Открийте ни и в

България

МВФ за България: Двуцифрена инфлация и растеж до 3% през годината

Пандемията и войната в Украйна са основните външни фактори, които оказват влияние върху икономиката на страната

публикувано

на

Двуцифрена инфлация и растеж в приблизителни стойности до 3% за икономиката на България прогнозира Международният валутен фонд. Той проведе редовната си мисия в страната в периода от 5 до 15 април.

Като основни фактори на влияние върху икономическия потенциал на държавата, МВФ отчита трайно настанилата се криза от пандемията и войната в Украйна. Конфликтът, който се води само на няколкостотин километра от страната се очаква да забави растежа и да ускори инфлацията. Като други рискове за икономиката на България бяха отчетени заболеваемостта от COVID-19, продължителните прекъсвания на веригите за доставки и затягането на глобалните финансови условия.

Според експертите фискалната политика трябва да продължи да предоставя адекватна здравна и икономическа подкрепа, да адресира нуждите, произтичащи от войната, и да отчита неизвестността, като същевременно се стреми да избягва проинфлационен натиск. Банковият сектор е добре капитализиран, но предвид неблагоприятната среда, финансовата политика трябва да остане бдителна, препоръчват от мисията на МВФ.

Фондът обяви, че подкрепя усилията на властите върху подобряването на управлението и борбата с корупцията, препоръчвайки държавната политика на България да запази фокус върху стремежа за подобряване на жизнения стандарт, намаляване на неравенствата и подкрепа към зеления енергиен преход. Според МВФ Планът за възстановяване и устойчивост, който София е представила на европейските си партньори ще има ключова роля в това.

От направените изводи, международната организация заключва, че българската икономика е показала устойчивост, преминавайки неколкократно през трудни предизвикателства. Прогнозата на изпратения екип е, че войната в Украйна ще повлияе върху цените на суровините и ще увеличи чувството да несигурност по отношение на инвестициите.

Като сериозна уязвимост се изтъква високата енергийна зависимост от Русия, което се компенсира от ниското ниво на взаимодействия на българския финансовия сектор с Русия или Украйна.

МВФ препоръча промени, които да се приемат с преразглеждането на бюджета в средата та годината. Мисията подкрепя преориентацията на настоящия бюджет към повече публични инвестиции, но предупреди, че стартирането на новите проекти може да се наложи да стане поетапно. Освен това, според експертите, политиката към заплатите трябва да се основава на цялостен преглед на заплатите и заетостта в публичния сектор.

На този етап от възстановяването и предвид недостига на работна ръка, който се появява отново в някои сектори, експертите на МВФ подкрепят постепенното премахване на схемата за задържане на работни места “60/40”, “която изигра ключова роля по време на ковид кризата, но изглежда вече не е необходима”.

Цялостният преглед на пенсионната система би спомогнал за разработването на реформи, насочени както към нейната устойчивост, така и към осигуряването на адекватно ниво на пенсиите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено