Открийте ни и в

Вашите пари

МВФ одобри 1,4 милиарда долара извънредна помощ за Украйна

Киев се обърна към съюзниците си и международните институции с молба за финансиране в опит да укрепи икономиката си след руската инвазия.

публикувано

на

Сн.: Уикипедия

Международният валутен фонд (МВФ) одобри 1,4 млрд. долара извънредна помощ за Украйна, която да помогне на страната да финансира разходите си и да укрепи платежния й баланс. Това съобщи гуверньорът на украинската централна банка Кирило Шевченко с изявление, цитирано от Ройтерс.

Киев се обърна към съюзниците си и международните институции с молба за финансиране в опит да укрепи икономиката си след руската инвазия.

“Безкрайно сме благодарни на МВФ за бързия отговор на молбата ни. Очакваме да завършим всички изисквани процедури възможно най-бързо”, каза централният банкер.

Финансирането ще е в допълнение към 700-те милиона долара, отпуснати на Украйна от МВФ през декември, и 2,7-те милиарда долара, които Киев получи като част от разпределението на резервите за спешни случаи на фонда през август.

САЩ обявиха $54 млн. хуманитарна помощ за Украйна, включително снабдяване с храна и вода Великобритания готви пакет от военна и икономическа помощ за Украйна

В понеделник, 7 март, Изпълнителният съвет на Световната банка също одобри пакет от заеми и безвъзмездни средства на стойност 723 милиона долара за Киев, осигурявайки крайно необходимата подкрепа за страната,  която се бори с руската инвазия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено