че имат всички основания да смятат и че по другите лотове схемата е аналогична, а може би и голяма част от установените фирми и лица. 

При извършената проверка на Лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. 

Договорът за доставка на материали и наем на механизация между „Автомагистрали” и търговско дружество „X” за строителство на Лот 5 от „Хемус” са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора. Търговското дружество е избрало чрез така наречената процедура „ин хаус”, обясни той. 

"Автомагистрали" платили над милиард авансово за строеж на участъци от "Хемус" без разрешително

Тодоров даде пример за договор от юни 2020 г., че търговското дружество „Х” е получило от „Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 лв., но до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. 

Схемите, правени с кухите фирми с по 2 лв. капитал, без техника и персонал 

“Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер”, обясни Тодоров.

По думите му фирмите са с по 2 лв. капитал и без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала.

Фиктивно са назначавани лица, част от които даже не са били на територията на България по времето, когато са били наети. Собствениците са установени и са заявили, че не знаят за притежаваните от тях дружества. Те упълномощавали трети лица, отново криминално проявени, които се разпореждали със сметките на фирмите. 

В сметките на кухите фирми са преведени 60 млн. лв. за строителни услуги. Тези пари са били изтеглени още в деня на тяхното постъпване – на суми от по около милион, многократно и без предварителна заявка, каза Тодоров.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА